Embriyo müstakbel anne ve baba DNA sının yüzde 99.8 ini alıyor, geri kalan küçük miktar mitokondri donörü kadından geliyor. Bu yöntemin klonlama olduğunu söyleyen bazı uzmanlar çalışmaları etik bulmuyor.
iNGiLTERE'de Newcastle Üniversitesi bilim insanları etik açıdan çok tartışma yaratacak bir teknik geliştirildi. Müstakbel anne-babanın yumurta ve spermi tüp bebek yöntemiyle döllendi. Ardından ölümcül hastalıkların geçmesine yol açan yumurtadaki hatalı mitokondri çıkarıldı. Yerine sağlıklı bir kadın donörün mitokondrisi kondu. Bu çalışma, Nature Dergisinde yayınlandı.
Ayrıntıları şöyle:
- Tüp bebek yöntemiyle yumurta ve sperm dölleniyor.
- Müstakbel babanın spermiyle annenin yumurtasındaki, ebeveynin DNA larını içeren çekirdek (nükleer DNA veya genler) çıkarılıp alınıyor.
- Diğer yandan bir donörün yumurtasıyla diğer bir donörün spermi dölleniyor. Bundan elde edilen embriyon daha birkaç saatlikken yumurta ve spermin nükleer DNA sı ayıklanıyor. içi boşaltılmış döllenmiş yumurtada sadece sağlıklı mitokondri bırakılıyor.
- Daha sonra, ebeveynin DNA sı, çekirdeği alınmış sağlıklı mitokondriye aşılanıyor. Böylece, ebeveynlerin genleri ve kadın donörün mitokondrisinden oluşan bir embriyon elde ediliyor.
iki anne+bir baba=Tek çocuk
Bilim insanları, donörün yumurtasını dölleyen diğer donörün sperminin, elde edilen embriyonda herhangi bir DNA sı bulunmadığı için, embriyonu üç ebeveynli olarak kabul ediyor.
Ancak gerçek anne ve baba DNA nın yüzde 99.8 ini sağlıyor, geri kalan küçük miktar ise mitokondri donörü kadından geliyor. Donör kadının sadece birkaç geni embriyona geçiyor. Yeni teknikle elde edilen iki anneli ve bir babalı embriyonların, bazısı doğum sonrası birkaç saat içinde ölüme yol açabilen, tedavisi olmayan kas, beyin, kalp ve sindirim sistemi hastalıklarından arındırıldığı görüldü. *