yaklaşık 4 hafta önce geçirdiğim operasyonla düzeltilen hadise.
hikayesine gelirsem,
anestezi esnasında burna iğneler ve uyuşturucular sokuşturulurken acı ve ağrı çekiliyor -çok değil. belki gözden bir damla yaş süzülür -o da insanın kendini sıktığından. ama bunun ardından ne kemik törpülenirken, ne de kırılırken rahatsız eder. az ağrır. yine de gayri ihtiyari gerilir insan, alnını kırıştırır. fakat tüm ameliyat -başı ve sonu- 15dk sürer en fazla (ters bir şey çıkmazsa).
ilginç tarafı, törpülenme, aspiratörle çekme, kırma esnasında çıkan seslerin tuhaf bir eğlence yaratması. komik kısmı, ağrı hissetmemeniz ama tüm kafatasınıza kemikle vurulduğunu duymanız ve basıncı hissetmeniz.
(unutmadan, aspiratör burada acı yaratabiliyor. alışkın olunmayan bir yerde olduğundan ilk başta çok ciddiye alınabilir. burnun boğaza açılan kısmındaki birikintiler çekilirken gerçekten tuhaf bir acı oluyor.)
genellikle lokal anestezi ile gerçekleştirilir.
ameliyat kolaydır, mesele ameliyatın sonrasıdır.
tüm burna tampon takılır. plastiğimsi bir parça (eskiden gazlı bez dürümü koyarlarmış). ağrı yok ama orda bir kütle var sonuçta. uyumak zor (nezleyken tamamen tıkanmış bir burun düşünün ve açılamıyor da. sümkürmek, temizlemek gibi bir şansınız yok).
genelde 2 gün süren ciddi bir kanama süresi mevcut. bu esnada ağrı kesici ve antibiyotik alınır sürekli. hem kanama hem de akıntı (sümük diyelim) için burnun altına sürekli tutulan bir peçete vazifesi gören bir parça gazlı bez yerleştirilir. bez kanlandıkça değiştirilir ve bu esnada ağrı genellikle olmaz. tek sıkıntı ilk andaki gibi burnu temizleyememektir (aslına bakılırsa tüm bu operasyonun sonrasındaki tek sıkıntı, burnunu temizleyememek. resmen pis hissediyor insan. rahatsız oluyor).
kanama, içteki yaralarla, ufak şeylerle beraber 5 ün içinde durur. burna sterilize edilmiş okyanus suyu sıkarak hijyen ve yaraların ve şişlerin daha çabuk iyileşmesi ve temiz kalmaları sağlanır. bir iki haftaya kadar burnun içindeki dikişler yok olur ya da alınır (doktorun tercihine göre). 2. haftadan itibaren bariz olarak rahat hissedilir, birinci ayda ise hassasiyetin azalıyor. (bu zamana kadar burnunun alt ortası çok hassas. darbe almaması gerekiyor)
tamamen iyileşme (sıfır buruna ulaşmak için geçen süre) -her şey, kdv, vs. dahil- 3 ay sürüyor.
çok zor bir operasyon değil. insanlar genellikle çok daha kötüsünü bekliyor. oysa temizlik ve tıkalı bir burunla uyumaya alışmak haricinde zorluğu ve acısı çok az.
unutmamak lazım tabi ki, ağız ve dudaklar kuruyor. su şişeleri ve lipstickler imdada koşuyor.
(metni 2. tekilden 3. tekile alırken ufak hatalar yapmış olabilirim. hatalı solluyorsam lütfen bildirin)
burun septumunun burnun alt ortasında pozisyonlanmamış olması durumu.
deviasyon doğumsal olabileceği gibi, daha sonradan bir travma sonucunda da meydana gelebilir. yarattığı problem hava yolunu daraltması ve hatta tıkamasıdır. tek çözümü ameliyattır.
(burun septumu burnu ikiye ayıran duvar vazifesi gören kemiksel dokudur.)
(deviasyon, yani sapmasından kasıt da septumun anormal bir pozisyonda yer almasıdır.)
muzdarip olduğum hastalıktır. ameliyat olma korkusu, tıkanık bir burunla gezmeye razı olma durumunu yaratıyor. Öte yandan kaliteli nefes alamamak isyan ettiriyor. Danıştığım doktor cuma ameliyat olur, pazartesi iş başı yaparsın demişti ama öyle anlaşılıyor ki kanama riski buna izin vermeyecek.
10 temmuz 2021'de ameliyat oldum septum deviasyondan. Tamponlar 2 gün kaldı, ardından rahata kavuştum. Şuan halen biraz tikaniklik var fakat kalici değil. Ara sira tikaniyor sonra gidiyor. iyi ki olmuşum. iyi bir KBB'de olmanizi tavsiye ederim. Gün geçtikçe editlerim.
Ameliyattan sonra pansumanlar bir uzman hekim tarafından düzenli ve kontrollü bir biçimde yapılmazsa sineşi denilen yapışıklıklar oluşur, kanallar tıkanır, daha büyük sorunlar çıkar bu nedenle yeniden daha büyük bir operasyon geçirmek gerekebilir...
Mukoza altı septum deviasyonu operasyonu sonrasında pansumanların bir uzman hekim tarafından düzenli ve kontrollü bir biçimde yapılması çok önemlidir...
Septum, burnu içeride normalde iki eşit parçaya bölen bir duvardır. Bu kıkırdaklı yapının, doğum sırası zedelenme veya bir travma sonucu eğri olması durumuna septum deviasyonu denir.