bilinenin aksine bulaşıcı değil kalıtsal bir hastalıktır. uyku halindedir çoğu insanda ve stres ile ortaya çıkar. tam tedavisi yoktur henüz fakat güneş+deniz tedavisi şu an için bilinen en güzel hafifletme yöntemidir. kortizonlu merhemler kullanılarak uyku haline geçirilse dahi bir süre sonra çok daha şiddetli bir biçimde ortaya çıkar.
her zaman gittiğim bi bilardo salonu var. gittim takıldım biraz. bi süre sonra ara verdik. sigara içmek lazım tabii.
bu bilardo salonunun hemen yanında da düğün salonu var. orda ayak işlerini yapan gürkan diye, 1.60 boyunda, hiç bişeye benzemeyen bi adam çalışıyo.
geldi yanıma. herkes taşşak geçiyo adamla. ama bildiğiniz adamın amına koyuyolar. ben de uzun süredir gidiyorum salona. orda belli bi rütbeye ulaşmış biriyim. sözüm falan geçer.
geldi masama gürkan abi. bi sigara istedi. zar zor verdim. hafif hafif de makara yapıyorum falan. ama adam koltukta sallanıyo. belli bi sıkıntısı var. 'noldu abi? ' dedim. adam şöyle pantolonunu dizine kadar sıyırdı. gördüğüme inanamadım. her yer yara içinde. 'bu ne ' dedim. 'sedef' var bende dedi. bacakları, kolları, sırtı, göğsü. kısacası her yer.
sebebi stresmiş.adam oğlunu evlendirebilmek için bankadan kredi çekmiş. kredi stresi yüzünden bu hastalığa yakalanmış. oğlu ise bu adamı doktora götürmemiş. gürkan abi gün almış hastaneden. bu hafta kendi gidecekmiş.
hepimizin taşşak geçtiği bu adam babalık görevini yapmış ve bunun sonucunda sedef hastalığına yakalanmış. bundan sonra o adamla dalga geçenlerin hepsine ıstaka sokmazsam adam değilim.
dirseklerimde bana eşlik eden hastalığım. shea butter ile nemlendiriyorum kısmen de olsa rahatlama sağlıyor ve sehea bugüne kadar denediğim en doğal ve iyi nemlendirici diyebilirim. bu vesileyle afrikalı kadınlara sevgilerimi yolluyorum.
sedef taşından yapılan tesbihlerden kullanan insanlarda görülen bir hastalık çeşididir.
tesbihi elleriyle çeken insanların ellerinde başka yeleriyle çekenlerin başka yerlerinde görülür.
sene 2011 tıbbın ileri seviyelerindeyiz, ama basit gibi görünen deri üstünde görülen bir şey kızarıklık nasıl olur da tedavisini bulamıyorlar hayret verici olaydır...
prof. dr. yalçın tüzün'ün söylediğine göre alkol ve sigara tetikliyormuş hastalığı. alkol gene muğlakmış ama sigara kesinlikle uzak durulması gereken bir şeymiş sedef hastası olanlarda.
yo sizi en iyi anlayan ben değilim. Empati mi? boş laf. Ortak acılarda buluşmayınca, anlayamıyor insanoğlu bir diğerini. Mümkün olmuyor, kendini onun yerine koymak. Anlamlandıramıyorsun acılarını. Bilirim.
insanı beklentilerinden utandırıyor, bir diğer insanın gerçekleri! Bu yüzden, dert belliyorum ruhlardaki sancıyı. Mal mıyım belki biraz. Bir nebze hümanist, bir nebze katıksızım. Netice ise ölmüyor içimdeki insan tüm adaletsizliğine rağmen hayatın.
Bu yüzden üzdünüz beni...
çaresiz olmanın ne demek olduğunu öğreten hastalıktır. zira tedavisi meçhul.
genetik kodlar yüzünden ebeveynlerden çocuklarına geçebilen hastalık.
evet benim babam sedef hastası, dedem ve halam da öyle. ben ve diğer 3 kardeşimde maalesef sedef taşıyıcısıyız ve kuzenlerim... hepimiz tedavi olmuyoruz tabi, belki daha hayatın zorluklarını görmediğimizden, sırtımıza yükler almadığımızdandır vucutlarımızda yaralar olmayışının sebebi. kardeşim össye 3.kez hazırlanırken dirseğinde kabuklanma olmuştu da, sevgili babacığım nasıl telaşlanmıştı, korkmuştu. kendisinin bütün vucudu kabuklar içindeyken ve 30 senedir bir çare arayışı içindeyken, dimdik durup hayata sarılan adam, kardeşimin dirseğinde çıkan, bir tırnak büyüklüğündeki yaraya bakamamıştı, gözlerini yummuş, dişlerini sıkmıştı.
