çağrı merkezinde çalışanlara nedenini anlamadığım bir şekilde yaptırılan uygulama, en doğrusu selamın veriliş şekline göre karşılık vermek değil mi. bu durum yaşandığında iki taraftada bir şaşkınlık hali yer almakda, bu kadar basit bir konuyu bu kadar zorlaştırmanın bir anlamı var mı ?
bazen farkında olunmadan yapılan eylemdir.
işyerinde yoğun geçen saatlerin ardından davula dönmüş bir beyinle çalışırken, bir yandan demli çay içilir bir yandan da gelen-giden müşterilerle ilgilenilir. Dindar geçinen bir müşterinin "selamün aleyküm" sözü ya anlaşılmaz ya da kafa dalgınlığıyla kendisine "merhaba" diye karşılık verilir. Akabinde müşteri, "bu xxx şirketinde bir kural mı?" diye sorar ve afallayıp "nee?" dersiniz. Size yaptığınız hatayı hatırlatır. Önce şirketinizi ve kendinizi temize çıkardıktan sonra selam'ın selamet kelimesinin bir türevi olduğunu "esenlik, sağlık" anlamına geldiğini aleyküm kelimesinin de "olsun" kelimesine yakın anlamda bir fiil olup içinde Allah kelimesini barındırmadığını anlatırsınız. Ama gel gör ki kahvedeki okey arkadaşlarından öğrendiği şeyden sapmaya meyilsiz beyinli bu bünyeyi ikna edemezsiniz. islam'da önemli olanın niyet olduğunu bu zeka yoksununa anlatamazsınız. Ne güzel de söylemiş gazalî "cahillerle tartışmayın çünkü ben hiç yenemedim!".
bu olayın tersi de düzüde çok vahimdir, insan mala döner ayrıca tersinde bir de elenizi uzattığınız bayan size elini uzatmadan kafasını eğerse içten içe ölümcül kin beslemenizi sağlar.
normal bir olaydır. bana sorarsanız bu kadar ufak tefek şeylere de takılmamak gerekir, herkes sizin beklediğiniz cevabı size vermek durumunda değildir zaten.
selamun aleyküm; esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü'nün kısaltılmışıdır aslen. bu cümle: Allahın selamı, bereketi, esenliği ve rahmeti senin üzerine olsun demektir. bu yüzden selamun aleyküm diyenleri "dinci" olarak nitelendiren selamı alan çağdaş, eğitimli kişinin, bu selama karşılık "merhaba" demesi durumudur. ama bilmez ki "merhaba" arapça "rahatla, gevşe, benden sana bir zarar gelmez, esen ol" anlamına gelir. yani körkaranlık, cehalet babası bir eylemdir.