reklam vermekten daha avanajlı görünen oluşum. bu işle uğraşan bir firma ile irtibatm olmuştu; fiyatının 2000$ civarında olduğunu ve verdikleri hizmetin; google ve yahoo da olmak üzere, anahtar kelimeler aracılığıyla, birçok arama motoruna kayıt yaptırıp web sitenizin ilk 10 da olmasıni sağladıkarını belirttiler. * sonuç itibaryle düşünürseniz, arama motorlarıda ilk 10 da olmak inanılmaz bir reyting sağlar. reklam vermekten daha etkili ve daha az maliyetli bir yöntem bu seo..
neyin kısaltması olduğu 97 entry içerisinde 10 kere yazılmış olan kısaltmadır. her öğrenen gelip entry giriyor, gerçekten ilginç.
(bkz: uludağ sözlük ün format işgalinden kurtuluşu)
Arama motoru motoruna uygunluk anlamına gelen bu isim günümüzde bir meslek haline gelmiştir. Her arama motorunun farklı algılama yöntemleri vardır ancak seo'lar siteleri genellikle en yaygın olan 3-4 arama motoruna uygun hale getirirler.
Belli başlı bazı yöntemler vardır ve bazıları şöyledir.
1 ) Siteyi tablolara boğmamak.
2 ) Her sayfanın <metatag>larını ayrı ayrı hazırlamak. (METATAG = Meta taglar HTML kodunuzun HEAD bölümüne yerleştirilmiş bilgi etiketleridir.)
2.a) 'Title' (<TITLE> ve </TITLE> etiketleri arasına yazılır ve kelime anlamına uygun olarak başlık demektir. Her sayfa için içeriğine uygun bir başlık ekleme durumudur.)
2.b) 'Description' (Açıklama anlamına gelmektedir. Title dan sonra daha kapsamlı bir açıklamaya imkan tanır. Her sayfa için içeriğine uygun bir başlık ve açıklama site ziyaretçileri için aydınlatıcı olacaktır)
2.c) 'Keywords' (Anahtar kelimler anlamına gelir ki arama motorlarının en can alıcı kısmı burasıdır. Ziyaretçilerin sitenizi hangi kelimeler ile bulabileceği yazacağınız anahtar kelimelere bağlıdır.)
2.d) 'Robots' (Arama motorları birer program (yazılım) dır. Bu anlamda sitenizi programcıların amaçladığı doğrultuda tarayan programlara ROBOT denir. Bunlar siteyi görsel açıdan, içerik açısınıdan, ve katagorisine göre farklı bir çok açıdan inceleyen yazılımlardır. Sitenizin sınıflandırılması, indekslenmesi, derecelendirilmesi, içeriğinin kaydedilmesi ROBOT'ların görevidir. Bu yazılımlara kolaylık olsun diye CPANEL dizininizdeki public-html kısmına robots.txt diye bir dosya eklenir. Çünkü arama motorlarının indeksleme robotları bir web sitesine ulaştıklarında ilk olarak kök dizinde bulunan robots.txt dosyasını ararlar. Bu dosya robotlara hangi sayfaların indekslenip hangilerinin indekslenmeyeceğini anlatmak için yerleştirilir.)
2.e) 'Content-Type' (web site sayfanızın içerik tipi anlamına gelir. Örneğin türkçe bir website için 'UTF-8' (Türkçe karakterleri destekleyen) bir içerik tipi düşünülürlen ingilizce bir website için 'ISO-8859-1' kullanılır. Eğer bu kısma hiçbir tag eklemezseniz default (varsayılan) olarak 'ISO-8859-1' olarak indekslenir.
3) Özgün içerikler tercih etmek. Örneğin bir rüya tabiri sitesi sahibi olduğunuzu hayal edin ve websitenizdeki bir çok içeriği bir başka siteden aldığınızı (çaldığınızı) düşünün. Bu durumda özellikle google içeriğini çaldığınız esas siteyi sıralamada yükseltirken, sizin sitenizin sıralamasını içeriğini çaldığınız siteden sonraya atacaktır ki bu çok adildir. Burada amaç aynı içerikteki web sitelerin sıralarken ölçü olarak özgünlük esasını ilke edinmek.
4) Anahtar kelimeleri seçerken 'google-Wonder wheel'den faydalanmak. Bu kısmın amacı bulunmak istediğiniz anahtar kelimelerinde en önde çıkabilmek için sayfanızı hangi kelimelerle desteklemeniz gerektiği konusudur. Googleda arama yaptıktan sonra sol menüde bulunan 'Tüm Sonuçlar' kısmının 'Wonder wheel' sekmesine tıklayarak bu optimizasyondan faydalanabilirsiniz.
