bir zamanlar anadolu, afyon kocatepe ve dumlupınar üniversitesinde bulunan, şu an sadece * kütahya'da dumlupınar üniversitesinde hizmet veren bölümdür. öğrenim süresi 4 yıldır. mezunlarının ünvanı seramik mühendisidir.
bir kütahyalı olarak birkaç mezun yakınım var. biri ege seramik'te mesleği ile ilgili çalışmakta. bir diğeri ise turizm sektörüne yönelmiştir.
küçük bir istatistik ile mezunlarından yarısı sektör dışı çalışmaktadır.*
seramik mühendisliği sadece seramik,porselen ve çini ile değil; sağlık gereçleri ve ileri teknoloji seramikleriyle de ilgilenen bir mühendislik dalıdır. bu bölümden mezun arkadaşlar seramik mühendisi ünvanı alırlar.
hiç bir seramik mühendisi tabak, çanak yapmaz. bunları yapmayı da bilmek zorunda değildir. seramik mühendisleri; işin kimyasıyla ilgilenirler.
metal olmayan ve organik olmayan toprak malzemelerden üretim yapılan alanlarda eğitim veren sadece dumlupınar üniversite'sinde bulunan bölümdür. cam,çimento,tuğla,kiremit, karo, vitrifiye, porselen... gibi birçok ürünün üretim süreçleri hakkında eğitim verilir.
porselen, tabak, çanak denilerek küçültülmüş ve değeri azaltılmış bölüm.
bilmezler ki; savunma sanayinde kullanıldığı. uçakların, füzelerin seramik plaka ve zırh kaplandığını; roketsan, aselsan, tai gibi şirketlerin bu bölümden mezun eleman arıyor olduğunu.