seksüel seçilim

entry2 galeri0
    1.
  1. başlığı aradım ekşi sözlükte çıkmadı. madem ekşi sözlükte yok uludağ sözlükte olsun da bir farkı olsun diyerek konuya açıklık getiriyorum.

    çoğu kişi evrim teorisini sadece kişinin hayatta kalma mücadelesinin bir sonucu ortaya çıktığını varsaymaktadır. ( doğal seçilim yani naturel selection) ve bunun üzerinden aha bire saldıra dururlar. halbukki bu evrimin sadece bir yönünü oluşturmakta. bundan başka bir de 'seksüel seçilim' denen bir yönü bulunmaktadır.

    seksüel seçilimin en basit olarak söylenecek şekli kişinin kendi genini devam ettirebilmesi için karşı cinse kur yapması ve bunda başarılı olabilmek için geçirdiği evrimsel serüvenler zinciridir. ( kendi tabirimdir )

    peki bunu homo sapiens ırkında ( yani biz insanlarda) nasıl görürüz?
    aslında çok bariz bir şekilde görebiliriz. mesela kişi son model bir spor araba ile şehirin en fiyakalı merkezinde, 'eşeği buğday öğütmek için küçük değirmen etrafında çevirir gibi' meydanda dolaşmasını ispat olarak sunabiliriz. bu nasıl olur? kişi sürekli bu araba ile etrafındakilere zengin olduğunu , statüsünün yüksek olduğunun mesajını vererek kızlara kur yapmaktadır. istediği şey ise aslında kurama göre gayet açık ve net: karşı cinse bu şekilde kur yaparak geninin devamını sağlamak.

    ya da bunu çağımızın yeni getirilerinden biri olan evlilik programlarında da görebiliriz. kişi evleneceği kadının siparişinin ! vermeden önce kendi statüsünü tanımlar kazandığı parayı , ev sayısını araba sayısını ballandıra ballandıra anlatır. bunu yapma amacı nedir? karşı cinse kur yaparak geninin devamını sağlamak içindir.

    kadının bundan kazanacağı nedir diye bakacak olursak aynı şekilde kadında geninin devamını ister bunun yanında ise ailesine bakabilecek , kendisini ve çocuğunu koruyabilecek bir kurban bulmaktır. yani insanoğlu en bencil yaratıktır.
    gen bencildir...
    3 ...
  2. 2.
  3. evrimi açıklamada olmazsa olmaz bir olgudur. çünkü doğal seçilimle birlikte evrimi gelişim yönünde ileri doğru iten en önemli etkendir bu. etrafınızda gördüğünüz her hayvanın dişisinden farklı olan bir yönü mutlaka vardır. bu farklılık, insanlar dişiyle erkeği birbirinden ayırabilsinler diye mevcut değildir pek tabi.

    öncelikle şunun bilinmesinde fayda var (evcil olmayan hayvanlar için geçerli bir durum bu): erkek sadece neslini devam ettirmek ister (çiftleşmek); dişi ise neslini en iyi şekilde devam ettirmek ister (en iyi erkekle çiftleşmek). buradan seçimi yapacak olanın dişi olduğunu anlıyoruz. yani seksüel seçilimin anahtarı dişidedir.

    yani erkeğin bu dünyadaki yegane amacı çiftleşmekken, dişi en iyi erkekle çiftleşmeyi, böylece hastalıklara karşı daha dirençli, sağlıklı, güçlü, ve nispeten daha akıllı nesiller doğurmayı amaçlar. tabi burda bahsedilen içgüdüsel bir amaçtır, tasarlanan ya da akıl yoluyla muhakeme edilen bir şey değil.

    dişinin seçme yükümlülüğünü yerine getirirken kullandığı kriterler, canlıdan canlıya farklılık gösterir. ama birkaç ana gurup oluşturmak gerekirse, bunlar: güç, görünüm, ses, ve kokudur. bunları örneklerle anlatmak daha doğru olacaktır.

    "güç" için en iyi örnek aslandır. bu hayvanın dişisiyle erkeği arasındaki gözle görülen en büyük fark, birinin gösterişli bir yeleye sahip olması ve diğerinin olmamasıdır. sürü halinde yaşayan bu hayvanlarda baskın olan erkek aslan sürü lideri olur, ve sürüdeki tüm dişi aslanlarla çiftleşme hakkını kazanır. sürü liderliğini de erkekler arası kavga, yani güç belirler. yele ise bu kavgalarda erkeği ölümcül yaralanmalardan korumak için mevcuttur. dişilerde bu kıl yumağının olmamasının tek sebebi, aralarında erkeklerdeki gibi düzenli bir pençe ve diş savaşının yaşanmamasındandır.

