90'lı yıllarda da meraklısı bol olan bir oyundu. lakin haylaz öğrenciler olduğumuzdan okuma yazmamız yoktu ki kıyak bir kelime yazıp muvaffak olalım; mecburen birasına pişti oynardık. -lise talebelerinin okul harçlığı ile bira alabileceği bereketli yıllardı- yoksa bizde çok isterdik j harfini okkalı bir yerde kullanıp güzel puanlar alabilecek adamlar olmayı.
facebook uygulaması ile sıkıntılı anlarınızın devasıdır. Oyuncuları ülkelere göre değerlendirmek gerekirse: ingilizler : bingo yaptığınızda şaşırırlar ve puan farkı eğer üç basamaklılara doğru ilerlemekteyse büyük ihtimal hükmen yenilmeyi yeğlerler. ispanyollar : oyunu kapatmayı tercih ederler. az harf ile puan hesabı yaparak fırsat kollarlar. yunanlar : türk olduğunuzu farkettikleri an oyun forfeit edilir. irlandalılar : fair-play ruhu taşırlar.ttnet yüzünden yaşadığınız internet sıkıntısı durumunu anlayışla karşılarlar.başarı dilekleri de eksik olmaz. türkler : denk gelirseniz (ki zor ihtimal) tek amaçları süre kollamaktır.(pis oyunu genelde seven tiplerle oynamışta olabilirim.)
kişide bağımlılık yapan kelime oyunu.. nerden biliyorum : bağımlısıyım.. Gece 1 oyun oynamadan yatarsam gözüme uyku girmiyor. Hele bir de anadili ingilizce olan bi native arkadası yenersem değmeyin keyfime.. bi de onların siz yenerken '' where are you from?'' diye sorduklarında '' Turkey'' cevabını alıp kendilerinden utanmaları da sizi ayrı bi eğlendirir, nitekim türkçe scrabblede bi ingilizin sizi yenmiş olmasıyla aynı hissi verir bu. derslerde kitaptan konuyu takip etmek yerine '' bu kelime tam scrabble kelimesi, aklımda bulunsun yazarım'' diye düşündüklerimin altını çiziyor oluşum bağımlılığımı yeterince açıklıyordur sanırım.
oynamayanların oldukça sıkıcı olduğu önyargısına kapılabileceği, ancak oynanmaya başlandığında sapıklık derecesinde bağımlılık yaratabilecek, liseler arası turnuvaları düzenlenen, yabancı dil ağarılıklı liselerin on numaralı efsanesi kelime oyunu. ingilizceciler arasında her gece yatmadan önce kankayla bi scrabble atmak gelenekselleşmiş hatta sıradanlaşmış, doğal karşılanmaya başlanmış günlük bir aktivitedir. oyun esnasında "q" ve "z" harfleri başın tatlı belalarıdır. adamı rezil de edebiliteleri vardır, vezir de.
çocukluğundan beri trt de yayınlanan bir kelime bir işlem yarışmasıyla kelime oyunlarını sevenlerin büyük zevkle oynayacakları oyundur. j harfini kapmak önemlidir birde harfin 3 katı yaptın mı oyun senindir.zihni açar.
alfred butts tarafından geliştirilen oyun şuan dünyanın 121 ülkesinde 29 dilde satılıyor ve satış rakamı yaklaşık olarak 100 milyon.
1931 de işini kaybeden butts bu tarihten sonra kendini oyun ve kelimelerin dünyasına verdi.butts her ne kadar o tarihlerde tahin edemesede şu an bile dünyada milyonlarca kişinin severek oynadığı scrabble ı bulmuştu.
lexico
alfred butts scrabble dan önce kendince lexico dediği bir oyun bulmuştu.bu oyunda tahtalar yoktu,oyuncularda yoktu ve çok basit bir puanlama sistemi ile çalışıyordu.oyunda (j, k, q, x, z) harflerini kullanmak önemli bir yere sahipti bunun yanında bu harfler bu gün olduğu gibi (b, f, h, m, p, v, w, y) gibi harflerden daha değerli idi.
alfred butts 1933 te lexico nun patenti için başvurdu ama başvurusu kabul edilmedi.izleyen 5 yılda butts sadece 200 adet oyunu kendi çevresindeki kişilere satmayı başarmıştı ama bu yeterli değildi.
1938 yılında butts ilk defa 15*15 bir tahta üzerinde ve ıslakalarla oyunu baştan dizayn etti.ama ikinci dünya savaşı nedeni ile butts 1948 e kadar önemli bir satış elde edemedi.
ve scrabble doğdu
16 aralık 1948 te uzun isim aramaları sonucunda oyunun adının scrabble olmasına karar verildi ve oyun sonunda artık son şeklini almıştı.
bu tarihten sonra scrabble eğitimevleri başta olma üzere bir çok yerde satılmaya ve oynanmaya başladı.60 yıl önce başlayan macera hala avuçlarımızın arasında,beynimizin derinliklerinde devam ediyor
kimine göre sıkıcı, kimine göre ise çok eğlenceli olan kelime oyunu. ancak oyuncular çirkefse biraz zor bitirilir. örnek vermek gerekirse;
*aerosol nedir ya?
-abi bilmiyor musun? gaz işte.
*yazamazsın türkçe değil.
-peki aerosolun türkçe karşılığı ne o zaman?
*^+%&/()=?
-ya kalırsın öyle. *
bursa ışıklar askeri lisesi'nde bu yıl beşinci ve sonuncusu düzenlenen ingilizce kelime türetme yarışmasının 4 sandalye, 1 masa, 4 bardak, 1 sürahi, 1.5 litre çeşme suyu, 1 puanlama kağıdı ve 1 de kalem ile birlikte ana malzemelerinden biri. her okul 4 asil 2 yedek olmak üzere 6 oyuncu ile katılma hakkına sahiptir. geleneksel olarak küçük bir kokteylle açılan ve komutanın misafirleri tek tek ağırlamasıyla başlanılan bu güzel olay ortalama 4-5 hafta sürer. şu ana kadar turnuvaya bursanın seçkin liselerinden(fen lisesi, anadolu liseleri, teknik ve meslek liseler, düz liseler..) 14 ila 18 tanesi katılmıştır. her tur bir sonraki çarşamba ile birbirini takip eder. final turu için 2 hafta mühlet verilir. final oyunu büyük salonda tüm davetlilerin gözleri önünde oynanır.
dipnot: son 2 yıldır ilk 3 e girenlere orijinal travel scrabble hediye edilmekteyken bu yıl bütçeden kısılarak IIIA sınıfı laser pointer hediye edilmiştir.
dipnot 2: askeri lise'nin hava lisesi olmasıyla ışıklar bu yarışmayı bir daha düzenlemeyeceği kararını tüm liselere duyurmuştur.
dipnot 3: ilk sene finaldeki 4 oyuncunun hepsi askeri lise öğrencisiydi, 2. sene 1 sivil öğrenci final masasına oturdu ve 4. olabildi, 3. yıl 2 askeri lise öğrencisi ve 2 sivil öğrenci finalde yarışma hakkı elde etti. 4. yıl (benim de katıldığım ilk yıl) finalde 1 askeri lise öğrencisi yarıştı ve son yıl final masasındakilerin tümü sivil liselerdendi. ilk, tek ve son sivil 1.yi son düzenlenen yarışmada Ulubatlı Hasan Anadolu Lisesi çıkarmıştır, kendilerini azimli çalışmalarından dolayı tebrik ederiz.