selçuklularda ordu,hassa ordusu tımarlı sipahiler ve yardımcı kuvvetler olmak üzere üç ana bölümden oluşuyordu.hassa ordusu,hükümdarın yanında bulunan ücretli saray askerleriydi.bunlar,milliyetlerine bakılmadan saraylarına alınır ve yetiştirilirdi.
tımarlı sipahiler,selçuklu ordusunun temelini oluşturuyordu.topraklar gelirlerine göre parçalara ayrılmış ve vergisi karşılığında sipahilere dağıtılmıştı.sipahiler,toprakların işlenmesinden ve güvenliğinden sorumluydu.bu sisteme ''ikta'' adı verilmiştir.
i̇kta sistemiyle hazineden para harcanmadan güçlü bir ordu oluşturulmuştur,devlet otoritesi en uzak yerlere götürülmüş,çiftçiler denetim altına alınmış,üretim artışı sağlanmış,göçebelerin,çiftçilere ve işlenmiş topraklara zarar vermesi önlenmiştir.
yardımcı ordular ise yanlızca savaş zamanlarında orduya alınan gönüllü askerlerden oluşuyordu.savaş sonunda elde edilen ganimetlerden pay alınırdı.
türklerin bir bölümü i̇slamiyet'in kabulünden sonra da göçebe yaşamaya ve hayvancılıkla uğraşmaya devam etmiştir.yerleşik hayata geöenler tarım,zanaat ve ticaretle uğraşmışlardır.bu dönemde halı ve kilim dokumacılığı ile altın,gümüş ve demir işlemeciliği yaygındı.
Yenisey kırgızı,Oğuz ve kıpçak boyu gibi türkler bunun yanında horasani,harezmli,deylem ve zaza gibi irani kavimler suriye ve ırak da alınınca kısmen arapların da bulunduğu ordu.