doğrudur her tecrübe hayata farklı bi yönden bakmanı sağlayacaktır yasadığın acıları hatırlayıp aynılarını tekrarlamazsın en azından temkinli olursun güven ve özveriye de yanına ekledin miydi tam olur.
kartal tibet' in oynadığı tarkan kolsuz kahramana karşı filminde geçen bir repliktir. türk sinamasında da felsefeye değinilebileceği tüm dünyaya gösterilmiştir. **
--spoiler--
tarkan' ın bütün kemikleri kırılmıştır. onu kaynar su bulunan bir mağaraya götürürler ve "ya ölürsün ya da çok daha güçlü olarak buradan çıkarsın. seni öldürmeyen şey güçlü kılar" diyerekten mağaraya sokarlar ve akabinde de tarkan çok daha sağlıklı bir şekilde sahalara geri döner tabiki.
--spoiler--
acı çeken insaları motive etmek, moral vermek için söylenen zımbırtılardan biridir.
(ha doğruluk payı var mı bilemiyorum? tesadüf bu ya, deneme sürecindeyim. bakalım göreceğim sonucu.)
bir sistem kur. kitleye zarar versin. ancak kitlenin özünü yok edemesin. kitle tehlikeyi fark eder ve sisteme karşı durmaya başlar. karşı durdukça sistemin incleliklerini öğrenir ve güçlü "karşıt" lıklar bulur. sonra kitle kendi sistemini kuracak güce gelir.
hadi isterse fiziksel açıdan söylemiş olsun.
balkondan düşsün. sakat kalsın. ölmesin. kimisi bunalıma girer. ama kimisi de zaafiyetinden yeni şeyler üretir. belki bir kitap yazar. zihninde bazı şeyleri belki daha iyi görmeye başlar. tabiki yüzde elli bir ihtimalden bahsediyoruz. ancak kişiye göre o yüzdelik çok değişir. yani Nietzsche her türlü sağlam söz etmiştir, yalarım.
öldürüyor dediğin şeyden aylar sonra, ölüyorum dedikten yıllar sonra görülecek şeydir. neye ölüyorum dediysem o daha güçlü kıldı beni. artık kimseye güvenmiyorum, kendime bile. ve daha güçlüyüm. daha mı iyiyim hayır, ama daha güçlüyüm diyebiliyorum.