beni unutma ve uğurlar olsun şarkılarıyla gönüllere kazınmış sanatçı. bir de dandik bir şarkısı vardı anlamsız ama onu bile güzel söylemişti. annem diye bir şarkısı daha vardı. güzel yorumcu.
bir programa kafasında kafesle katılmı$tı zamanında. yıh yıh diye gülmü$ ama acımı$tım da. "özgün müziği en iyi yapan bayan sanatçı kimdir?" sorusunun cevabıdır kendisi, halkların kalle$liğini değil karde$liğini savunanlardandır. ya$ım küçük olduğu için hiç konserine gidemedim ya ona yanıyorum. konser ver selda..
selda'nın türkülerimiz albümleri muhteşemdir. galiba 5 albümden oluşuyordu(6.sını da çıkarmış olabilir). özellikle türkülerimiz 1 ve 2'de o güzel sesiyle janis joplin* edasıyla türküleri yorumlayışı vardır ki, bu 1971 - 1975 yılları arasında yaptığı müzik; folk rock - türk halk müziği- psychedelic sentezi bir kategoriye girer*. keza bu albümler abd ve ingiltere'de de piyasaya sürülmüştü zamanında.
genclik hali hicde kotu olmayan ama yaslandikca kendini salan, guzel soyleyen, dusuncelerinden dolayi hapis yatmis sanatci. hatta kendisini tutuklamaya gelen ekibin basindaki komiser, "selda hanim gitmeden once bize bir turku okurmusunuz" diye sordugu ve duvarda asili duran sazi alip selda'ya uzattigi rivayet olunur.
illa bir insanın değerinin bilinmesi için ölmesi mi lazım. yaşıyor işte, bütün bu çirkinliklere rağmen yaşıyor.
neden bu vurdumduymazlık. neden bu bakar körlük.
yeter artık silkenelim, kendimize gelelim. iş işten geçtikten sonra yazacağınız metinler, söyleyecek sözleriniz olsa da boşuna olucak bunlar. sadece aman bende seviyordum, iyiydi gibilerinden içi boş methiyeler.
hiçbir şey için geç değil yeter ki uyanalım artık.
sonradan değerini bildiğimiz bir başka insan için (bkz: kazım koyuncu)
severek dinlemeye rağmen kimdir neler yapmıştır diye ilgilenilmeyen sanatçımızdır. bu başlık sayesinde araştırılıp * tanınmış, türkiyeyi tüm mağduriyetlerine rağmen temsil edişi alkışlanmıştır.
...
protest müziğin usta isimlerinden olan selda bağcan,71de ankara üni.de fizik mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisiyken amatörce başlattığı müzik çalışmalarında ilk iki 45lik plak satışının bir milyon tavanını zorlamasıyla ister istemez profesyonel oldu. o tarihten itibaren yurt içi ve yurt dışında sayısız konserler veren sanatçı,72de türkiyeyi dış işleri bakanlığının görevlendirmesiyle bulgaristandaki altın orfe festivalinde temsil etti.73te ilk batı avrupa turnesini gerçekleştirdi, bu yıllarda 16 adet 45lik plak yaptı.
79 ve 80 yıllarında türkiyedeki en önemli sol partinin chp yurt dışı demokratik kitle örgütü olan hdf {halkçı devrimci federasyonu} ile dayanışma içindeki spd {alman sosyal demokrat parti}nin yardımıyla batı avrupada çeşitli festivallere katıldı. 80li yıllarda pasaport verilmeyen şarkıcı, 86da peter gabrielin desteklediği the womad foundation {word of music and dance} festivalinden davet aldığında pasaportu olmadığı için gidemedi. fakat festival komitesi sanatçının bir şarkısına festival plağında yer verdi.
87 yılında womad vakfının ısrarlarıyla pasaportuna kavuşan sanatçı o yıl; rotterdam sanat festivali {poetry}, womad ve glastonbury festivali, jubile gardens {london}, eurls court {london}, capital radio festivali konserlerini yaptı.88 de dört ay süren batı avrupa turnesinden sonra, 1989 ve 1990da türkiyede belediyelerin seçimle sol partinin eline geçmesiyle kültür ve sanat hizmetlerinin davetlisi olarak kent festivallerinin yüzbin kişilik seyirci kitlesine hitap etti. bu konserlerin en büyük özelliği biletlerinin ücretsiz ve halka açık olmasıydı.
yine 1990 yılında hollandadan rasa organition {interkultureel centrum}un davetlisi olarak utrech, jmegen, tilburg şehirlerinde ve yugoslavyadaki prizren ve priştine şehirlerinde konserler verdi. aynı yıl dört kez israile giden şarkıcı acco festivalinde "khanel umdan" adlı osmanlı kalesinde ve ehal hatarbut konser salonunda iki ayrı konser ve iki ayrı televizyon programı yaptı. ve danimarkanın argus şehrindeki esintiler isimli festivale katıldı.
2000 yılında konser vermek için gittiği hatayda geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralandı. hastaneye kaldırılan sanatçının kazada sol kolu kırıldı, boynu zedelendi. bağcan, uzun süren tedavinin ardından sağlığına kavuşabildi. bu güne kadar 30 yıl içinde 17 adet 45lik, 10 adet lp, 30 adet kaset çalışması olan sanatçı; bir çok ülkede konser yaptı.
tarz olarak protest müziği benimseyen selda bağcan, kendi bestelediği şarkıları söylemeyi tercih ederken, bin yıllık anonim halk türkülerini çağdaş bir uslupla yorumlamasıyla tanınıyor. kendisini türk insanının acılı sesi olarak nitelendiren sanatçı, halen istanbulda ikamet etmekte ve sahibi olduğu plak şirketinin yöneticiliğini yapmaktadır.
zırto şarkıcılardan, yorumculardan daha az entrye ve konuşulmaya sahip olmayı hak etmeyen sanatçıdır. gürültüler arasında görünmeyen nadide bir kıymettir.