bir sonraki karesi tahmin edilemeyen izlerken az sonra ne olacağı kestirilemeyen filmlerden top on da yer alan nacizane arşivimde yer alan brad pitt filmi.
1995 yapımı, Türkiye'de gösterime girmemiş filmdir. gerek kurgu gerek iç karartıcı atmosfer gerek oyunculuk ** açısından çok başarılıdır. ayrıca mükemmel bir finale sahiptir.
kevin spaceyin canlandırdığı karakterin filmin sonundaki tavırları ve 7.ölecek kişiyi kendisini secmesi ve brad pittin acemi tavırlarını çok iyi bildiğinden yaptığı psikoloji bile filmi inanılmaz kılıyor
"Her sokak köşesinde, her evde, ölümcül bir günah görüyoruz ve hoşgörüyoruz. Hoşgörüyoruz çünkü sıradan, çünkü olağan. Sabah, öğle ve akşam hoşgörüyoruz. Hayır, artık olmaz. Ben örnek oluyorum ve yaptığım şey şaşırtacak, incelenecek ve izlenecek... Sonsuza dek..."
John Doe
1995 yapımı başrollerini brad pitt, morgan freeman, kevin spacey ve Gwyneth Paltrow un paylaştığı gerilim filmi. brad pitt in ilk filmi değildir. christopher lambert ın 1999 yapımı resurrection filmiyle oldukça benzeşirler.
jean christophe grange kitapları kadar dumur etmese de, yüzeyden geçilmiş planlamaları olsa da oyunculuğuyla ezip geçmiş, sonundaki sürprizle affettirmenin de ötesine geçmiş süper film.. morgan freeman'a büyük saygı duyardım şimdi ne yapıyorum ben bile bilmiyorum.. müthiş..
kevin spacey ve morgan baba nın performanslarıyla göz doldurduğu film...internette saw ya da seven sevenler gibi fanatik grupların ortaya çıkmasında başrol oynayan filmlerden biri...**
bütünlük ve tutarlılık adına gerçek dışı kurgulanmış senaryoya sahiptir. morgan freeman 'ın canlandırdığı somerset karakterinin hayatındaki çelişkiler ile, karşı karşıya oldukları katilin cinayetleri işlemesindeki nedenler çakışan iki doğru gibi benzer. izleyicileri günah ve insanlığın içinde bulunduğu kötü durum gibi konulara yoğunlaştırmak için ömrünü aynı felsefik sorunla geçirmiş iki ana karakteri barındıran senaryosu vardır. fazla kasılmıştır, ısrarla somerset karakterinin sorunları seyircinin gözüne sokulmaya çalışılmıştır.
--spoiler--
sıradışı bir son olması adına belirlenmemiştir brad pitt 'in kevin spacey 'i vurması. izleyicilerin içinde bir ukte bırakmak ve filmin etkisini yükseltmek için yapılmıştır. ama saçma olmuştur. brad pitt zaten katilin delilik başvurusu ile salıverilmemesi için anlaşmasını kabul ederken, cezasını uzun uzun çekmesini arzu ederken ona bu kadar hızlı ve acısız bir ölüm vermesi ne intikam mantığına uyar ne de senaryodaki karakterin yapısına. karısının boğazını kesen ve bütün kurbanlarını acılar içinde öldüren karakterden, o anki öfke ile alınacak intikam yavaş bir ölümdür, eller ile suratını parçalama isteğidir. tabi bu senaryo için istenen bir son olmaz, brad pitt silahı en düşük ihtimalle beline sokar ve saldırır, katili de öldüremeden morgan freeman araya girer.
--spoiler--
screenplay yazmada andrew kevin walker kesinlikle yetersiz. bunu 8 mm 'da da gördük. bu filmin story 'sindeki gedikleri de hollywood 'un açgözlülüğüne veriyorum.
saw filminin çıkış noktasını oluşturur ayrıca. günahları olan insanları öldürmek için veya bu günahından arındırmak için onlara psikopatça bir şekilde fırsat sunma mantığı. bu filmdeki kibir günahının makdülü olan kadının suratının parçalanması ve bir eline telefon ile diğer eline de uyku haplarının tutuşturulması örneği ele alınabilir. kadın kibirli olduğu ve çirkin bir yüzle yaşayamayacağı için uyku haplarını içmeyi tercih eder. ayrıca ölenler yine yakın bir mantıkla masum kişiler değildir.
the usual suspects 'deki zeki, seri kanlı, psikopat katil kayser soze karakterini kevin spacey 'nin ustaca canlandırması aynı sene çekilen bu filmdeki benzer rolü almasını sağlamış olmalı. hakkını vererek oynadı tebrik ediyoruz kendisini.
Brad Pitt, Morgan Freeman ve de Kevin Spacey nin oynadığı filmdir. Kevin Spacey her filminde olduğu gibi şov yapmıştır yine, Morgan Freeman ın oynadığı dedektif ise zekasında hayran bırakmıştır. Filmi David Fincher yönetmiştir. Bu kadar mükemmel bir kadroya nefes kesici bir hikaye de eklenince elbette ki sinema tarihinin en etkileyici filmlerinden birisi olmuştur se7en.
yönetmenin seyircinin dikkatini dağıtmamak için şehir ismi geçmeyen, ışığın çok az kullanıldığı (hani filmin yapımcısının bedaşa benim kadar borcu varmış havası veren) kullanılarak konuyla örtüşen bir sıkılma yakalandıklarını düşündüğü 1995 yapımı brad pitt in en iyi filmi (bkz: kime göre neye göre) (bkz: şahsi kanaatim)