dc ve ac akımla çalışan motorlardır. dirver ile kontrol edilirler. komut ile hareket ettikleri için hemen hemen istenilen hareket yaptırılır. örneğin 500devir/dk hız ile sağa yarım tur, 1500devir/dk ile sola 3 tur gibi.
içinde bulunan encoder sayesinde motorun hangi konumda olduğu öğrenilebilir. örneğin 1 deviri bir çember gibi düşünelim. bu çemberin uzunluğunu da 2000 olarak alalım. motor mili sıfırdan başlayıp yarım tur atarsa encoder driver'a 1000 kodunu yollar. motor mili döndükçe bu kod maximum 2000e kadar çıkar ya da 0 a kadar düşer.
Servo motor çıkış miline bağlı bir potansiyometre ve bazı kontrol devrelerine sahiptir. Bu sayede çalışır. Aynı zamanda çıkışında bulunan encoder ile pozisyon kontrolü de yapar.
CNC tezgâhların ve robotların gelişimi ile birlikte adından söz ettirmiştir.
kapalı çevrim sağlayarak gittiği yeri kontrol eden servo sistemleri hafif, kompakt, kolay entegre edilebilen, verimli, kontrol edilebilir ve bakım gerektirmeyen sistemler haline gelmiş bu nedenle de tercih edilmektedir.
sargıları asenkron motora çok benzeyen ve mutlak encoder sayesinde feedback (kapalı geri çevirim) olarak kontrol edilen motorlardır. uygulaması pahalı ve çok ta kolay değildir.
motor sabit durur iken rotor'u (saft'ı) titremektedir.
bir adım altındada microstep yöntemi ile kontrol edilmiş step motorlar bulunmaktadır.
Geri besleme kontrol sistemleri sayesinde hataları tespit eder; pozisyon kontrolünü yüksek seviyede tutarlar. Kendi içerisinde 180 derece dönebilen, 360 derece dönebilen gibi yer almaktadır. Pozisyon belirleme sistemleri, tıbbi cihazlar, pres makineleri, laboratuvar ekipmanları gibi hareket hassasiyetinin yüksek olduğu onlarca sektörde kullanılabilmektedirler. Servo motor verimini yüksek tutabilmek için işletme için en iyi ve doğru seçimi yapmak elzemdir.