Sendikalizm sanayi cephesinde işçi sınıfının hareketiyle kapitalist bir toplumu açıkça dönüştürme amacını taşıyan bir düşünceler, hareketler ve eğilimler kümesidir. Sendikalistler için, işçi sendikaları hem kapitalizmle başedebilmek hem de çoğunluğun isteklerine göre toplumu yönetmek için çok kullanışlı araçlardır. Sanayi ve hükümet sendikalist bir toplumda işçi sendika federasyonları tarafından yönetilecektir.
Sendikalizmin temel fikirleri, tüm isçilerin tek ve büyük bir sendika içinde örgütlenmeleri, kontrolün tabanı oluşturan isçilerin elinde olması, denetlenmesi olanaksız profesyonel sendikacılardan oluşan bir bürokrasinin yaratılmasına yönelik her türlü girişime karşı çıkılması önermeleri etrafında biçimlenir. Sendikalistler, diğer sendikal anlayışlardan farklı olarak, sendikanın yalnızca patronlara karşı reformlar kazanılması için değil, fakat ayrıca kapitalist sistemin yıkılması için de kullanılabileceğine inanırlar. isçilerin pek çoğunun devrimci olmamasının sebebinin, diğer sendikalardaki örgütsel yapılanmanın tabanın inisiyatif göstermesine olanak tanımaması olduğunu savunurlar. Bunların alternatif olarak ileri sürdükleri tez, tüm isçilerin, devrimci bir genel greve hazırlık içinde tek ve büyük bir sendikada örgütlenmeleridir
kapitalizmde serbest, sosyalizmde yasak bir düşüncedir. çünkü prensip olarak, sosyalizmde, işçilerin sömürülmediğine, artı değerin oluşmadığına inanılır. (Kim inanır buna bilmiyorum ama!)
kapitalizmdeki sendikalizm hareketleri ise, özünde bir rant hareketidir. sendika ağalığı denen bir kavram vardır ve gerçektir. her sendika, bir şirket gibi, işçinin emeği üzerinden, inanılmaz karlar sağlar. hatta bir kısmı, kıbrıs'ta otel, kumarhane işine falan girmiştir.