beylik hakkı olarak da kullanılır.
-Para basma yetkisini elinde tutan kurumun, bu yetkisi dolayısıyla para basarak elde ettiği reel gelirdir.
-Para stoğundaki değişimin fiyatlar genel seviyesine oranı ile ifade edilir.
-Enflasyonun sadece para miktarındaki artışından kaynaklanması durumunda, senyoraj ve enflasyon vergisi birbirine eşit olur.
senyoraj geliri;para basılarak elde edilen gelirden,para basımında katlanılan maliyet çıkarılarak elde edilir.genelde emisyonla karıştırılır.
madeni paralarda da senyoraj geliri vardır.yanlız 1 ykr'da gelir elde edilmez.1 ykr'nin basımında katlanılan maliyet gelirinden daha fazla olduğu için piyasa daha fazla sürülmemiştir...
paranın üretim maliyeti ve üzerindeki yazılı değerler arasındaki farktır. bu fark devlet kasasına gelir olarak girmektedir. senyoraj hükümetlere parasal genişleme sürecinde reel gelir imkanı sağlar.
basılan paranın maliyetiyle değeri arasındaki farktır.
şimdi Devletin 100 tl değerinde bir kağıt para bastığını varsayacak olursak, bu paranın basım maliyeti de 2 tl olsun dersek, Bu durumda devlet 98 tl senyoraj geliri elde etmiş olur. çok mu basit oldu lan, neyse idare edin artık.
şayet devlet para miktarını ülkedeki mal ve hizmet üretimine paralel olarak değil de, bundan fazla arttırıyorsa, yani durmadan para basıyorsa işte o zaman enflasyonist bir sürece yol açacaktır. Böylece devlet gelir elde ederken, vatandaş ellerindeki paraya bakarak satın alma gücünün ne kadarda düştüğünü görüp hayıflanacatır.
işte bu yolla elde edilen senyoraj gelirine enflasyon vergisi deniliyor, ben öyle biliyorum yani. Bide Büyüme senyorajı vardı. O daha iyi birşey, enflasyona neden olmuyor. öyle işte.
para tekelini elinde bulunduran kurumların paranın değeri ile oynaması neticesinde elde ettikleri gelir olarak tanımlanır.
eski çağlarda feodal dere beyleri para üzerinde altın oranını düşürerek bu geliri elde ederlerdi. bu oynama neticesinde iyi para ve kötü para gibi tanımlamalar çıkmış piyasada kötü para kullanılırken değer muhafaza etmek için iyi para kullanılmıştır.
günümüzde para basma tekeline sahip olan kurum merkez bankalarıdır. devlet aldığı kararla merkez bankası aracılığı ile paranın değerini düşürür. yani bizden habersizce çalar ve bu modern hırsızlığı kamu açıklarını kapatmak için yapıldığını söyleyerek hukuk kuralları çerçevesinde yasal olarak kendine ayrıcalık tanır.
paranın temsil ettiği değer ile üretimi için katlanılan maliyet arasındaki farktır.
dünkü aöf sınavında öğrendiğim bir kavramdır. evet sınavda öğrendim. diğer 4 şıkkın olmadığını bilince kalan şıkkın doğru olduğuna emin olabiliyorsunuz.
paranın üretilme maliyeti ile piyasada ifade ettiği değer arasındaki farktır. bu fark sadece para basan ilgili ve yetkili kurumların, yani günümüzde devletlerin kullandığı bir haktır. ancak bu hak yetkili ve ilgililer tarafından kullanılması bakımından haliyle orta çağ döneminde siyasi otorite olan derebeylere yani senyörlere aittir. senyoraj, emisyonla aynı kabul edilse de emisyon para basma ve sürme işlemidir. senyoraj para basma işleminin bir getirisi, sonucu olarak gelir elde etme halidir.