başta aktif cinsel hayatı bulunan kadınlarda olmak kaydıyla, fazla hamileliği bulunan, uzun yıllar doğum kontrol hapı ve sigara kullanan kadınlarda da daha sık rastlanan, erken teşhisle tedavisi mümkün bir kanser türü.
kanser virüsüne karşı vücut genelde savaşabilmektedir ve bağışıklığı vardır, dolayısıyla bu enfeksiyonu atabilmek mümkün olmaktadır ancak, vücut bazı yüksek riski bulunan virüslere karşı koyamamakta, bu virüsler servikste kalmakta, sonrasında da kansere dönüşebilmektedir.
en agresif seyreden serviks kanseri tipi, serviksin iç yüzeyinde oluşan adenokarsinomdur.
hpv ile arasında sigara ile akciğer kanserinin olduğunudan daha bağımlı bir ilişki bulunan ( serviks kanserli hastaların % 98 inde hpv saptanmıştır. ) ülkemizde yaygın olmamasına rağmen çeşitli sebeplerden ötürü ( yabancı uyruklu kadın ticareti ) ülkemizde de yakın tarihlerde çıkışa geçmesi beklenen ve bir aşı programıyla tamamen önlenebilen kanser türüdür.
teşhisi için pap smear testi kullanılmaktadır. uterus duvarından örnek alınarak yapılan bu test kanser başta olmak üzere rahim içi bir çok rahatsızlığın teşhis ve tanımında önemli rol oynar. aktif cinsel hayatı olanların 6 ayda bir yaptırması gerekmektedir.