ölmeden önce muhakkak yapılması gereken bir su altı sporudur.
ilk deneyimimi yaklaşık 1 ay önce ayvalık açıklarında ilyosta adası kıyılarında gerçekleştirdim.(ayvalık dalış için türkiye'nin önemli merkezlerinden biriymiş bu arada) bir eğitmen suyun altında bana eşlik etti. 20-25dk süren dalışımızı 7 metrede gerçekleştirdik. suyun üstü kadar altı da büyüleyici.
fırsatım olunca muhakkak prof. eğitimini alacağım. dünyadan 25 dakika da olsa uzaklaşma hissi tarif edilemez. muhakkak tecrübe etmelisiniz.
Oksijen tüpü ve derin dalış aletleriyle uygulanan bir tür spor. Sanıldığı kadar pahalı değildir, aletleri ücretsiz temin eden bir kurs firmasıyla bir kaç saatlik cüzi miktarlarda dalış gerçekleştirebilirsiniz, Antalya'da Alanya ve Manavgat arasında bir çok firma var. Şnorkel ve gözlükle bile su altını görmekten büyük bir haz alan insan olarak ölmeden gerçekleştirmek istiyorum.
suyun altında 50dk tamamen kara hayatını unutup su dünyasında balık oluveriyorsunuz, kocaman bir akvaryumdasınız. tehlikeli gibi görünen ama aslında kurallara harfiyen uyulduğu taktirde, zevkini doyasıya çıkarabileceğiniz aslında karaya göre çok daha huzurlu ve güvenli mükemmel bir dünya.
Bir tür zehir.Bir kere dalan eğer severse hemen eğitime başlıyor.Tam 4 defa dıscover yaptıktan sonra eğitim almaya başladım.ilk dalışımda balıkların peşinde koşmaktan ve gülmekten ağzına su kaçıran ilk dalgıç olduğum söylendi.Şu anda eğitimli bir dalgıcım ve her fırsatta dalmaya gidiyorum.Dediğim gibi bu bir spor değil.Bir tutku..Tavsiye ederim.Şiddetle..
Dünyada birkere de olsa yapılması gereken en mükemmel hobidir...
Denizin altına indiğiniz de, karşılaştığınız o muazzam renkler, balıklar, doğa harikaları sizi öyle etkiliyor ki, nefes aldığınızı farketmeksizin o mükemmel doğa harikasına şahit oluyorsunuz.
Doğrusu bende en başlarda hobi amaçlı düşünmüştüm bir kere diyip merakımdan dalmıştım şu an hobi sınırını çoktan aşmış bulunuyorum.
Artık zamanla öyle bir hal alıyorki, O minik canların kocaman dünyasına eşlik edebilmek için yaz'ın gelmesini iple çekiyorum.
bence spor değildir, ya da yürüyüş ve gezme, dolaşma ne kadar sporsa bu da o kadar spordur, içinde mücadele yoktur ve bence içinde mücadele olmayan bir aktivite spor değildir. Su altında hava tüpüyle gezinti yapmaya denir, tek yıldız, iki yıldız ve üç yıldız gibi bröveleri vardır, üç yıldız dalış hocalığına elverişli anlamına gelir.
balık görmek isteyen kaşa, batık görmek isteyen çanakkale'ye gider, ancak tek yıldızla çanakkale'de batık görmeniz çok zordur çünkü dalış metresi için uygun değilsinizdir.
iki günde 4 dalış yaparak ilk adımımı atmış oldum bu spora. maksimum 12 metreye indik ki bence başlangıç için harika bi derinlik.
tahmin ettiğinizden bir hayli kolay bir spor. kurallara uyduktan sonra en ufak bir riski yok.
madem başlığa girdik bir de tanım yapalım. en az iki kişi tarafından yapılan spordur bu. istediğin kadar yıldızın olsun iki ve daha fazla kişi ile yapılır.
