karşılaştırma sebebini merak ettiğimiz karşılaştırmadır. merhaba da arapçadır hatırlatayım istedim. hani arap yalakalığı filan diye sıçmak isteyen olursa otursun, konuşmasın diye.
editto: ben merhabayı tercih ediyorum. bilmek isteyenler olabilir.
eğer yaşadığınız semt biraz kalbur üstü ise bir yere girdiğinizde merhaba demeniz daha güzel olur, ama yok biraz tutucu bir mahalleyse selamınaleyküm demek daha hayirlara vesile olacaktır.
islam'a göre selam vermek sünnet, almaksa farzdır diye bilinir. hıristiyanlıkta yada musevilikte durum nasıldır onu bilemeyeceğim lakin normal bir insan evladı olarak verilen her türlü selamı almayı insan olmanın farzlarından biri olarak saymışımdır her daim.
selamlaşmak; yabancı olana, tanımadığımıza, ötekine karşı atılan olumlu bir adımdır ve bir anlamda karşı tarafa gönderilen''benden sana zarar gelmez'' mesajıdır. peki ama kime nasıl selam verilecek? bu konuda yaşadığımız şaşkınlığın bir mesele olduğunu düşünüyorum.
kendi hayatımdan birkaç örnekle düşüncelerime açıklık getirmek istiyorum. taksi veya dolmuşa bindiğimde, genellikle oraya binen erkeklerin selamünaleyküm diye selam verdiğini görüyorum. çünkü taksi veya dolmuşun sanki öyle bir havası var; oraya selamünaleyküm denilerek binilir. kadınlar böyle selam ver(e)miyor, çünkü bu daha çok toplum içinde erkek erkeğe yapılan bir selamlaşma biçimi. merhaba diyen erkek için tek biçimci kafalardan ''şuna bak bir de müslüman olacak, allah'ın selamını bırakmış nasıl selam veriyor'' düşüncesi geçiyor hemen ve ona karşılık verilmiyor genelde. benzer bir şekilde gündelik hayatında çoklukla selamünaleyküm şeklinde selam veren birisi de sözgelimi lüks bir mağazaya*girerken, oradaki modern görünümlü insanlara aynı şekilde ayıplanıp yargılanacağım çekincesiyle ya hiç selam vermiyor yada ''modern'' gibi görünerek ''iyi günler'' diye bişeyler geveliyor.
cok karsılastıgım durumdur. ozellıkle baska sınıfın dersine ilk ben geldiysem benden sonra kişi ''selamınaleyküm''der ama benim sadece selam veya merhaba deyişimle istediği cevabı alamaz. hepsi arapcadır ama benim sa'dan sonra merhabayı secmem atatürkün askerlere selamın aleyküm yerine ''merhaba asker'' dediği hikayedendir. ben de merhaba dedikten sonra bilen birinin aklında hemen bu hikaye canlancaktır ve istemsiz olarak bi tarafın o askerlerden biri bir tarafın da atatürk rolünü aldığı bir durum olusacaktır. yani mesajı anlayabilen kişi icin kendimce ustunluk kurdugum durumdur.
bu selamlama kelimesini en çok kullananlar ise yahudiler ( Şalom aleykem ) ve müslümanlardır. bazen şu tarz puroblemlerle karşılaştığımız oluyor.
misal; arkadaş ortamına girip merhaba değinde tepki olarak; ya bi allahın selamını bile bizden esirgiyorsun muhterem diyenler oluyor. yapmayalım böyle şeyler selamun aleyküm kelimesi ile yaradanı bağdaştırmak çok sığ bir davranış şekli.
Kim hangi sütü mayalı yaptı. Bilmiyorum Selamun aleykum Bazen sadece kahvehane tarzı yerdeki insanlara verilir imaji oluşturulmuştur halbuki her kardesimize kiz olsun erkek olsun Allahın esenliği selamı senin üzerine olsun demekten daha güzel birşey var mi
Merhaba da Selamun aleykumun karşılığında ortamdaki kişiler tarafından selam veren kişiye söylenebilir