Bir malın değerini göstermek mi istiyorsunuz?
ilk önce ürünün ambalajından başlarsınız.
Bu arabada 900 bin lira değerinde BMW i8 hibrit motoru olsa kaç yazar.
Bu arabayı tasarlayan insanların hayali yok demektir. Zorlama bir durumun ürünü gibi baştan savma olmuş.
Sanki ilköğretim okulu öğrencisine verilmiş el işi ödevi gibi karton kutudan araba yapmış gibi.
şu iletişim bilgi çağında bırakın mühendis olmayı, işinin ehli olan ve okumayı araştırmayı seven sanayide çalışan yılların ustası bile bundan daha iyi dizayn da aynı motoru yapar.
LED'li ekmek sepeti veya papaz eriğini imam eriğine çeviren projeler kadar komik.
Mesele tasarım değil abi. Mesele emek vermiş adamları takdür etmekten yoksunluğumuz. Adamlar günleri aylarını vermiş yarışmaya katılacak bir araç yapmışlar bizimkiler çamur atmakla meşgul. Sonra bilim insanları anadoludan gidiyeahh
Bakınız geçmişte de yerli otomobil üretildiğinde Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel "Batı kafasıyla otomobil yaparız ama Doğu kafasıyla yakıtını unuturuz."demişti bu entry altında yapılan yorumlarda bu söylemleri destekler nitelikte bir kez olsun kendi gücümüze kendi başarılarımıza sahip çıkalım burada Ar-Ge çalışmalarıyla tasarlanan bir araçtan bahsediyoruz özelliklerini değil görünüşünü eleştirmek birşey üretemeyen insanların yapabileceği tek şey. Üreten pırıl pırıl gençler olduğu sürece kim ne derse desin ne yaparsa yapsın Türkiye kazanacak, bilim alanında daha fazla güçlü olacağız buna inancım sonsuz.
her şeye bok atma timi yine gelmiş, lan 10 öğrenci 1 hoca bir olup bir şey tasarlamış takdir edin bir kere, sonra yapıcı eleştirilerinizi sunarsınız, ortalık ergenden geçilmiyor gidip lys çalışın mk.
yerli otomobil diye her maketi alkışlayacak mıyız lan? insan biraz ciddi iş yapar, diğer örneklere bakar. bildiğin maket araba yapmışsın, yerli araba diye kakalama peşindesin. koca üniversitesin bi de lan?
adamlar yaptığı arabaya bak, seninkine bak bir de.
milyonlarca dolarlık bütçeleriyle, yerli otomobil işine girmeyen büyük şirketlerin yapamadığını, düşük bütçesi ve eldeki imkanlarıyla yapan üniversitenin tasarladığı otomobildir.
beğenmeyenlerin tasarımlarını da görmek isteriz tabi.
elektrik mühendisi olduğunu var say, elektrik mühendisi olarak ne ile ilgilenirsin ? motorun kalkış anındaki gerekli torku sağlamayı, aşırı akım çekerek yanmasını önlemeyi, frenleme esnasında akülerin geri doldurulmasını sağlanmayı, akü ömrünü uzatmayı vs. vs.
zaten çocuklar bunların birini yapabilmişse az bir başarı değildir. sonuçta lisans derslerinden vakit ayırıp bunlarla uğraşmışlar.
şimdi eleştirilere bakıyorum. hiç bir teknik veri incelenmeden, " tok kapı sesi" arayan kitlenin ne kadar çoğunlukta olduğunu görüyorum.
sonuç olarak kendi yaptığımız şeyi önce kendimiz karşı çıkıyoruz. uçak yapan adamlar direkt f-16 yapmadı. önce havada durmanın ne olduğunu öğrendiler. sonra zamanla geliştirdiler. bu çocuklar önce emeklemeyi öğrenecek, sonra yürüyecek, sonra koşacak.
medya kaynaklarında yeni bir motor üretip kullandığınıza dair bir bilgi bulamadım. eğer yeni bir motor üretip bunu kullandıysanız lütfen kamuoyunu açıkça bilgilendirin ve bunu bir an önce yapın.
yok eğer piyasada bolca bulunan motorları, özellikle çin malı motosiklet motorlarını kullandıysanız ortaya çıkan araç kesinlikle olmamış.
konsept, enerji yani benzini verimli kullanmak ise zaten üreticiler mühendisliğin sınırlarını zorluyor. çok küçük arabalar trafikte geziyor. sizin çalışabileceğiniz sınırlı sayıda nokta var:
1- kütleyi azaltmak,
2- sürtünme katsayısını azaltan aerodinamik tasarım geliştirmek,
3-güvenliği olabildiğince gözden kaçırmamak,
4- en nihayetinde göze hoş gelen, az buçuk estetiği olan, insandaki beğeni duygusunu isyan ettirmeyen bir arabacık ortaya koymak.
elbette, elinizdeki teknik imkanları, hangi malzemeyi ne kadar işleyebildiğinizi tam bilmiyoruz ama tahmin edebiliyorum.
ama, yapılması gereken, birazcık daha düzgün, estetik ve orjinal bir tasarım üzerinde çalışmak.