şamandıraya bağlı şöyle bir bayrak görürseniz biliniz ki altınızda bir dalgıç dalış yapmaktadır.
dalış için berrak görüntünün en güzel olduğu yerler; kaş, kalkan * ve ayvalıktır *. bodrum ve çeşmede dalış için ideal yerlenden ikisidir. daldıktan sonra eğer su altı korkunuz varsa tamamen yok olur hatta su üzerinden daha çok ürkersiniz.
en ayrılan yanı balıkadam ların tüp ile dalmasıdır. ve bu tüpün içince normal hava vardır. oksijen kesinlikle yoktur. serbest nefesli dalısa gore kimi avantajları oldugu kadar dezavantajlarıda vardır.
Tüp denilen tankın manifoltuna takılan regulator, balıkadama indigi derinlikteki basınca eşit basınc verir. aksi taktirde bu derinlikte cigerlere tanktan hava cekmek imkansızdır.
kısa süreli bir tekne yolculuğundan sonra dalış mekanına gelinir.dalış öncesi kıyafet nedeniyle penguene benzenir.bütün hamallıklara rağmen denize atlayıp ilk nefesi aldıktan sonra herşey değişmiştir.uzay böyle bir yer olsa gerek.hayattan kopup başka bir dünyaya geçiş artık başlamıştır.bir kere denendikten sonra artık vazgeçilmezdir.marmaris scuba diving için uygun bir mekan.
ayrıca bir ucunda tüpe bağlı, Gage yani Basinc&derinlik olcer; regulatorden ayri siniflandirilan bir parcadir, bulunduğunuz derinliği ve tüpümüzdeki hava miktarını gösterir.
(+ 1) : ing. kslt. Bc; Buoyancy Compansator Device; yüzerlik dengeleyici ekipmantır. yeleğe benzer, arkasında tübünüzü yerleştirebileceğiniz bir bölüm, (tercihe göre) ağırlığınızı takabileceğiniz cepleri, arkada bir, önde de bir olmak üzere iki tane hava deflatörü (hızlı hava egsozu) ve ayrıca kontrollu hava salmak veya tüpten içeri hava basmaya yarayan uzun bir deflatörü bulunmaktadır. suyun içerisinde yükselip alçalmak, su üstünde durmak veya sualtında sabit durabilmek için gerekli bir ekipmandır.
diğer dalış ekipmanları ise, ABC denilen, maske-palet-şnorkel ,mevsime ve dalınacak yere göre dalış elbisesi, deneyime göre dalış bilgisayarı, ağırlık kemeri ve ağırlıklardır.
not: bıçak gereksiz bir ekipmandır. sadece ve sadece eğitmen dalgıçlar bulundurabilirler.
Edit: düzeltme için la penobreye sonsuz teşekkürler.
sözkonusu spora hizmet eden ülkemizdeki federasyon şuanki adıyla tssf'dir. **. dünyada geçerliliği olan iki lisans şirketi vardır. bunlardan biri cmas, diğer padi'dir, padi daha ticari olup otun püsürün lisansını vermektedir. cmas jean j. cousto tarafından kurulmuştur.
dalış sporlarının bilimsel anlamda geliştiren cousto, amerikan donanması ile birlikte yürüttükleri çalışmalarla, ekipmanlar haricinde dünyaya dalıcıları vurgun yemeden kurtaran, veya riski azaltan, dekomprasyon tablosunu hediye etmiştir.
Self Contained Underwater Breathing Apparatus cumlesinin kisaltmasidir.
Turkcesi Bagimsiz Sualti Soluma Aygiti ya da Kendi uzerinde tasinabilen sualti soluma aygitidir.
Futbol, basketbol gibi sporlara kiyasla pahali bir spor sayilabilir ancak suyun altinda nefes almak, ucma hissini yasamak ve baska bir dunyayi kesfetmek icin cook daha fazlasini bile verebilirsiniz emin olun.