hormon olarak adlandırılıyor ama tam olarak hormon degil. huzur ve uyku gibi rahat hissettiren duygular icin gerekir. azlıgı kıskanclık, takıntı ve ruhsal rahatsızlıklara sebep verir. bu durumda psikiyatristler dısardan takviye yaparlar, kimyasallarla. dogal olarak cevizde, muzda ve bitter cikolatada vardır.
depresyona girmemek icin; ceviz, muz ve bitter cikolatdan olusan maddeleri ilgili kisilere tavsiye edelim. uzulmeyelim, yiyelim, yedirelim.
vücut tarafından oluşturulan ve gıdalarda bulunmayan bir sinir taşıyıcısıdır. Bununla beraber, bazı kaynaklarda serotonin üretimini destekleyen bazı besin öğelerinin olduğu belirtilmiştir. Vücut serotonini kendisi üretir. Bu besin öğeleri omega-3 yağ asidi, triptofan, magnezyum ve çinkodur.
Bir sinir taşıyıcısı sinir hücreleri tarafından iletişim amacıyla kullanılan bir bileşendir. Bu da demek oluyor ki serotonini sinirler bir kanal gibi kullanarak birbirleriyle konuşur veya sinyaller gönderirler. Bazı sinirler serotonini kullanırlar, bazı sinirler ise daha değişik sinir taşıyıcılarını kullanabilirler.
vücuttaki serotoninin %95'ini bağırsaktaki bakteriler üretir. dopaminin de %50'si burada üretilmekte. yani sizin mutlu olup olmamanız, depresif durumlar, takıntı, kaygı bozuklukları gibi psikolojik tüm sıkıntıların sebebi bağırsaktaki sorunlardan dolayıdır.
hatta otizmin sebebi bile bağırsaktaki sorunlardır. yani bağırsağını tamamen temizleyip faydalı bakterilerle (probiyotik) ile doldurulduğunda. otizm bile bitiyor.
insanlar şeker ve tatlı yediğinde mutlu olduğunu hisseder ama aslında bu durum geçici beyinsel bir mutluluktur gerçek ise hüsrandır. çünkü bağırsağın en büyük düşmanı şeker ürünleridir. uzun vadede mutsuzluğunuza sebebiyet verir. 2. en büyük düşman ise antibiyotik ve depresanlardır. bunlar sizin mutluluğunuzu tamamen imkansızlaştırır, düzenli kullanırsanız.
o yüzden serotonin hormonunun salgılanması için baklagiller, patates, soğan, muz, lahana, sarımsak,kefir, yoğurt gibi ürünleri kullanmak gerekir. tabi yeterli su tüketimi ve spor hepsinden daha önemlidir.
bunları yapıpta insanın mutsuz olması veya hastalığa yakalanması baya imkansıza yakındır.
kör kütük sarhoş olduğum akşamların gecesi sızar halde yatarken birden yerimden fırlayıp deli gibi portakal yememin sebebi demek ki bu yüzdenmiş. olabilir mi olabilir.
Serotonin ve neşe birbiriyle uyumlu iki çift gibidir. Serotonin, mutluluk hormonunun özünü oluşturur. Aynı zamanda düzenli uyku, enerji, mutlu ruh hali ve iştah için de gereklidir. Serotonin eksikliği; depresif, huzursuz ve sinirli bir ruh hali oluşturur. Serotonin beslenme yoluyla etkilenen tek nörotransmitterdir (Nöron hücreleri arasında iletişimi sağlayan maddelerdir). Serotonin, beyin hücrelerinde bulunan triptofan adıyla bilinen protein sayesinde artar. Triptofan özellikle muz, çikolata, yulaf ve peynirde bol miktarda bulunur.