Osmanlı'da 17. yüzyıl ile beraber tımar sisteminde bozulmalar yaşanmıştır. tımar sisteminin bozulmasından kaynaklı askeri teşkilatta da bozulmalar görülmüştür. tımar sisteminin bozulmasıyla devlet sekban adında ücretli asker almıştır. savaş zamanı asker, barışta işsiz olan sekbanlar, işsiz kaldıkları dönemde halktan haraç almıştır.
Yeniçeri Ocağı'nın 65. Cemaati sekban ortalarından meydana geliyordu. Bu cemaate mensup neferlere "sekban", komutanlarına ise "sekbanbaşı" denirdi ki yeniçeri ağası istanbul dışında veya seferde olduğu zaman yerine sekbanbaşı vekalet ederdi. Toplam 34 adet olan sekban bölüklerinin bir bölüğü atlı, geri kalan bölükleri ise yaya askerlerden oluşuyordu.
Olağanüstü gereksinim durumunda kendi istekleri ile hizmete girerek çalışan köylülerden meydana geldikleri için yerli kulu piyadesinin en aşağı sınıfı sayılırlar ve bu sınıfa Hristiyanlar da kabul edilirlerdi.
Azap ve sekban sınıfları sonuna kadar yerli kulu piyadesi arasında kalmışsa da, zamanla önemleri kaybolduğundan yerlerine tüfekçi adında bir piyade sınıfı kullanılmıştır
Her 50—60 tüfekçi bir bayrak sayılır ve gönüllü subay adında bir subayın komutasında bulunurdu.
Her sancak ve eyaletteki tüfekçi bayrakları tüfekçi başı denilen bir subayın komutasına verilirdi. Önemli eyaletlerden üçer veya beşer tüfekçi başı bulunduğundan bunlardan birine serçeşme adı verilir ve şimdiki Zaptiye Albay Beyleri yerinde tutulurlardı.
~http://www.osmanlimedeniyeti.com ~
Osmanlı Devleti'nde hükümdar I. Murat ( 1362-1389 ) zamanında hükümdarın av partilerinde kullanılmak üzere örgütlenmiş, II. Mehmet ( Fatih ) zamanında da Yeniçeri Ocağı'na katılmış askeri birliktir. Komutanları Sekbanbaşı olup, Yeniçeri Ağası'ndan sonra gelirdi.