türk insanında takıntı oluşturmuş selamlaşma türüdür.
ısrarla merhabayı kabul etmez pek çok kişi, onunda kökeni aynı olmasına rağmen...
neden? selamün aleyküm arapça esintiler içeriyor ya, ondan olsa gerek.
yoksa merhaba deyincede çevremdeki araplar karşılık verirlerdi, bilirlerdi, takmazlardı.
ama bizim bu topraklarda merhaba deyipte ve aleyküm selam denildiğine çokça şahit olmuşumdur.
araptan çok arap olmayı istemek, sonrasında tekel bayiine, keraneye, birahaneye selamün aleyküm diyerek girmek türk milletinden başkasına nasip olmasa gerek!
müslümanlıkta sünnettir, doğrudur; ancak farz koşulmamış olması ilginçtir. allah, bunu söyleyeceksiniz diye diretmiş mi, ya da yolda iki insan karşılaşınca bir şekilde birbirlerinin halini-hatırını sorsunlar mı demek istemiştir?
işte sorun budur.
ancak türk milletinin sempatisini kazanmış selamün aleyküm bir kere.
Esselamu Aleykum Ve Rahmetullahi Ve Berakatuhu.
ve aleyna aleykümselam.
dini bütün birisine bunlar nasıl bir selam alma şeklidir diye sorduğumda çok sevdiğin birini gördüğünde biraz abartılı tepki verirsin onun gibi demişti..
herkese renkli günler
Direk kelime anlamı selam sana* olan arapça bir söz. Görüldüğü gibi islamiyetle uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur. Sadece bizim hal hatır sormalarımızın arapça halidir.
es selam allahın 99 adından biridir, selam ve şalom aynı kökendendir, arapça ve ibranice sami dil ailesindendir. ibrahim peygamberin bir oğlu ishak yahudilerin diğer oğlu ismail ise arapların babasıdır, bu iki dil akrabadır
Islam'ın getirdiği bir selamlaşma şekli değildir. Tıpkı cübbe, sarık, sakal gibi bir arap ritüelidir. Allah'ın es selam isminin var olması selam kelimesinin anlamını ve bu selamlaşmanın mahiyetini değiştirmez. islam'dan önce araplarda de bu selamlaşma şekli yaygındı.
" allahın selamı üzerine olsun" manasına gelen , kuran-ı kerimde bahsi gecen, verilmesi sünnet alınması farz olan arapça söz dizisi. tamamı " Esselamu Aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu" şeklinde olmalıdır. tam manası Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi senin üzerine olsun şeklidedir ve aleyna aleyküm selam diyerek " senin ve benim üzerime olsun" demiş oluruz.
- selam: emniyet, huzur, selamet, sağlık, barış, rahatlık, iyi netice, kurtuluş manasına gelir. esma-ül hüsna da yer alır. allahın güzel isimlerinden biridir.
Deyip biraksam silik alir miyim diye merak etmedim degil. Neymis sozluk formatina aykiriymis. Format anlayisiniz dar iste. Su formati gelin de az genisletelim. Sorun soyliyim.
Allah'ın selamını vermenin 3 şekli vardır. En uzun olanı tabiki de en üstün olanıdır.
Esselamu aleyküm ( ya da selamun aleyküm )
Esselamu aleyküm ve rahmetullah (aleyküm selam ve rahmetullah; Allah' ın selamı, rahmeti üzerine olsun.)
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü ( Allah'ın selamı, rahmeti, bereketleri senin üzerine olsun. )
Gelelim selam alma işine ki en zoru da budur. Kesinlikle selam alan kişi selam verenin altında kalmamalıdır, sünnet bunu gerektirir. Biri derse ki Esselamu aleyküm ve rahmetullah; sen ona onunkine eşit ya da onunkinden daha güzel bir şekilde karşılık vermelisin. Aleyküm selam ve rahmetullah diyebileceğin gibi Aleyküm selam ve rahmetullahi ve berakatühü diyebilirsin.