kronik bir hastalıktır. tedavisinde son aşama bir anti folat ilaç (metotrexat) ve bir tnf alfa blokeri (influximab) kullanmak olsa da bunlara bile dirençli vakalar olmaktadır. sabır isteyen, hasta ölene kadar sürecek bir hastalıktır. halkımızın inandığı üzere de bir bulaşıcılık söz konusu değildir. Nedeni ise tam olarak sptanamasa da, immun sistem mekanizmaları ile alakası olabileceği üzerinde durulmaktadır. Bu yüzden de zaten immun supresanlar tercih edilmektedir. öyle melek gibi ilaçlar değildir. o yüzden genç hastalarda ve karaciğeri sağlam olmayan hastalarda kullanılmaz. lenfomaya yol açabilirdir çünkü.
birçok insanın, büyük umutlarla kesin tedavisini aradığı, gerçekten zor bir hastalık.
bu konuda bir nebze de olsa birilerine faydamız dokunsun düşüncesiyle belirtmek isterim ki, bugün (26 ekim 2010) 15:00-16:00 saatleri arasında, cerrahpaşa tıp fakültesi'nden, dermatolog prof. dr. yalçın tüzün, bir radyo programında konuğumuz olacaktır, sedef hastalığı üzerine 1 saatlik bir sohbetimiz olacak.
konuyla ilgili soruları olan arkadaşlar, burdan da ulaşabilirler.
ne yapsam bitiremiyordum saçımdaki kepekleri. her şampuanı kullanmama rağmen ceketime kepekler yağıyordu. kabuklanan dirseklerin nedenini bilemiyordum. elbet birgün geçer diyordum içimden. fakat bir türlü geçmiyordu. cildiyeye gitmem lazımdı artık. randevuyu aldım sıramın ışığı yanınca şikayetlerimi anlattım. doktor sedef dedi. strese girmeyeceksin al sana apranax bunu kullan dedi şampuan ve losyon verdi. kullanınca geçeceğini sandım. hani grip veya nezle olunca bir çorba bir de antibiyotik alırsın da geçer ya! fakat bu meret geçmedi, geçmiyor... geçmesinden umudu kestim artık. o verdiği şeyleri de kullanmıyorum artık. geçici süre kabuklar geçiyor sonra bir daha başlıyor kullanmayınca. açıkcası artık yoruldum eczanelerden ilaç almaktan. saldım herşeyi. başparmağımın üstü de kabuklandı geçende. içim cızladı...
hani doktor üzülme demişti ya. üzülmemek elde mi be sözlük!...
bir kere her şeyden önce bu hastalıkla yaşamak zorunda olduğunu kabul edeceksin. evet. geçmiyor. ama, stresten mümkün olduğunca uzak durup, beslenmeye dikkat edince de az biraz yavaşlatılabilir. ancak benim bulduğum başka bir şey var. ne kadar doğruluğu var, yoksa bende mi işe yarıyor sadece bilmiyorum artık. neyse; ne zaman balık yağı evet bildiğimiz balık yağı kapsüllerinden içmeye başlasam kayboluyor beyaz sevimsiz kabuklu görünüm. hem de yıllardır her ilacı kullandığım halde geçmeyen diz kapağımdaki yaralar bile kayboldu. 5-6 senedir düzenli balık yağı içiyordum ve hastalığım hiç tekrarlamamıştı. aşağı yukarı bir senedir balık yağını bıraktım sivilce yapıyor diye. bırakmaz olaydım geçen hafta kulağımda yıllar sonra sedef çıktığını gördüm. şimdi tekrar başlıyorum kullanmaya. eğer balık yağından sonra kulağımdaki sevimsiz görünüm geçerse inanıcam gerçekten mucizesine.
