sedef

    20.
  1. bu ismi vermeyin çocuklarınıza...
    sevemedim bir türlü...
    6 ...
  2. 23.
  3. Pek çok dilde "anne" sözcüğü ile ilişkilendirilmiştir. Örneğin: Mother of pearl, perlmutt, perlmutter, madreperla, paarlemoer, parelmoer vs. incinin oluşup büyüdüğü yer, yani bir bakıma midyenin rahim duvarıdır; midye içine giren mini minnacık bir kum tanesini kendine zarar vermemesi için bir salgıyla kaplayan midye, incinin oluşumunu sağlar. Kaplama işi devam ettikçe inci büyür ve güzelleşir. Bu maddeden nasibini alan "rahim duvarı" giderek sedeflenir. Mobilya, enstrüman, gözlük, tarak, kolye, küpe, yüzük.. Gibi nice güzel eşyaya eşsiz güzellik ve değer katar.
    Edit: Canlı olanları koruyalım. Yazıktır, günahtır, yaşamın önemli döngülerindendir.
    2 ...
  4. 13.
  5. Midye ve istiridye gibi deniz hayvanlarının kabuğunda bulunan, sedefçilikte kullanılan, pırıltılı, beyaz, sert bir madde.
    2 ...
  6. 3.
  7. deniz kabuklarında bulunan, süs yapımında kullanılan parlak bir madde.
    2 ...
  8. 7.
  9. dişi isimlerinin en güzellerinden.
    1 ...
  10. 11.
  11. deniz altında bulunan değerli bir taş diye biliyorum. ilkokulda adımı sorduklarında böle demiştim.
    1 ...
  12. 4.
  13. Sedef, sıcak denizlerin akıntılı sularında Tuz, kireç ve fosfordan oluşan kalker bir maddedir. Beyaz, arusek, çöp, taş sedef olmak üzere çeşitlenir. Beyaz sedef, çift kabuklu ve daha düzdür. Hakim renk beyaz olsa da; ışığa göre açık mavi, pembe, yeşil, sarı tonlar taşıyabilir. Arusek sedef; tek kabuklu ve açık pembe, mavi, yeşil tonlarındadır. Çöp sedef koyu renkli, daha çok meneviş ve desen taşır. Taş sedef ise, beyaz sedefin daha az parlak olanına denir. Sedefin genel olarak bulunduğu yerler özellikle zarif incilerin toplandığı bölgelerdir. Avustralya'nın kuzeyi ve doğusu, Tahiti, Gambier adaları, Meksika'nın Büyük okyanus kıyıları ve Madakaskar'da bol miktarda bulunur.

    Sedef'in aslı, bilindiği gibi deniz yumuşakçalarının kabuklarıdır. Uzun ömrün sembolü sayabileceğimiz bu kabuklar, milyonlarca yıllık fosiller halinde karalarda da görülür. Sıcak denizlerin yetiştirdiği çok iri yumuşakçaların kabukları, zengin sedef kaynaklarıdır. Hammaddesinin sıcak denizlerden sağlanması dolayısıyla sedefkârlığın Doğu'da başladığı tahmin edilmektedir. Sümer mezarlarında rastlanan ilk sedef işçiliği örnekleri de bu iddiayı güçlendirmektedir. Çin, Hindistan, Siyam gibi Uzak Doğu'nun "sanatı ve sanatkârı bol" ülkelerinde doğan sedefkârlık, Orta Asya Türkleriyle beraber Anadolu'ya gelmiştir. Çabuk kırılabilen "nazlı" bir malzeme oluşu ve genellikle ahşap üzerine uygulanması nedeniyle, çok eski sedef işçiliği örneklerine ne yazık ki yeterince sahip değiliz. Ancak gerek Marko Polo ve gerekse Türklerle ilişkisi olan bazı Bizans elçilerinin hatıralarından, ". . .Türklerin sedef veya sedefle bezenmiş çeşitli eşya yapımında" usta olduklarını öğreniyoruz. Osmanlı devrinde ilk sedef süsleme işlerine, Edirne'deki ikinci Bayezid Camii kapı kanatlarında rastlamaktayız.

    kaynak: http://www.turkish-media....index.php?showtopic=11721
    1 ...
  14. 12.
  15. en güzel isim: sedef

    Sevgi
    Edebi yetenek
    Dahilik
    Elzemlik
    Fetişistlik

    baş harflerine baksana durumu :)
    1 ...
  16. 31.
  17. deniz kabuklarından elde edilen ve değerli bir taş olarak kullanılan madde.
    0 ...
  18. 2.
© 2025 uludağ sözlük