5) CSS dosyaları kullanmak. Bu dosyalar kısmen şablon anlamına gelirler. Sitenizdeki tüm sayfaların yazı tiplerini, linklerini ve başlıklarını düzenli kullanmanızı sağlarlar. Örneğin her sayfa için ayrı bir yazı tipi seçmek yerine kendinize bir Stil (CSS) dosyası oluşturup bu dosya ile tüm sayfalardaki yazı tiplerini düzenli bir hale getirebilirsiniz.
Not: Bu başlıklar seo ların izlediği yolların çok kısa bir özetidir. Arama motoru optimizasyonu konusundaki en önemli durum dürüstlüktür. Eğer bir siteyi arıyorken arama motorları karşınıza alakasız sonuçlar çıkartıyor ise sebebi yukarıda yazılı meta'ları doğru kullanmadığımız yada dürüst olmadığımız içindir. Eğer sizde arama sonuçlarının alakasız sayfaları sıralamasını istemiyorsanız, benim gibi alakasız sayfalar arasında dolaşmaktan hoşlanmıyorsanız yukarıda yer alan açıklamalar ile ilgili olarak daha fazla bilgi edinin ve sayfalarınızı dürüstçe etiketleyin.
Sanılanın aksine portekizce Seoretchsi Echarnodo Ollosbucocuu kelimesinin kısaltmasıdır. Doğrudan kelime kelime tercüme etmek pek mümkün değil ama aşağı yukarı şöyle bir anlam taşır:
internet Cahillerinin Götünden Kan Alma Mesleği.
Ulan öyle sinir oluyorum ki. 30 yaşında adamlara ne iş yapıyorsun diye soruyorsun adam "ben seocuyum" diyor. Seonu siksinler senin totoş!
SEO Nedir?
Seo, siteniz googleda daha yukarıda çıksın diye sitenizde:
-yükselmek istediğiniz kelimelere daha çok yer vermek
-meta tag kullanmak
-Artı bir butonu vesaire koymak
-diğer sitelerden kendi sitenize link almakdır.
budur. Kıçını silmeyi becerebilen her embesil bunu da deneye yanıla bile olsa öğrenebilir. Ancak günümüzde sizde beşinci sırada çıkan bir site, bende 10. sırada çıkabilir. Ben armut diye arattığımda ilk sayfada gelen tayyip erdoğan linki, siz armut diye arattığınızda sonuçlarda hiç görünmeye de bilir. Çünkü google sıralamaları artık neredeyse tamamen kişiseldir.
Sonuçlar kişisel. ama kişisel olmasaydılar bile, bak olmasaydı bile diyorum, seo bir sik değildi. Seo bir sik de olmayacak. Neden mi?
Çünkü internette yükseklere çıkmanın en kesin, istisnasız, başarı garantili, kolay, ucuz yolu, içerik üretmektir. Açın sitenizi, yazın amına koyim. Yazın lan çok mu zor. Bugün yumurta aldım, yarın sarımsak alcam, öbür gün kıçımda kestane ısıtcam felan. yazın işte lan yazın embesil herifler! Ama yok, siz gidin daha meta tag dışında html bilmeyen ama "bön söocuyum, sitönüze böcklink satiyöm mö" diye böbürlenmeyi bilen bu 'o' çocuklarına yüzlerce lira verin. Neymiş efendim, "istediğiniz bir aramada ilk sayfaya çıkma garantisi". Ulan millet salak mı, yoksa seocu diye geçinenler mi çok zeki? ilk sayfada 10 tane sonuç görünüyor. Lan gerizekalı, lan embesil, lan beyinsiz, bu şirkete "beni şu aramada ilk sayfaya çıkar" diye 15 site başvursa onbeşini de ilk sayfadaki 10 sonuç içerisinde nasıl gösterecekler ulan götten bacaklı??
Çok sinirliyim bu cahil heriflere de, bu cahilleri sömürmek için meslek uydurmuş bu embesil seoculara da, çok!
Siteme başarılı bir şekilde Seo çalışması yapabilecek firma aradım. Google da ilk sıralarda reklam ile öne çıkanları gördüm. Abi sen Seo uzmanısın yaa. Seo ile öne çıkamadın mııı???
bütün olayı http://www.seoteknigi.com sitesinden görülebilecek olan yeni bir "code html for food" olayı. ipini koparıp 10tlye kartvizit bastıran search engine optimizer oluyor, kendisine faydası yok, inertenetin az çok gelgitlerine hakim olmadan nereye kadar optimize edebilecek o da muamma, her neyse http://www.seoteknigi.com sitesine girilir ise hacklendiği görülür hem de çok basit bir index.html değişimi söz konusu, ama adam kıçını kaldırıp bunu bile silip yerine yeni bir index.php/html dosyası atmamış.
search engine optimize edecekmiş bir de, hey yavrum hey, ama hepsi de aynı bu tiplerin.