sahabın 7.30 unda bakkala ekmek almaya gitmiş birine ,resmen haykırır gibi salaaamun aleykum diyen adamlara gıcığı olduğu için inadına aleykumselam demeyen insan tipidir.
X. salaaaamın aleykum
Y. cami mi lan burası! günaydın.
anormallik veya normallik derecesi selam dedikten sonra aleyküm selam diye cevap almakla aynıdır.birinde arapça söyleyip türkçe cevap alırsın ötekinde türkçe söylersin arapça cevap alırsın.
selamun aleyküm diyen türk ise yanlışını yüzüne vuran ve kişiye türkiye'de yaşadığını hatırlatan özüne sadık kimsedir.
düzenleme: tamam, oraya "özüne sadık" pek uymuyor; merhaba arapça kökenli ama yine de türkçe bir kelime artık. yerine özümüze uygun bir esenleme sözü bilen söylesin lütfen.
selam veren kısıye cevap vermıs kısıdır. selamını almayacak olsa cevap vermez ceker gıderdı zaten be denyo. bunu selamı almak olarak saysan ne olur. kımse gunluk hayatta arapca cevap vermek zorunda degıldır. hangı dilde cevap verirse versin selamı almıs olması yeterlıdır kanımca.
"kocaman eşşek oldun hala selam vermeyi-almayı öğrenemedin" derler anadoluda bu tipler için. birde bunların selam verince "mersi" diyen versiyonu vardır. bu kabalığı türklükle, türkçeyle hoş gösterme çabası nafiledir. bu düpedüzlük öküzlüktür, cahilliğin tavan yapmış halidir.
selam veren kişinin selamını almayan kişidir. arapça misyonuda yoktur. allah'ın bereketi üzerine olsun manasının karşılıgı olarak geri cevap vermektir. kalkıp selamün aleyküm sözü üzerine bin türlü kurmaca kurarsan by, bay bay, güle güle gibi cümlelerin içinde ara art niyetliligi. senin özün bunları yapmadı.
yontulmamış insandır. bunun dine inanmayla ya da inanmamayla alakası yoktur arkadaşım. din bir kültürdür ve sen bu kültür çeşitliliğini hoşgörüyle ağırlayamıyorsan sokağa tüküren kırodan farkın yoktur.
benim gibi bir insandır. her selamün aleyküm diyene merhaba derim, demeye de devam edicem. karşı tarafın bana "selamün aleyküm" demesi nasıl benim için sorun değilse, benim de karşı tarafa "merhaba" demem sorun değildir. olmamalıdır. zira ben karşı tarafın merhaba demek istediğini bilirim. karşı taraf da benim aleyküm selam demek istediğimi bilmelidir. o müslümandır, ben değilimdir. ya da ben de müslümanımdır, bu şekilde yaşıyorumdur.
Merhaba Türk Dil Kurumunda olduğuna göre selam verim merhaba demekten çekinilmemesi gereken sözçüktür. Niye bu kadar büyütüldüğünü de anlamadığım başlıktır.
merhaba
a. 1. Selam: anlamlarında bir esenleşme veya selamlaşma sözü: Merhaba, arkadaş! Hoş geldiniz.
Güncel Türkçe Sözlük
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
arapça bir selamlamaya arapça cevap vermiş olmasına rağmen yaftacılar tarafından "piç kültürü" şu bu denen normal bir insandır.
Burdan maraz çıkarmaya çalışanlar "selamün aleyküm" ve "shalom aleichem" sözlerinin ikisinin de "barış-iyilik üzerine olsun" anlamına geldiğini düşünmeyip, "barış üzerine olsun ama bana arapça -barış senin de üzerine olsun- demezsen gebertirim" demektedir. Çelişiktir, işi zordur. Selamün aleyküm kelimesinde allah ile ilgili herhangi bir ifade yoktur.
Merhaba sözcüğünün Farsça anlamının "benden sana zarar gelmez" olması hiç bir şey ifade etmez, çünkü merhaba artık Türkçe'ye selam anlamında geçmiştir. Aksi taktirde tanıdığın bir arkadaşını görünce "benden sana zarar gelmez" demek abestir.
"Selamün aleyküm" de benzer şekilde selam anlamında kullanılmaktır. Tabi din duyguları güçlü olan insanlar Arapça'daki anlamında kullanabilir, onlara saygı duyarım ama dinle fazla ilgisi olmayan insanlar selam şeklinde kullanıyorlar. Hatta hayatında islam dininin hiç bir hükmünü yerine getirmemiş insanlar bile kullanıyor. Bu insanlar alışkanlık olarak bu sözü kullanıyorlar ve selam anlamında kullanıyor.
Bu nedenlerden dolayı olay aslında selama selamla karşılık vermektir. Ortada terbiyesizlik, saygısızlık da yoktur. Saygısızlık olarak algılayanlar dini hassasiyetleri fazla olan ve kendi gibi inanmayan insanların da kendi gibi davranması gerektiğini düşünen insanlardır. Kardeşim, sen "selamün aleyküm diyene merhaba diye karşılık vermeyi" saygısızlık olarak anıyorsan, yani bu kadar sığ bir düşüncenin içindeysen, o zaman da ben derim ki;" o zaman senin dinine inanmayan adama niye Allah üzerinden giderek selam veriyorsun, adamların inancına niye saygısızlık yapıyorsun?" Birisi sana senin inançlarına aykırı şekilde selam verse, hoşuna gider mi? Ben bir ateist olarak bana "selaymün aleyküm diye selam verilirse, alınganlık yapmam, onu selam olarak algılarım ve merhaba diye selamına selamla karşılık veririm. Karşımdaki insan bundan rahatsız olacaksa, önce kendi yaptığı hatanın farkına varsın.