her seçimin sonucu oluşan doğal tabakalaşma olarak nitelenebilir.
peki bugünkü seçimi kim kazandı kim kaybetti. Bence;
Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel oyunun Ak Parti'nin oyundan fazla olduğu hep söylenirdi ama hiç test edilmemişti. Bugün edildi. Recep Tayyip Erdoğan kendi oylarıyla cumhurbaşkanı oldu ama parti tek başına iktidar çoğunluğunu kaybetti. ister istemez MHP ile meclis üzerinden bir koalisyon kuracaklar. Daha enteresanı ikisinin toplam oyu, bir anayasa değişikliğini direkt çıkartmaya yetmediği gibi referanduma götürmeye de yetmiyor. Bu haliyle Recep Tayyip Erdoğan kazandı ama parti de gerileme oldu o yüzden kazandığı halde kaybetti.
Türk milliyetçi kanada bakacak olursak... Normalde MHP zamanında koalisyonla da olsa iktidar olduğunda ki oyu iyi Parti + MHP oyunun toplamına ulaşamamıştı. Bugünkü seçimin sonucunda ikisinin toplam oyu yüzde 20'nin üzerinde. Bu açıdan milliyetçi kanat 2 ayrı parti olmasına rağmen kazanan tarafta. Göründüğü kadarıyla biri iktidarın bir tarafı olacak biri de muhalefet partisi olacak.
Kürt milliyetçilerine gelirsek... HDP kanuni süreçlere rağmen yüzde 10'u geçti. Bu açıdan daha önce elde ettiği başarıyı korudu. Bu açıdan içinde oldukları duruma rağmen başarılı oldular o yüzden onlarda kazanan tarafta. Yani nesnel olarak bakarsak HDP'nin bu topraklarda bir karşılığı olduğu açık.
Saadet Partisi bence başarılı bir seçim dönemi geçirdi. Yeni bir dil kullandılar ve kendilerini aşmak için ellerinden geleni yaptılar. Lakin bulundukları taban bu seçimlede görülmüştür ki tamamıyle Ak Partiye kaymış durumda. Yani şu haliyle Saadet Partisinin toplumsal bir karşılığının kalmadığı görülüyor.
Ulusal ve sol tarafta CHP daha önce kazandığı bazı yerleri kaybetti. En iyi olduğu yerlerde bile oylarında gerileme var. Partinin adayıyla lideri arasındaki oy farkı çok fazla. Yani bu noktada bölgelerde iyi aday çıkartmamış olabilirler. Kılıçdaroğlu'na özellikle teşkilatından büyük tepkiler vardı zaten. Şu haliyle CHP bu seçimin net kaybedeni. ince'nin kendi oyu yüzde 30 üzerinde ve bugüne kadar Recep Tayyip Erdoğan karşısında ilk defa bir aday yüzde 30'un üzerini gördü.
Benim muhalefete genel olarak en büyük eleştirim şu. Politikalarını ağırlıklı olarak zaten kendilerine oy veren kitleye yönelik yapıyorlar. Oysa o kitle zaten parti değiştirse bile bir muhalefet partisine oy vermeye hazır bir kitle. Burada yapılması gereken siyaset sana oy vermeyen kitleye yönelik olmalı. Yani Kadıköy'de Maltepe'de varsınız ama sizin Sultanbeyli'de, Ümraniye'de, Pendik'te de olmanız lazım ve ağırlıklı olarak burada çalışmanız lazım. Ve bence Ak Parti hegemonyası kırılmak isteniyorsa bunun CHP ile olmayacağıda açık. Bu ülke sağa yatkın bir ülke. O yüzden iktidarı zorlayacak ve ana muhalefeti yapacak parti de sağ bir parti olması gerek.