    "görünüm" ya da "güzellik". dikkat edilirse etrafınızda gördüğünüz hemen her hayvan türünde erkek olan bariz daha çekicidir (haşa, insan hariç). seksüel seçilimin en çok başvurduğu yöntem dişinin daha güzel olan erkeği seçmesidir. en iyi örnek çoğu kişinin hemen aklına gelen tavus kuşudur. erkek inanılmaz bir güzelliğe sahipken dişinin tavuktan farkı yoktur. ayrıca sadece çiftleşme dönemlerinde erkekteki tüyler canlanır ve daha parlak bir görünüm kazanır. buna ikinci bir örnek olarak dul kuşunu vermeden edemeyeceğim, çünkü bilimsel bir deney için de kullanılmıştır bu kuşlar. dişileri bir serçe kuşu görünümünde olan bu kuşların erkekleri kendi vücutlerından birkaç kat uzun bir kuyruğa sahiptir. uçma yetisini doğrudan zayıflatan bu kuyruk sadece dişiye kendini beğendirmeyi amaçlar. kuyruklarına ek yapılmak suretiyle daha uzun bir kuyruk kazandırılan erkek dul kuşlarının, dişiler tarafından daha fazla tercih edildiği kanıtlanmıştır. nedeni basit, bu kuş türünde kuyruk uzunluğu ile bireyin sağlığı arasında pozitif bir korelasyon vardır.

    "ses" için hemen bir örnek verip geçiyorum. erkek ağustos böceklerinin vücutlarındaki organların %60'lık bir kısmı sadece ses çıkarmak için gelişmiştir. dişi ağustos böceğinin ses çıkarmaya yönelik böyle gelişmiş organlarının olmadığını ve en güzel sesi çıkaran erkeği tercih ettiğini söylememe gerek yoktur heralde. tam da burada, 'ses ve gelişim?', 'evrim ve ses?' 'ne saçmalıyorsun sen?' dediğinizi duyar gibiyim. ama ses sadece bir göstergedir. duymayı bilen dişi ağustos böcekleri için, o ses erkeğin genetik farklılığından, kalıtımsal sağlık durumuna kadar bir çok bilgi içerir. tabi dişi bu sesi akıl yoluyla tartarak bir seçim yapmaz, sadece içgüdüsel olarak kulağına en güzel gelen sesin sahibini eş olarak seçer.

    "koku" da sık rastlanan bir göstergedir seksüel seçilimde. ilk akla gelen misk geyiklerindeki o meshur misk feromonudur. bu feromon dişide değil de, sadece yetişkin erkek bireyde salgılanır. ve dişi en yoğun ve en güzel kokan erkeği eş olarak seçer.

    bu son göstergenin insan için de bir zamanlar geçerli olduğu düşünülüyor. hatta bununla ilgili ilginç bir deney vardı. deneyi anlatmaya başlamadan önce insan için dişi ve erkeği ayıran özelliği tesbit etmek gerekir ki, bilim adamları en büyük farklılığın koku alma duyusu olduğunu düşünüyor. dişilerin koku alma duyusu erkekten daha fazladır.
    deneye gelecek olursak: deneyde 5 erkek ve bir kadın var. erkekler terleyene kadar çeşitli jimnastik hareketleri yapıyorlar ve terli atletlerini çıkartıyorlar. kadından bu atletlerdeki kokuları çekicilik sıralamasına koymasını istiyorlar. kadının en çekici bulduğu ve en itici bulduğu atletlerin sahiplerinin genetik yapıları karşılaştırıldığında, kadının genetik yapısı kendininkinden en farklı olan erkeğin kokusunu çekici bulduğu anlaşılıyor. peki bunun seksüel seçilime ne katkısı var? şöyle ki bireyler genetik açıdan ne kadar farklı ise doğacak nesil için genetik havuz da o kadar çeşitli olacaktır. yani bu en basit düşünceyle daha fazla hastalığa direnç sağlayacaktır. söyle de düşünebiliriz: akraba evliliğinden doğacak çocuk sakat değilse bile çok büyük ihtimal dirençsiz ve sağlıksız olacaktır.

    son olarak tüm bunlar evcil hayvanlar için geçerli değildir dedikten sonra, insanın da evcil hayvan tanımına giren ilk hayvan olduğunu hatırlatmak isterim. şu anki haliyle insanın seksüel seçilimdeki en büyük kriteri sosyal statüdür.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük