bitlis(bedlis) hükümdarı ve aynı zamanda büyük bir tarihçi olan "şeref han" tarafından 400 yıl önce yazılan ve kürd tarihi konusunda belge niteliği taşıyan en eski ve en önemli kaynaklardan biridir.
bu eserin orijinal elyazması halen Oxford Üniverisitesi'ndeki Bodleian Kütüphanesi'nde bulunmaktadır.
dedelerimizden olan şeref han tarafından 1597 tarihinde farsça olarak yazılmıştır.
Şerefname Doğuda hüküm sürmüş Kürt sülalelerinin ayrıntılı tarihçesidir. 5 bölümden oluşmaktadır.
Giriş bölümü: Kürt toplulukları ve durumlarını anlatır.
Birinci Safha: Geçmişte bağımsız hükümdar ve sultan olarak adına hutbe okutulan Mervani ve Eyyubi emirleri ile Şehrizor, Büyük Lor ve Küçük Lor hanedanları hakkındadır.
ikinci Safha: Saltanat ve bağımsızlık iddiasında bulunmamakla birlikte bazen kendi adlarına hutbe okutmuş ve para bastırmış olan Erdelan, Hakkâri, Behdinan (imadiye) ve Bohtan (Cizre) hükümdarları hakkındadır.
Üçüncü Safha: Çemişkezek, Eğil-Palo, Çermik, Sason-Hazzo, Hizan, Müks (Bahçesaray), Kilis, Şirvan, Atah (Lice), Tercil (Hazro), Swêdi, Slemani (Silvan), Mahmudiyan (Hoşab) ve diğer yerlerdeki ikincil hükümdar sülaleleri hakkındadır.
Dördüncü Safha: Yazarın ataları olan Bitlis hükümdarları hakkındadır.
Kitabın yazar tarafından istinsah edilmiş özgün elyazması Oxford'da Bodleian Kütüphanesi'ndedir. Türkiye kütüphanelerinde çok sayıda elyazması nüshası bulunmaktadır.
1860'ta Rusça, 1868'de Fransızca çevirisi yayımlanmıştır. Muhammed Ali Avni'nin Arapça çevirisi 1958-1962'de Kahire'de iki cilt olarak basılmıştır.
Mehmet Emin Bozarslan'ın ilk kez 1971'de basılan Türkçe çevirisi vahim çeviri ve baskı hatalarıyla doludur. Celal Kabadayı tarafından yapılan bir çeviri 2007'de Yaba Yayınları tarafından basılmıştır...