ben yazıyorum ama çook umutsuzum. aleyna tilkinin bile yönetmen olduğu bir ülkede hikaye,senaryo yazmışım çok mu? en mantıklısı açılmak,ben erotik senaryoda yazarım ama kim cesaret edip çekecek. tiktok sayesinde artık herkes senarist,yönetmen.
türkiyede olmayan varsa da emeğinin karşiligini almadigi icin gormedigimiz insan meslegidir.
türk yapimi dizilerde yaklasik 10 yildir ayni senaryolarin dönmesi gibi bir gerçek vardir.
-zengin kiz fakir oglan,
- kizlarini degistirmis anneler ve savaşlar
-sevipte kavusamayanlar
- bu aralar her dizide mimar,tasarimci vb is gruplari uzerinden oynama ama hic aslini yansitmama
-yabanci dizileri uyarlayamama!
-kendini feda eden bir aile bireyi uzerinden acitasyon
-gozu disariya kayan ciftin darmagin olan ve arkalarindan is ceviren yakin arkadas gorunumlu pezevenkler
-kufuru komik bir seymis gibi ele alan mizah yoksunu karakter basrolleri
ay daha yazamiycam kultur olarak çok karisigiz. bunlarin hepsi gerçek yaşamda var ama yaşayis hep saraylarda degil. mutluluk daim olan bir sey degil. arabeskle buyutulmusuz kucuk emrah hep aci cekiyor.
biktim ulan azicik yaraticilik azicik.
ey bu tarz yapimlarin senaristleri siz kimsiniz ya!
black mirror,legion,mr.robot, westworld ve rick and morty senaristlerinin ellerinden öpüyorum.
türkiye'de 3-5 kişilik grupların yazdığı senaryolara bakarak söyleyebiliriz ki, temel senaryo yazma prensipleri bir replik, 3 dakika bakışma. bir replik, yatak odası. bir replik yemek masasıdır.
film senaryosunu yazan kişiye denir, ülkemizde senarist olmak için özgün senaryo yazmak yerine bol cinsellik ve küfür içeren senaryolar yazmak yeterlidir.
cihangir tiplemeleriyle sadece reytinge yönelik diziler yazanlarının değil gerçek sanatçı olanlarının makbul olduğu meslek grubu. bir filmin akılda kalmasını sağlayan en önemli ögeyi oluşturduğu halde yönetmenler ve oyuncular kadar bilinmeyen hak ettikleri ilgiyi göremeyen insanlar.
herkes senarist olur ama herkes yazar olamaz. elinin altında ben senaristim diye geçinen onlarca senaristcik var.senarist dediğin insan olması gerekir.aşağıdakiler gibi.
(bkz: güliz kucur)
(bkz: serap gazel)
(bkz: vasıf küçükoruç)
türkiye' de kıyafetleriyle ve konuştuklarıyle kendilerini toplumdan farklı gören ve entel sanan kişilerdir. ama gelin görün ki türk televizyonlarındaki senaryolara baktığınızda klişelerden ve alışılmışlardan farklı hiçbir şey yok. acaba bunun altında neye saklanacaklar? tabii ki yaratıcı olamamaya değil, aslında çok yaratıcılar da ben görmüyorum (!). kesinlikle arz ve talep diyerrek sıyrılacaklardır, emin olun.
Senarist, her uzunlukta, izlenebilir film için, kendi oluşturduğu
ya da var olan kaynakları görsel dile çevirerek*,
belli bir sistem içinde görsel anlatım oluşturarak,
metinler(senaryo) yazan kişiye denir.*
kayikci kavgasina dahil edilmesi için yapilan baskilari dayanamamiş ve artik uludag sozluk yazarliğina bundan dolayi kaputt demiş olan kaliteli bir yazardi...
yazmis oldugu kaliteli entryler dikkatimi ceken yazardir. kendisi idela bir sözlük yazarinin nasil olmasi gerektiği hakkında model olacak bir kültüre analitik bilgiye sahiptir.
yazarını bilemem. ancak iyi bir senarist çok nadir bulunan birşeydir. senaryo nun öneminden bahsediyorken bu eseri ortaya çıkaran senaristten bahsetmemek ayıp olur. David Mamet, John Sayles bu konuda aşmış abartmış kimselerdir.
genelde hep itilir hep bi kakılır okan bayülgen beyefendi programına vizyondaki türk filmlerinin ekiplerini çıkarır hiçbir zaman orda senarist olmaz.
Genelde insanlar üstün bi oyunculuk bile sergilenmeyen ancak muhteşem bir quote duyduklarında doğrudan oyuncuya yönelir ve onu göğe çıkararır bu durumda rahatlıkla senarist in adı yok diyebiliriz. Yaşadığım yerde bir burhan altıntop taklidi var. bu genç arkadaşım her fırsatta anlattıklarını burhan gibi aktarmaya çalışıyor. Ancak özellikle sordum gülse birsel den aynı oranda nefret ediyor. Keşke o olmasa, oynamasa diyebiliyor gaffur u burhan ı yaratanın o olduğu bilincinden uzak bi şekilde.
genelde senarist aynı zamanda metin yazarıdır da (bkz: script) fakat tv programlarında durum değişebilir. Kurgulamayı bir başkası metin yazımını ise bir başkası*nın yazdığını görebiliriz.
unutmamalı ki önemli olan da olay örgüsü ve kurgudur. Senaryo diyalog yazmak demek değildir! Oyunculuk ta yazılmış diyalogları okumak değil jest ve mimiklere hakim olmaktır.