çocukluğumda oturduğumuz muhitte çok fazla yahudi komşumuz vardı. annemin en yakın üç komşusuyla o kadar güzel ilişkilieri vardı ki çocuklugumun en güzel anılarında onlarda vardır. bu ailelerdeki kadınlar misafir ağırlayacakları zamanlarda önemli yemekler yaparlardı ve çocuklar ayak altında olmasın diye komşuya çocuklarını şu şekilde yollarlardı; ''git bakalım Ayşe teyzenden biraz alıkobeni al gel'' derlerdi. çocuk bu mesajla ayşe teyzeye gittiği zaman ayşe teyze mesajı alır çocugu içeri davet ederdi. evde ilgisini çekecek yiyecek içecek ne varsa ikram eder bir iki saat misafir edip eline de evde yiyecek ne varsa onunla birlikte gönderirdi çocuğu. biz yıllarca alıkobeni'nin bir yiyecek içeçek oldugunu düşündük. ama büyükler incelikle zarafetle durum iade ediyorlarmış oysa, şimdinin çocuguna gidip alıkobeni al da gel denmez tabi, ama o dönemin kuşağı yani 80 kuşağı uysaldı laf dinlerdi büyük sayardı. şimdilerin çocuğu saygısız, alık demek istemiyorum ama biraz omega3 çocukları olmalarından mütevellit yerinde durmuyor bu çocuklar. öyle kekle börekle değil tabletle oyalıyorsun çocuğu.konu çok dağıldı ama sefarad kadınlarını severim.
türkiyede sayıları 24000 civarında olan yahudilerdir. yaklaşık 1000 küsür civarında da aşkenazi ve çok küçük bir grup olarak karay (türk) musevileri de vardır. sefarad ismi daha çok ispanya, portekiz, italya ve diğer akdeniz ülkelerinden gelen yahudiler için kullanılır. istanbul, izmir, bursa, manisa, edirne, kırklareli saferadların en çok yaşadığı illerdendir. istanbul ve izmir dışında sayıları oldukça azdır.
Türkiye'ye her daim minnet borcu besleyen, bunu dile getirmekten hiç çekinmeyen ve bazı "Türklerin" aksine gerçekten Türkiye'nin iyiliği için çalışan yahudiler.
bir bölümü ispanya' dan istanbul' a gelirken gemileri italya' da soyulan, osmanlı padişahı ve halkının desteğiyle yerleştikleri istanbul' da, 2. bayezid döneminden bu yana huzur dolu bir hayat süren yahudi topluluğu.