Bu sitem aslında bir genelleme . Türk insanının imkansızlıklardan imkan yarattığını dünyanın bütün milletleri fark etti ama bir tek Türk milleti kendi buluşuna karşı ön yargıdan vazgeçmedi . Öyle ya “Türk malı daha ne olacak” yakınmasını Türk insanının genlerine yerleştiren de yine Türk insanı .
MERSiN’in Erdemli ilçesi’ndeki Akdeniz Ortaokulu 8’inci sınıf öğrencisi Furkan Faruk Aslan’ın teknoloji tasarım öğretmeni Nazan Ayar’ın önderliğinde akıllı telefonların şarj edilmesi için icat ettiği buluşu daha önce bazı kaynaklar haber yapmıştı. Fakat bu sadece bir haber olarak geldi geçti. Maddi destek bulamayan buluş okulun dönem sonu sergisinde sergilendi ve rafa kaldırıldı.Türkiye için çekici gelmeyen bu gelişme Amerika insanı için oldukça çekiciydi.
Furkan Faruk Aslan’ın projesi ;
Amerikalı araştırmacılar tarafından geliştirilen “enerji üreten ayakkabı” projesi Furkan Faruk Aslan’ın tasarladığı ama imkansızlıklar sebebiyle rafa kaldırdığı projenin Amerikancası . Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde makine mühendisliği profesörü Tom Krupenkin ‘ e göre insanlar yürürken ayak başına 10w enerji üretebilir. Toplamda üretilen 20w enerji bir çok cihzın enerji gereksinimini karşılayabilir.Yere uygulanan basıncın elektriğe çevrildiği ayakkabı sadece akıllı telefonları değil askeri elektronik cihazlar , spor cihazları ve şehre uzak yerlerdeki insanların kullandığı diğer cihazları şarj edebilir.
Wisconsin-Madison Üniversitesi projesi;
içerisinde hem piezo elektrik (Quartz kristali) hem de manyetizmanın kullanıldığı ayakkabı bir kablo sayesinde cihaza bağlanıyor ve cihaz şarj ediliyor. Ayakkabının içindeki mekanik aksamı geliştirerek daha çok elektrik üretmeyi hedefleyen Amerikalı bilim adamları gelecekte tabletleri, dizüstü bilgisayarları ve daha çok enerji harcayabilen diğer cihazları bu teknolojiden faydalanarak şarj etmeyi planlıyor .
Askerlerin intikal sırasında yürüdüğü kilometrelerce yol , sabah sporu yapanların koşması , işe giderken , iş yerinde çalışırken kısaca hareket halindeyken elde edilen bu enerji bir güç bankasına toplandığında karşılığında para ödemeden elde ettiğiniz bir enerji oluyor .
Görüldüğü gibi Türklerin çekici bulmadığı teknoloji Amerikalılar tarafından ciddi bir araştırma konusu olmuş durumda . Türk insanının fikrinin yine Türk milleti lehine kullanılması için yapılan çalışmaların ne kadar yetersiz olduğunu bu gelişmeden anlamak mümkün . Daha çok düşünen , fırsatları yakalayan , elde edilen fırsatları bir getiriye dönüştürebilen bir millet olabilme umuduyla…
(resim:#1)