gece 12'ye kadar alkollü içecek satışı yasağı zoruma gitmiştir. takribi 15 dakika tekel büfesinde salak salak vakit geçirmeme sebep oldu yazdım buraya...
referandum süresince de geçerlidir. propaganda yapmak, yorum yapmak, seçmenin görüşünü etkileyecek yayın ve söylemler de buna dahil.
referandumla ilgili entrylerin akıbeti ne olacak merak konusu. sonuçta yasak "sözlüğü yasal yönden zor durumda bırakabilir" gammazlama sebebi içinde yer alıyor. sözlük moderasyonunun bu konuyla ilgili olarak henüz bir uyarıda bulunmaması da hayli düşündürücü. koskoca sözlükte hukuk danışmanı bile yoksa, her istediğimizi yazabiliriz demektir.
b) saat 18.00 ila 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak yüksek seçim kurulu tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğine,
c) saat 21.00'den sonra bütün yayınların serbest olduğuna, ancak yüksek seçim kurulunca gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebileceğine,
uyulması gereken, aksi takdirde sözlük yazaralarının başını belaya sokabilecek, sol frame baktığımda ise uyulmadığını gördüğüm yasaklardır.
-alkollü içki satmak ve içmek,
-eğlence yerlerinin açık tutulması,
-güvenlik ve asayişi sağlama durumları hariç, silah veya kesici alet taşımak,
-propogandalar,
-yayın organları tarafından seçimle ilgili haber verme, tahminde ve tavsiyede bulunma,
-ysk nın izni olmadan seçim sonuçları ve kamuoyunun görüşünü değiştirecek yayınlar,
seçim günü yasaklarına örnektir*.
içeriği ile ismi uymayan ve dolayısı ile anlamsız olan yasaktır. içeriğinde propaganda yasağı vardır. ancak demokratik bir hak olan "seçim" yasak kelimesi ile yan yana getirilmiştir.
bugün 12 haziran, seçim yasakları halihazırda bu akşam saat 18:00'a kadar geçerli. peki yazarlar ne yapıyor? cayır cayır siyasi içerikli entry döşeniyorlar sözlüğe.
sonuç: seçim yasaklarının ırzına geçilmiş durumda. bu ülkenin ne yasağı belli ne yasası belli ne de kanunu.
Seçim döneminde, YSK'nın belirlediği ilkeler ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ilkeleri gereğince Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından ulusal düzeyle yayın yapan bütün özel radyo ve televizyon kanalları izleniyor.
Yayın ilkelerine aykırılığın tespiti halinde raporlar Üst Kurulca değerlendirilip sonuçlandırılmak üzere YSK'ya gönderiliyor.
Yayın ihlali olup olmadığına ve müeyyide uygulanıp uygulanmayacağına YSK karar veriyor.
RTÜK'ten gelen raporları değerlendiren YSK, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un ilgili maddesi gereğince seçim döneminde yayın ihlali yapan kuruluşları yayın durdurma ve para cezasına çarptırıyor.
Yerel yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarından seçim yasaklarını ihlal edenlere ise ilçe seçim kurulunca ceza veriliyor.
Bu kararlar ilgili en yüksek mülki amirlerce yerine getiriliyor. 30 Mart'taki yerel seçimlerde usulsüzlük yaptığı tespit edilenlere çeşitli para ve hapis cezaları verilecek.
CEZALAR MiSLiYLE ARTACAK
Kendisi ya da bir adaya oy vermesi için seçmene menfaat, kıymetli eşya, vazife veya hizmet vaadedenler bir yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Para, menfaat, vaat ve hizmetleri kabul eden seçmen de aynı şekilde cezalandırılacak. Tehdit, cebir veya şiddet kullanarak işleyenler hakkında ceza bir misli arttırılacak.
Seçmenin sandık yerine gelmesini engelleyenlere bir yıldan 4 yıla kadar hapis verilecek. Bu suçun memuriyet nüfuzunun veya herhangi birinin salahiyetini suistimal suretiyle işlendiği tespit edilirse ceza 2 yıldan az olmayacak. Seçim günü sandık seçmen listesine kayıtlı seçmenin sandık alanına girmesine veya oy kullanmasına engel olan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Seçmenin oy kullanmasına engel olmak amacıyla tehdit, cebir veya şiddet kullanarak engel olan kimseye 3 ila 5 yıl hapis cezası uygulanacak. Bu suçun birden fazla seçmene karşı işlenmesi halinde ceza yarı oranında arttırılacak.
Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale telkin veya tavsiyede bulunan veya bunlara teşebbüs edenlere 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Oy verme sırasında seçme yeterliliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs eden veya oy veren kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya veren kişi ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Mükerrer oy kullanan veya vermeye teşebbüs eden kişiler de aynı şekilde cezalandırılacak.
Seçmen kütüğüne kaydı ve sandık listesinde oy kullanma yeterliliği bulunduğu halde, seçime meşru mazeretleri olmaksızın katılmayanlara ilçe seçim kurulu başkanı tarafından 22 lira ceza verilecek.
GELMEYENLERiN YERiNE OY KULLANANLAR
Oy sandığının yerini değiştiren, sandığı açan, çalan veya tahrip edenler ya da içindeki oy zarflarını alan, çalan ve değiştirenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Siyasi partilerin veya bağımsız adayların o pusulalarını veya seçimle ilgili her türlü evrakı zapteden ve imha edenlere, oy verme yerine götürülmelerine mani olanlara 3 yıla kadar hapis verilecek. Bu fiiller cebir, şiddet, tehdit veya hileyle ya da içlerinden biri silahlı olan birden fazla kişi tarafından gerçekleştirilirse, meskene ya da siyasi parti binalarına girilerek işlenirse ceza 1 misli arttırılacak.
Sandık başında seçmenlerin imzalarını koydukları sandık seçmen listesine gelmeyenler adına sahte imza atmak, mühür koymak veya parmak basmak gibi hileli bir hareket ile sandığa oy atan veya attıranlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek, bu kişilere para cezası da uygulanacak. Bu fiil sandık başkan ve üyeleri ile resmi memurlar tarafından işlendiği takdirde ceza yarı oranında arttırılacak.
Seçim sonucunu veya seçim tutanaklarını tamamen ya da kısmen değiştirenlere sahte tutanak tanzim edenlere 5 yıldan 8 yıla kadar hapis verilecek. Suç, resmi görevliler tarafından işlenirse ceza arttırılacak.
Seçmenin itirazlarını tutanağa geçmeyen görevliler hakkında bir yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Görevlilerin işlerini geciktirmek için kötü niyetli itirazda bulunduğu belirlenen kişilere ise para cezası uygulanacak.
iÇKi VE SiLAH
Seçim günü umuma açık yerlerde içki verenler, satanlar veya içenler, açık ya da kapalı şişelerde içki satanlar ve alanlar 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.
Silah taşıma yasağına aykırı hareket edenler hakkında, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde 25 günden az olmamak adli para cezasına hükmolunacak.
Seçim propaganda matbuatlarının yayınlanması veya ilanına mani olanlar ya da bunları tahrip edenler 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.