sevr antlaşması

entry134 galeri17 video2
    9.
  1. birinci Dünya Savasi sonunda Osmanli Devleti'nin imzaladigi baris antlasmasidir.
    0 ...
  2. 8.
  3. atamız olmasa anamızın çatısına kar yağdıracak olan anlaşmalar silsilesinin en kötüsüdür.
    allahtan atatürk çıktı geldi de babamızın adı hala ahmet mehmet olarak kaldı.
    yoksa allah muhafaza johnny ya da hristo da olabilirdi...
    5 ...
  4. 7.
  5. atatürk'e bok atanların ilk önce okuması ve şu an ki haliyle karşılaştırması gereken antlaşma.

    iyice anlamaları için ikinci ödevleri mondros ateşkes antlaşması.

    Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının senin şu an utandığın Türk'lüğünden yüzbinlerce şehit verip pırıl pırıl bir ülke yaratarak alnı açık ve omuzları her zaman ki gibi dik olarak çıktıkları Lozan antlaşmasını da okuduğumuzu anladık mı kısmının ana konusu.

    (bkz: iyi çalışmalar)
    11 ...
  6. 6.
  7. italya'nın San Remo kentinde kabul edilen ve istanbul'da Saltanat Şurası tarafından kabul edilip 10 Ağustos 1920'de imzalanan Sevr Antlaşması'nın maddeleri şunlardır :

    Askeri Hükümler

    Osmanlı Hükümeti 35.000'i Jandarma, 15.000'i özel birlik, 700'ü padişahın yanındaki güvenlik birliği olmak üzere ancak 50.700 kişilik bir asker bulundurabilecekti. Ordunun ağır silahları, zırhları, uçakları ve donanması bulunmayacaktı.

    Azınlıkların Statüsü

    Azınlıkların hakları yasalarla korunacak, göç eden azınlıkların eski yurtlarına dönmeleri sağlanacak, bunların uğradıkları zararlar ödenecek.

    Boğazların Durumu

    Boğazlar; savaş ve barış zamanında tüm devletlerin gemilerine açık olacak bir uluslar arası komisyon tarafından yönetilecek, bu komisyonun ayrı bir bayrağı ve ayrı bir bütçesi olacak. Merkezi istanbul'da bulunan bu komisyonun bir de ordusu olacak.

    Kapitülasyonlar Sorunu

    Kapitülasyonlar tüm devletlere tanınacak ayrıca Yunanistan ve yeni kurulacak olan Ermenistan da kapitülasyonlardan yararlanacak.

    Mali-Ekonomik Konular

    Mali-Ekonomik konularda istanbul Hükümeti'nin yetkileri sınırlandırılıyordu. ingiltere, Fransa ve italya devletlerinin temsilcilerinden oluşan bir komisyon devletin gelir ve giderini kontrol edecekti.

    ingiltere

    ingiltere'ye Musul dahil bütün Orta Doğu veriliyordu.

    Kürdistan

    Doğu Anadolu'da bir kısım iller özerk bir Kürt Bölgesi (Kürdistan) oluşturulmak üzere Kürtlere bırakılıyordu.

    Fransa

    Fransa'ya Suriye, Adana, Malatya ve Sivas dolaylarını birleştiren bölgeler veriliyordu.

    Ermenistan

    Doğu illerinin bir kısmında Ermenistan adında bir Ermeni Devleti kurulacak, bu devletin sınırlarını ABD başkanı Wilson belirleyecek.

    italya

    italya'ya Antalya ve Konya Bölgesi veriliyor ve böylece italyanlar iç-Batı Anadolu'nun derinliklerine kadar uzanıyordu.

    Yunanistan

    Yunanistan'a istanbul il sınırına kadar Trakya toprakları ile imroz ve Bozcaada dahil Ege Adaları verilecek, Ege Bölgesi'nin büyük bir kısmı da izmir başta olmak üzere Yunanistan'a verilecek.

    istanbul

    istanbul; Türklerde kalacak ancak azınlık hakları korunmadığı taktirde Türkler'in elinden geri alınacak ve uluslararası bir şehir haline getirilecektir.
    6 ...
  8. 5.
  9. herkesle dostça anlaşmalar yapan itilaf devletlerinin osmanlı ya dayattığı yıkıcı anlaşma.
    5 ...
  10. 4.
  11. sevr kürtlerin türk topraklarını elde etmesi açısından bir umuttu, lozan ise iflas.. büyük türk milleti değil herhangi bir unsura toprak vermek, bir çakıl taşını bile kimseyle paylaşmaz.. bu böyle biline..
    2 ...
  12. 3.
  13. büyük millet meclisi hükümeti'nin tanımdağı,istanbul hükümeti tarafından imzalanmış bir antlaşmadır
    2 ...
  14. 2.
  15. görüşmelere katılan osmanlı heyetinin tamamı anlaşmayı kabul ederken; sadece bir temsilci ret oyu kullanır. yıllardır merak ederim kimdir o kahraman diye...
    7 ...
  16. 1.
  17. birinci dünya savaşı sonrası osmanlıyla itilaf devletleri arasında imzalanan antlaşmadır. osmanlı'nın fiilen yok olduğunun göstergesidir. ancak tbmm'nin kabul etmemesi ve bu antlaşmayı imzalayanların vatan haini ilan edilmesiyle hiçbir zaman yürürlüğe girmemiştir.
    10 ...
© 2025 uludağ sözlük