Grekçe kaşıntı anlamına gelen 'psora' kelimesinden köken alır. Sedef hastalığı olarak da bilinir. Hastalığın bulunduğu deri bölgesi kızarık hale gelir. Üzerinde kalın gümüş renkli kabuklanmalar oluşur. Saçlı deri, diz, dirsek ve sırtın alt kısmı sıklıkla tutulan bölgelerdir. Bazı vakalar kişinin hastalığının farkında olmayacak kadar hafif seyirlidir. Diğer taraftan vücudun büyük bir kısmını tutacak şekilde şiddetli seyredebilir. Bu çok şiddetli vakalarda bile yararlı tedavi metodları vardır. Sedef hastalığı aynı ailenin birden fazla bireyinde görülebilmesine rağmen bulaşıcı değildir. Toplumda hastalığın görülme sıklığı yüzde 1 ila 3 arasında değişmektedir
sahibine sadık bir deri hastalığıdır. kroniktir. deride kaşıntıyla beraber pullanma ve döküntülerle kendini gösterir. pulların renginden dolayı halk arasında sedef hastalığı olarak adlandırılır. en çok 25-35 yaş aralığında rastlanır. dünya nüfusunun yaklaşık %2'sinde görülür. kuzey avrupa'da görülme sıklığı daha fazladır. duygusal insanları daha kolay yakalar bu hastalık. bir kez tetiklendi mi artık dönüşü yoktur, hastalıkla yaşamaya alışılması gerekir.
kesin tedavisi henüz bulunamamıştır. geçici tedavi yöntemleri kortizon içeren pomadlar ve losyonlar, puva tedavisi (ışın tedavisi), katran içerikli losyonlar, iğne (tavsiye etmem şahsen), lezyonların şiddetli olduğu durumlarda ağızdan alınan kapsül ilaçlar şeklindedir. bir de sivas balıklı gölü unutmamak gerekir.
tedavi olmaya çalışan hasta arkadaşların doktorlarını sık değiştirmemeleri gerekir. çünkü tedavi sıkı bir takip gerektirir. ilaçların yanlış kullanımı lezyonların çok şiddetlenmesine neden olabilir (başıma gelmişti malesef).
kişinin mümkün olduğunca hasta olduğunu unutmaya çalışması, yaralarını kaşımaması, stresten ve üzüntüden uzak durması, kafayı öyle herşeye takmaması, soğuk havada fazla kalmaması, üşütüp hasta olmaması, boğaz enfeksiyonu geçirmemeye dikkat etmesi, acı ve aşırı baharatlı yiyeceklerden, kırmızı etten, çay, kahve, kola ve çikolatadan, hayvansal yağlardan uzak durması gerekir. şifalı sıcak kaplıcalara gitmek de çözüm değildir. ayrıca kesinlikle eş dost tavsiyesiyle ilaç kullanmaktan kaçınmak gerekir.
sadık hastalığımdır. şiddetli hallerde neotigason isimli ilaç ile tamamen yok olur ama yine tekrarlar. kafaya takılmaması gerekir. yoksa vücut çarşamba pazarına döner. sakiiiin. relaaaax. ev yanıyor abiii, boşveeeeer yenisini alırız modlarında olmak gerekir.
ne kadar bir bela hastalıktır bilirim deri bir pul gibi dökülür hele düzenli beslenilmiyorsa insan içine çıkılmayacak bir durum alan insanlardan kaçma hissi uyandıran lanetli bir hastalık.
çoğunlukla vucudun hiç güneş almayan yerlerinde çıkmaya müsait hastalıktır. genital organlarını çiş ve kaka yapmak haricinde kullanmayan masturbatif bünyeler için bu pek de sorun teşkil etmez. hatta tanrım dirseklerimde ve yüzümde değil pipimde çıksın razıyım bile diyebilirsiniz. * buna rağmen pipideki psoriasis iki dermovate sürmekle tamamen geçerken dirseklerinizdekiler azdıkça azar. bu durumda da boşver be hacı senin sikin sağolsun diyerek hastayı teselli edebilirsiniz.
derinin dışa bakan epidermis tabakasındaki hücre yenilenmesinden sorumlu 2 katmanın sürekli bölünmesiyle, hücre sayısının artmasıyla ortaya çıkar. sonuçta epidermis kalınlaşır. sık görülen bir deri hastalığıdır.
bazen sivilceyle ayırt edemediğim için artık yüzümüde ele geçirmeye başlamasından korktuğum illet. Kortizonlu kremlerden Barneys formulasına ardıç katranından sistemik tedaviye kadar denemediğim tedavi yöntemi kalmamıştır sanırım. Sonuç aldığım tek formül deniz suyu ve güneş birleşimidir. Kortizonlu kremlerin kitlesel haldeki lezyonları küçük damlacıklar halinde vucudun en istenmeyen yerlerine dağıtma etkisi vardır hiç tavsiye etmem. Sonra yüzünüzde felan çıkar zombi gibi dolaşırsınız. Herkes aa ne var yüzünde der, anlamazlar felan üzülürsünüz.*