Malum sitelerde yok dede yadigari, yok baba yadigari, yok sandik mali adi altinda satilan rus mali telmasa saat ureticisi olan marka. 100 lira bile etmeyecek saatlere binlerce dolar veya euro isteyen sark kurnazlari var. link vermiyorum, keza arastirarak bulabilirsiniz. Tcdd, kendi bunyesinden emekli olanlara bu saatlerden hediye ediyordu. Bu saatlerin ne kasasi kasa, ne cami cam, ne de mekanizmasi mekanizma. Ha illa gercek cep saati araniyorsa; osmanli donemi k.serkisoff & co, omega, longines veya zenith yaprak kasa cift kapakli, bazi modellerinde toz kapagi da bulunuyor, bunlara bakilabilir. Amma velakin bu saatlerin yedek parcalari hem cok pahali hem de kolay bulunmuyor. Saatcilik sadece pil ve kordon degistirmek ya da kordon boyu ayarlamak degildir. Mekanik saatin isleyisi, tamiri veya bakimi hakkinda en ufak bilgisi olmayan bir hirtin elinde calisan zemberegin ve pandulun kirilmasi ile daha da kotu isler acabilir basiniza.
Bu girinin K. Serkisoff & co ile bir alakasi yoktur.
tcdd tarafından uzun yıllar emekli personeline hediye olarak takdim edilmiş, kanatlı tekerlek amblemi olan güzide rus saati.
şimdi meraklıları için 1-2 şey paylaşalım da almaya kalkarsanız dikkat ediverirsiniz:
- serkisof'un tcdd tarafından emekli ikramiyesi olarak getirilen modelleri dışında farklı kasada ve molnija amblemi taşıyan saatler vardır. bunlar yukarıda yazdığım gibi rusya için üretilen standart modeller. eğer bunlardan görürseniz bilin ki birileri oraya gittiğinde getirmiş, herhangi bir eksiği ya da üstünlüğü yok.
- arka kapakta genellikle şimendifer kabartması bulunur. sonradan kurt, araba, greyder kabartması yapılanlar/yapanlar da çıktı ama tercihte bulunulacaksa şimendifer tercih edilmeli.
- klasik serkisof'larda sub-second bulunur yani saniye göstergesi altta küçük daire içinde akrep ve yelkovandan bağımsızdır. anımsayamadığım bir seride akrep-yelkovanla aynı yerde dönenleri de var ama çok çok nadir. bu gibi saniyenin akrep ve yelkovanla aynı yere bağlı olduğu modellerin çoğu ya çakmadır, ya sonradan kadran değişmiştir, ya da makina farklıdır. sub second olmalı.
- bir de sub-second'ın yan tarafta olduğu modeller var, onların da büyük çoğunluğu yeni çıkan modellerden, yani pek antika değeri yok.
- sağda solda üretilip arkasına şimendifer basılan serkisof amblemli yeni çakmaları piyasada mevcut. bunlarda sub-second yok, saniye ortada ve kollar sarı renk. kadran aşırı beyaz, cam plastiğimsi. tahmin etmek zor değil, elbette çin'de üretiliyorlar ve mekanizmaları rezalet. aman bulaşmayın.
- serkisof'un makina kodu 3620'dir. imkanınız varsa açın bakın, makinaya işlenmiş 3620 kodunu görüp alın. kol saatinden falan bozup mekanizma yapanlar var, tuzağa düşmeyin.
- tüm klasik saatler için geçerli bir uyarı; bembeyaz kadranı olan ve amblemiyle rakamları hafif silik olan saatler genellikle suya maruz kalıp kadranı bozulmuş, o nedenle de kimyasal sürülerek rengi açılmaya çalışılmış ürünlerdir. o kadran yakın zamanda çatlamalar yapar ve dağılır. unutmayın kullanılmış, belli bir tarihi olan, yıllar görmüş saatlerin kadranında hafif renk solukluğu olur. (sararma değil kesinlikle, hafif solukluk.)
- sahibinden.com ve gittigidiyor.com gibi sahtekar yuvası yerlerde "dede/baba yadigarı, sandık ürünü, paha biçilemez, emsalsiz" vb şekilde yolunacak kaz arayan dangalaklara kanmayın. bu saatlerin bakımlı ve temiz olanlarının fiyat aralığı 120tl-200tl arasında değişir. 40.000 - 50.000 tl (ve bazen euro) fiyat yazan hanzoları "3 sıfır atarsan alabilirim" şeklinde kızdırabilirsiniz.
şaka bir yana türkiye'ye zamanında yüksek adetlerde girmiş olan ve tcdd tarafından özel imal ettirilen bu güzel saatler haliyle maddi anlamda yüksek değere sahip değillerdir.
ancak bir zamanlar sscb'de bir saat fabrikasında üretilip, kutulanıp türkiye'ye gelmiş, tcdd emeklisi bir amcanın cebinde yıllarca gezmiş, yorgun ellerle kurulmuş, darbeler, ihtilaller görmüş, yaşlandıkça güzelleşmiş, ülkenin saat kültürüne ciddi katkı yapmış, tıkır tıkır çalışan antishock makinasıyla yorgun gözlerle etrafına bakan, o yorgun haline aldanmayıp yeniyetmelerden çok daha dakik zaman tutan bu güzel antikalara merakınız varsa, dahası saat denen mekanik mucizenin kıymetini bilecekseniz yukarıda yazılı uyarıları göz önüne alarak iyi bakılmış temiz bir serkisof edinip eşsiz sesini dinleyin.
1800'lerin sonlarına kadar isviçre yapımı olup billodes marka mekanizma kullanılmıştır. daha sonra rusya tarafından alınmış olup zenith marka mekanizma kullanılmıştır. 1950-1960 larda tcdd çalışanlarından emekli olanlara, arkasında lokomotif işlemesi ve demiryolu yazan bir modeli hediye edilmiştir.
günümüzde billodes marka mekanizmalı olanlar nadir bulunmaktadır. billodes marka constantinople modelinin maddi ve manevi değeri oldukça yüksektir.