ocak 2016'da ilk kez sahneye koydukları cimri oyunuyla keşfedip, hemen ardından metot oyunuyla bir kez daha beni kendilerine hayran bırakan tiyatro topluluğu.
her iki oyunun tür olarak birbirinden bu kadar farklı olmasına rağmen, aynı oyuncuların farklı oyunlarda farklı karakterlere bürünmesi ayrı bir güzel.
çoğu oyunlarını kocamustafapaşa'daki çevre tiyatrosu'nda sergiliyorlar.
ayda bir iki kez de kadıköy'deki oyun atölyesi'ne misafir oluyorlar. anadolu yakasında yaşıyorsanız, oyun atölyesi'ndeki oyunlarını tercih edebilirsiniz. (her ne kadar iyi bilet bulmak daha zor olsa da.) oturma düzeni, vs. daha iyi. çevre tiyatrosu'nun eski (ama bence kendine özgü) salonu zaten yeterince eleştirilmiş, onu burada bir kez daha dillendirmeye gerek yok.
içerisindeki tiyatrocularda 1 tl para yoktur. Kız erkek tütün sarıp içerler. Ama gel gör ki bir asortiklerdir bir batılılardır bir aykırılardır bir Türkiye beğenmezlerdir bir ağzı yaya yaya konuşanlardır bir kulağı küpeli olmayanın olmadığı yerdir.. Hepsi küçük dağları yaratmıştır. Serkan Keskin de büyük dağları yaratmıştır. Dekorcu zeki ilyas bile cin olmadan adam çarpmaya çalışan bir tiptir. Abi bunlarda bir ego bir riya var ki sorma. Kuşlar isimli oyunla hükümet e sallarlar. Aristofanesin oyununu bugüne uydurmuşlar. iyi de bir oyun ortaya koydular. Ama devletten yardım alırlar utanmadan birde biz yardım almıyoruz derler sorana. Tiyatrocularının alayına hükümet trt nin kapısını da sonuna kadar açmıştır bi nevi. Ama beğenmezler. Lan çok garip bir ortam ya. Bi aralarına girin kursa falan yazılın ağzınız açık izlersiniz dalgayı.
metot oyununu sahnelemekte olan tiyatro topluluğu. yalnız çevre tiyatrosunun koltukları o kadar kötü ve rahatsız ki belediye bu işle bir an önce ilgilenmeli.
trainspotting adlı oyunu yaklaşık 2 hafta önce tekrar ve sadece bir perde sergileyen aşmış grup. aynı oyunun sahnelenmesi için avrupa turnesine çıkacaklardır.
her sezonunu kaçırmamaya özen gösterdiğim gruptur.Yaklaşık 2 sene önce kendilerini Irvine Welsh 'in trainspotting filminden uyarlama olan aynı isimli oyunda izleme şansı buldum.Müthiş bir performanstı.Hayatımda izlediğim en iyi oyundu diyebilirim şüphesiz.Özellikle Nehir Çinkaya'nın sahnede ve sahne dışında yaşanılan duyguları resmetmesi oyunun etkileyiciliğini bir kat daha arttırıyor.Çok geç olmadan gidin bir görün derim semaveri.
geçenlerde "semaver kumpanya çıraklar" isimli bir tiyatro grubunun varlığından haberdar oldum. bu iki tiyatro topluluğunun bir şekilde ilişkili olduğuna inanıyorum.
semaver kumpanyaya gelince, özel bir tiyatro olarak var olmanın tüm zorluklarına rağmen kendini var edebilen, duruşunu koruyabilen sayılı gruplardandır.
zil zurna isimli bir perküsyon grubu olan tiyatro topluluğu.
oyunlarıyla hayran bıraktıkları yetmezmiş gibi bir de hıdrellez olsun, sokak festivalleri olsun, insanın içini kıpır kıpır ederler.
