leblebisi, yatağan bıçakçıları ve çobanları ile ünlü denizli ilçesi. bilhassa çobanlarının ve yetiştirdikleri hayvanların türkiye de eşi benzeri yoktur.
denizlinin diğer ilçeleri tarafından pek sevilmezler, bir görgüsüzlük kabalık yaptığınızda -ayı mısın yoksa serinhisarlı mısın - denir.
ilçenin eski adı olan kızılhisar ismi bir rivayete göre rengi kırmızıya çalan hisarından bir rivayete göre ise vaktiyle bölgede yaşamış olan ve kızıl ağa adıyla bilinen çok sert bir ağadan almıştır. halk arasında kızıl ağanın korkusundan - aman haa kızıl ağa duyarsa asar - minvalindeki cümlelerin zamanla ve yörenin acayip şivesi ile söylenişinden - kızılağa asar > kızılasar. Şeklinde bölgeye verildiği de söylenir.
zaten çevre ilçe ve köylerde kimse - özellikle yaşlı kesim- bu ilçeye kızılhisar ya da yeni adıyla serinhisar, demez, bölgede söylenişi -kızılasar, gızılasar- şeklindedir.
1988'e kadar Acıpayam'a bağlı Kızılhisar adında bir kasabayken ilçe olmuş ve adı serinhisar olarak değişmiştir.isim değişikliğine gerekçe olarak kızıl sözcüğünün olumsuz çağrışımları gösterilmiştir. Çocukluğumdur, özlemlerimdir. Adı gibi serin ve bol yılzdızlı yaz geceleridir.
izmirden antalyaya giderken arabamızın bozulması sonucu sanayisine girdiğimiz ve otururken biz hiç bir şey demeden bize sürahiyle su getiren egeli çocuğun memleketi.
leblebisi ile ünlü, denizli ilçesi. çorum ile arasında bu bağlamda rekabet vardır. ikisi de kendi leblebilerinin daha ünlü olduğunu iddia ederler. kafa kafaya verip dünyaya nasıl pazarlarız diyeceklerine devamlı didişirler.