Selanik (Thessaloniki) Yunanistan'ın ikinci büyük şehri ve Yunan Makedonya bölgesinin en büyük ve başşehridir. Türkiye'de Selânik olarak bilinir. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1881'de doğduğu şehirdir. Jöntürk hareketi de büyük ölçüde bu şehirde gelişmiştir. 1912'de Balkan savaşları sonunda şehir Yunanistan yönetimine geçmiştir. 1924 nüfus mübadelesi sonunda pek çok Anadolu'lu Rum göçmen bu şehre yerleşmiştir. Nüfusu 1,000,000 civarındadır ve coğrafi koordinatları 40°38 N 22°58 E'dır. En önemli turist ziyaret yerleri Beyaz Kule ve Arkeoloji Müzesi'dir. Sahil şeridi izmir'i andırır.
Balkan Savaşı sırasında Osmanlı orduları, şehri Yunan çetelerine savaşmadan, ancak şehirdeki Türklerin can güvenliğinin sağlanması koşuluyla bırakmışlardır. Osmanlı Ordusu'nun Selanik'te bulunan kuvvetleri de silahlarını Yunan çetelerine teslim etmişlerdir. Ancak Yunan çeteleri şehri teslim aldıkları günün gecesi kentte yaşayan pek çok Türk'ü aralarında Osmanlı askerleri de bulunmak üzere katletmişlerdir. Büyük Atatürk de 10'uncu yıl nutkunda "Keşke Selanik'i de misak-ı milli sınırları içerisine alabilseydik" diyerek kentin Türkler için önemini vurgulamıştır.
Selanik 1997'de Avrupa kültür başkenti seçilmiştir.
ulu önder atatürkün ömrü vefa etmediği için türkiye misak-ı milli sınırları içinde bulunmayan güzel şehir.''allah izin verir,ömrüm vefa ederse musul,kerkük ve adaları geri alacağım.selanik de dahil batı trakyayı türkiye hudutlarına katacağım'' sözüyle bunu belirtmiştir.selanik kökenli çoğu kişinin bildiği bu söz,gerçekleşemeyen bu istek yürek burkmaktadır.selanik kökenli mübadillerin selanik'e gidiş sebebi için (bkz: karamanoğulları)
fatih sultan mehmet zamanında konya ve karaman çevresinden çok sayıda karamanoğulları beyliği mensubunun gönderildiği, yunanistanın güzel şehri. en meşhur selanikliler gazi mustafa kemal atatürk ve nazım hikmettir. baba tarafımın selanikli olması buranın önemini gözümde bir kat arttırıyor olup 1 sene içinde muhakkak gezip, göreceğimdir..
Seneler evvel şehrin sınırları içerisinde eşsiz bir güneş doğdu. Kentin sokaklarında çocuk oldu güneş, funda ağaçlarının altında okudu ilk kitaplarını, karanlık, dar sokaklardan aydınlığa koştu, bir daha hiç dönmemek üzere terk etti şehri, şehir boynu bükük kaldı...
Kucağında büyüttüğü güneş'in ışıkları, kıtaları aydınlattı ve Yeryüzünün en saygın şehirlerinden oldu selanik...
1917 senesinde çıkan yangına kadar tam anlamıyla bir osmanlı kenti olan şehirdir. öyle ki falih rıfkı atay anılarında "bizim gençliğimizde hayallerimizi süsleyen 3 akdeniz kenti vardır. bunlar beyrut, izmir ve selanikti. ve selanik bunların arasında en osmanlı olanıydı..." diyerek selanik'in osmanlı için ne anlam taşıdığı çok güzel bir şekilde ifade etmiştir. ne yazık ki 1917 senesinde çıkan ve 3 gün süren yangın kentin neredeyse yarısını yok etmiş ve eski osmanlı eserleri büyük ölçüde yok olmuştur. elbette bu yunanlılar için de bir fırsat olmuş, kentin eski havasının kaybolmasıyla selanik daha kolay bir şekilde yunanlılaştırılabilmiştir.
roma'nın balkanları istilasından sonra, roma'ya bağlı makedonya eyaletinin merkezi olmuş ve 1430'da II.murat'ın selanik'i feth etmesiyle osmanlı topraklarına katılmış olan şehirdir.