Bugün 27 Mart. Bugün Dünya Tiyatro Günü! Dünyadaki bütün tiyatrocular ve tüm tiyatroseverler için anlamlı bir gün bugün. Bir bayram mı? Değil! Çünkü bayramda iş yapılmaz, tatil yapılır; oysa 27 Mart'ta tiyatrocular her günkünden daha çok çalışır. Bir dert anlatma günü mü? Değil! Çünkü tiyatrocuların o kadar çok derdi var ki, hiç değilse bugün dertleri unutalım diye düşünülür. Bir başkaldırı mı? Değil! Çünkü gerçek tiyatrocuların 364 gün başkaldırmaktan başları yorulmuştur, bir gün de başlarını dinlendirmek isterler. Seyirci için bir kabul günü mü? Değil! Çünkü her tiyatro gerçek tiyatroseverin kendi evidir; kapı onlara hiç kapanmaz. Oysa 27 Mart'ın anlamı çok başka. 27 Mart, Asya'dan Avrupa'ya, Amerika'dan Afrika'ya, dünyadaki bütün tiyatrocuları ve sadık tiyatro seyircilerini, birbirlerinden ne kadar uzak olurlarsa olsunlar, biraraya getirir. Bu insanları aynı günde biraraya toplayan, yüreklerini aynı hızla attıran şey, hepsi için ortak bir duygudur: Tiyatro Sevgisi.
Semaver Kumpanya olarak bizler, bu yıl 5. yılımızı kutluyoruz. Günler ne kadar çabuk geçiyor? Bundan 5 sene evvel yaklaşık seksen gönüllü olarak biraraya geldiğimizde, hepimizi buluşturan şey yine aynıydı: Tiyatro Sevgisi. Çünkü biz her şeyden, belki de kendimizden de çok, tiyatroyu seviyorduk. işte bu yüzden 5 senedir biz, her türlü zorluğa, her türlü baskıya, her türlü yoksulluğa, her türlü engellemeye, her türlü yorgunluğa, her türlü yılgınlığa, her türlü yalnızlığa, her türlü zorbalığa, her türlü umutsuzluğa, her türlü rezilliğe karşın, ne olursa olsun tiyatro yapmayı, ne olursa olsun birarada kalmayı seçtik. Başardık da! Çünkü biz tiyatroyu sevdik! Çünkü biz tiyatroyu seveni de sevdik, bizden bildik!
Bu ülkenin tiyatroseverleri olarak, yıllardır tiyatronun bin türlü sorununu dinleriz, yeri geldikçe dillendiririz. Ama biz bugün, 5. senesini buruk bir mutlulukla kutlayan genç bir özel tiyatro olarak daha iyi anladık ki, Türkiye'de tiyatronun en büyük sorunu ne devlet, ne eğitim, ne salon, ne para; bugün tiyatronun en büyük sorunu yine tiyatrocular! Bugün Türk tiyatrosunun en büyük sorunu: sevgisizlik!
Bugün 27 Mart. Bugün Dünya Tiyatro Günü! Ve bugün biz, Semaver Kumpanya olarak, tüm tiyatroseverlere duyuruyoruz ki, bundan böyle tiyatro sevgisinin yerine, sevgisizliğin, nefretin, çekememezliğin, bireysel çekişmelerin, yersiz kavgaların, polemiklerin olduğu her tür ortamdan uzak duracağız. Tiyatroya olan samimi sevgimizi gölgeleyecek her türlü ilişkiden kaçacağız. işte bu yüzden biz bağırarak duyuruyoruz ki, bundan böyle Türkiye'de "tiyatro ödülleri" adı altında gerçekleştirilen hiçbir organizasyona katılmayacağız, bu tür ödüllere aday gösterilmek istemiyoruz, aday gösterilsek ve ödüle layık görülsek dahi bu ödülleri almayacağız. Bundan böyle biz sadece gerçek tiyatro "sever"lerle birarada bulunacağız.
Yaşasın Tiyatro Sevgisi! Yaşasın Gerçek Tiyatro Sever!