Umarim ki iner ve en azından siyaset kurumu biraz renk kazanır.
Ülke koalisyon hükümetlerinden çok çekti diye diye , akp burnu havalar da gezen bir parti oldu.
Eğer düşer ne olur hdp , anapar ve Saadet tüzel kişilik leri ile meclise girerler.
Ve buda meclis aritmetiğini bayagi bir degistirir.
Kürt siyasi partileri meclise girmesin diye konulan bu saçma sapan kural zaman içersin de tüm ülke siyasi yapısını etkiledi.
Ben 3 e düşmesin den yanayım en az bir kaç partinin daha meclis te Söz hakkı olması adına.
akp çoğunluğu kaybeder, ana akım partiler zayıflar. mevcutta akp geçerli oyların %50 sine sahiptir. yani %10 barajının altında kalan partilere oy verenler buraya dahil değil. barajın kalkması durumunda akp'nin oyu %30'lara iner. Barajın altında kalan %9 oya sahip dyp gibi partiler meclise girer. nasılsa meclise giremeyecek diyerek ana akım partilere yönelen oylar diğer partilere dağılır.
akp-mhp-chp gibi ana akım partilerin oylarının diğerlerine yayılması mevcuttaki taraflaşmayı kırabilir.
akp çokça milletvekili kaybeder. akp'nin mütemadiyen lanetle dillendirdiği 12 eylül anayasasının ürünü olan yüzde 10 barajının en büyük yararını yine akp görmekte olup bu yasaya hiç dokunmamaktadır.
Cem Uzan meclise geri dönüş yapacaktır. Mazot 10 yılda 1 lira artış göstererek 2 lira olacaktır. Fındık 10 lira asgari ücret ise 1453 lira olacaktır. Bu arada jardel ve Lucescu yeniden galatasaray'a dönebilir. Son konuda net bir şey söyleyemeyebiliriz.
Bu kadar parçalı bir siyasi arenada tam bir kaos ortamı olur. AKP'nin paçavraya dönmesi güzel bi şey, ama neredeyse 50 partinin olduğu başka bir ülke var mı lan? Erken kalkan parti kuruyor.
iyi şeyler olur, sonuçta sırf çoğunluk değil diye iradesi hesaba katılmayacak bir yönetim anlayışının demokrasiyle uzaktan yakından alakası yoktur, azınlık haklarını mecliste az da olsa var olanlar temsil eder, şu an meclise bakarsak yüzde onun altında kalanlar bu ülkede yoklar gibi bir durum var, seçim barajı bir demokrasi ayıbıdır ve kalkmalıdır.
kısa vadede iyi sonuçlar verse bile uzun vadede yine büyük dertlere vesile olacaktır. bizim ülke için en iyisi bence iki turlu dar bölgeli seçim sistemidir. cumhurbaşkanını yeniden meclis seçmeli ve cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlı tutulmalı, ayrıca abdde olduğu gibi bölge temsilcisinin geri çekilmesi mümkün kılınmalı.
bizdeki sistemin sıkıntısı sadece baraj değil maalesef. yüzde onluk baraj hakkaniyetsiz, bunu söylemeye bile gerek yok. ancak türkiyede ipini koparan siyasi parti kuruyor. çoğu partinin siyasi geçmişi zayıf. uzlaşmacı siyaset kültürü gelişmemiş, koalisyon hükümetleri uzun ömürlü olamıyor. uzun sözün kısası yüzde onluk insafsız baraj, bu acayip durumu önlemek için kullanılıyor. aslında akp öncesinde bunun da yönetimde istikrar sağladığını iddia etmek zor.
şu halde yüzde onluk baraj çok düşürülse, meclise 5-6 parti girse, kimse tek başına hükümeti kuramasa (gayet de mümkün) o zaman ne olacak? bizde yönetimde istikrar ilkesine takıntının bir sebebi de bu.