seyir subayları (dz.) ve seyrüseferciler (hv.) tarafından; güneşin, ayın bir yıldızın veya ufuk yukarısındaki bir gezegenin irtifa ve açısal yüksekliğini ölçmekte kullanılan alet. tabii ufuk veya tavsiye ruhlusu ufkundan, yardımcı nokta veya yardımcı istikamet hattı olarak faydalanılabilir.
aynaları yardımıyla ufuk çizgisinden bir gök cisminin açısal yüksekliğini bulmaya yarayan alet. tıpkı dürbün gibi bakılan bir deliği vardır. bu delikten baktığınızda, dikey olarak ortadan bölünmüş iki görüntü görürsünüz. soldaki, hiçbir aynayla alakası olmayan baktığınız yeri gösteren normal bir görüntüdür. sağdaki ise aletin aynalı ile görüntünün yansıması sonucu gördüğünüz başka biryerdir. işte o sağdaki görüntüyü gök cismine çıkardığınızda, gök cisminin ufukdan olan açısal değerini bulursunuz. üzerinde aynalar, hareketli aksamlar, mercekler vs bulunan bir çeşit pergele, açı ölçere benzer.
(bkz: astronomik seyir)
(bkz: almanak)
adını ilk duyduğumda irkildiğim, sonrasında gayet faydalı bir alet olduğunu öğrendiğim, gök-yer arası mesafeleri baz alarak koordinat bulmaya yarayan mekanik cihaz.
kerteriz almak için de kullanılıyor mu diye merak ettiğim*, yön tayin edici. bir diğer deyişle, iptidai gemici gps'i veyahut optik seyir cihazı.
enteresan bir bilgi de paylaşmak isterim.
bu aletin değişik bir versiyonu, ww2'de farklı bir amaç için kullanılmış; mütemadiyen gerçekleştirilen luftwaffe saldırıları için.
şöyle ki: britanya o dönemde, saldırıları önceden belirlemek için kıyı boyunca radar kuleleri kurmuş. (dileyen dowding system olarak araştırabilir)
almanlar'ın hava saldırılarını önceden tespit etmeye yarayan bu uyarı sistemine destek amaçlı, 30.000 gönüllü ingiliz de katılmış. gönüllüler, britanya rıhtımlarına çömüp, saldırı yapan düşman hava kuvvetlerini gözlemlemiş ve uçakların irtifasını da sekstant benzeri aletlerle ölçmüş.