bazı ülkelerde ve genellikle de çift meclisli ülkelerde yasama organının bir parçası olarak görev yapan ve daha yüksek düzeyde olan meclise verilen isim.
Amerikada 1787 yılındaki büyük kongrede , ülkedeki vatandaşların nasıl temsil edileceği konusundaki tartışmadan sonra oluşturulan bir meclistir. 1787 yılındaki bu kongreden önceki iki plan dan biri olan New Jersey planına paralel olarak oluşturulmuştur. Her eyaletin eşit temsil edilme ilkesine dayanır . Amerikan Senatosundaki üyeler 6 yıllığına seçilir ve prestijli kişilerdir.
çeşitli ülkelerde yasama organının bir parçası olarak görev yapan kurumdur. senatolar diğer kuruma oranla daha yüksek düzeyde olan kuruma verilen addır. senatoda görev alan bireylere senatör adı verilmektedir.
Dünya tarihindeki ilk senato ise roma imparatorluğu döneminde kurulmuştur. günümüzde ise senato sözcüğü denildiğinde akla ilk gelen amerika birleşik devletleri'ndeki kongre'nin üst kanadı olan senato gelmektedir.
Senato Roma imparatorluğu zamanından gelen bir terim ve uygulamadır. Senato üyelerine senatör denir. Bulunan meclisin bir üst kanadı sayılır. Türkiye Cumhuriyeti yaklaşık 19 yıl kullanmıştır; ancak tekrar tek meclisli sistemi uygulamıştır. Son yıllarda ise 7 Haziran 2008 tarihinde Meclis Başkanı Köksal Toptan yeniden senato sistemine dönülmesi için bir önerge yayımlamıştır.
Roma imparatorluğu'ndaki Senato'nun devamıdır. I. Konstantin tarafından 4. yüzyılda kurulmuştur. Yüzyıllarca varlığını sürdürmesine rağmen etkisi giderek azalmış ve en sonunda 13. yüzyılda ortadan kalkmıştır.
Doğu Roma imparatorluğu'nun senatosu, doğuda yaşayan, ya da Konstantinopolis' taşınmayı kabul etmiş senatörler ile senatoya atanmış birkaç bürokrattan oluşuyordu. Konstantin, doğuya taşınmaya istek gösteren senatörlere bedava toprak ve tahıl önermiştir. Konstantin, Byzantion'da Senato'yu kurduğu zaman, bu kurum, Roma Senatosu'ndan ziyade Antakya gibi önemli şehirlerin konsillerini andırıyordu. Oğlu II. Konstantin, bu kurumu, şehir meclisi görünümünden imparatorluğa hitap eder hale getirdi, ancak kurumun yetkileri Roma Senatosu'nun yetkileri kadardı. II. Konstantin, senatör sayısını 2.000'e çıkardı. Bunlar arasında kendi arkadaşları, saray mensupları ve çeşitli vilayet yetkilileri vardı.