secularism

entry4 galeri0
    1.
  1. laiklik kavramını tam olarak karşılamayan fakat bazı farkları olsa da laiklik ile benzerlik gösteren, daha çok ingilizce ve almanca konuşulan ülkelere özgü olan bir kavramdır.
    laisitede devletin müdahalesi varken ve hatta bir çeşit laikleştirme projesinden bahsedilirken secularism kavramı toplumun tarihi süreçte vardığı yeri işaret eder.
    laiklik ve secularism kavramlarını somutlaştırmak için en çok kullanılan örnek fransadaki çatışmalı - devrimci ve ingilteredeki anlaşmalı - barışçı - evrimci çizgidir.
    yani laikleşme, devrimci, denetleyici, vesayetçi, jakoben,cumhuriyetçi ve radikal değerlere referans verirken; sekülerleşme, evrimci, liberal, reformist, bireyci ve uzlaşmacı bir yapıdadır.
    2 ...
  2. 2.
  3. Toplumun günlük ve sosyal yaşantısında dinin parametre olarak kullanılmamasını anlatan ingilizce bir kavramdır. Kişilerin inançlarını da özgürce yaşayabileceği fakat inançları nedeniyle ne ön plana çıkmalarının ne de geri plana itilmelerinin sözkonusu olmadığı , bu biraz yoruma kaçacak ama 60'ların Türkiyesinin toplum düzeni denilebilir. Çoğunluğu müslüman toplumlarda gerçekleşmesi zor ama temelli gerçekleştirilirse daha yaşanılabilir bir toplum düzenidir.
    4 ...
  4. 3.
  5. dünyevi olanla olmayanı ayıran ispirto.

    laiklikle arasında pek çok fark bulunur.
    (bkz: laiklik/@bl)
    0 ...
  6. 4.
  7. usa'nın dini devletten korumak için kullandığı ve dinin devlet işleri ile bir işi olmadığı için sadece dini korumak amaçlı kullanılan fakat türkiye gibi geri kalmış toplumlarda devleti dinden korumak için kullanılan düzen çünkü türkiye'de hala dinin gözü devlet işlerindedir. mecburen din devletten korunacağına, tam tersi devlet dinden korunmak zorunda kalıyor.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük