Çeşitli bankaların bir araya gelerek yüksek miktarda bir kaynağı sağlaması şekliyle oluşturulan kredi türüdür. Kredi verenler açısından risk oranının düşüklüğü nedeniyle cazip olurken, kredi kullananlar yönünden -özellikle ihracatın finansmanı için- uygun maliyetli bir kaynak oluşturuyor. Kredilerin faizi genellikle LIBOR (Londra Bankalar arası Borçlanma Faizi) üzerine yüzde 0.5-1 gibi risk primi eklenmesiyle belirlenir.
türk bankalarının dth cinsinden fonlama için en büyük kaynaklarıdır. özkaynak sorunu yaşamayan dünya bankalarının birleşerek daha küçük ölçekli bankalara uzun vadeli verdikleri kredilerdir bunlar. yani iş bankası gider 5 yl vadeli libor artı 2 puan ile sendikasyon kredisi alır. iç piyasada kim daha çok sendikasyon alabiliyorsa o banka daha ucuza kredi satabilir durumdadır.
sendikasyonla gelen sıcak para iç piyasaki yüksek faizli yerel para cinsinden enstrümanlara yönlendirilirse, yani dolar olarak borçlanan banka doları iç piyasada bozdurup hazine kağıdı satın alırsa, her hangi bir kriz durumunda yüksek açık pozisyon taşımaları itibariyle o bankanın iflas etmesi olasıdır..
likit parası olan adam için arbitrajla para kazanmak çok kolaydır ama kolay para her zaman risklidir.
ülkemizde tatlı su bankalarının pek iştahla kullandığı kredi türüdür. aldıkları sendikasyon kredisini özkaynaklarından müşterilere kullandırdıkları için insafsızca faizi katlayarak müşterilerine kullandırırlar. libor artı 2 ile alıp minimum yıllık 8 den kullandırmak insafsızlıktan çok hunharlık olarak tanımlanabilir. siz siz olun sendikasyon bazlı kredileri kullanırken bankalarla maliyet oranlarına göre pazarlık edin. malum sendikasyon kredisi bankaların hesabına geçince kredi olarak satamadıkları her saniye zararlarına olacağı için zamanı da pazarlık ederken lehinize kullanabilirsiniz.