koruma köpeği manasına gelen köpek eğitim terimidir. bu sınava girebilmek için öncelikle köpeğin bh testinden geçmiş olması gereklidir. iz sürme, itaat ve koruma olarak üç bölümden oluşur. üç sınıflandırması vardır: sch1, sch2 ve sch3. bu üç sınavın aşamaları 1'den 3'e doğru gittikçe zorlaşır. köpek, geçtiği sınava göre ünvanlandırılır. Türkiye'de şu an için bu sınavı yapan iki kurum vardır: ackb ve acksd.
Schutzhund, koruma kopegi anlamina gelen Almanca bir kelimedir. Schutzund,ayni zamanda Alman coban kopeginin ureme ve davranis uygunlugu test etmek icin gelistirilmis ozel bir sinavdir. Zaman icerisinde, Alman coban kopekleri ve egitmenlerinin katildigi uluslararasi bir spora donusmustur.
Schutzhund testine tabi tutulmak uzere egitilen kopekler, genellikle calisma ortmaminda kullanilir (polis kopegi, iz surme, kisisel koruma vs.) Bu kopeklerde egitimin zorlugunu kaldiracak dinclik ve yetenek aranir.
Egitiminden sonra kopekler Shutzhund testine tabi tutulur. Shutzhund testi sonucunda verilen lisansta, kopegin yeteneklerindeki istikrari ve geldigi irkin degeri ispatlanir.
Schutzhund testi 3 alanda uygulanir. Bunlar sirasiyla “iz surme” (tracking), “itaat” (obedience), ve “koruma” (protection) olarak belirlenmistir. (Sch I, Sch II, SchIII)
Testin uc asamasi kopegin dogal davranislarini, tepkilerini ve kabiliyetlerini sinamak uzere gelistirilmistir. Cesaret, dayaniklilik ve calisma azmi, kopeklerin Schutzhund testini gecebilmeleri icin aranan ozelliklerden bazilaridir. Alman coban kopegi is ortaminda tercih edilen bir kopek oldugundan bu ozellikleri tasimasi daha onemlidir. Kopeklerin Schutzhund testini gecmesi icin ayrica insanlara tam uyumlu bir arkadas ve guvenilir bir aile kopegi olmasi gereklidir.
Shutzhund testi suresince yapilan egitim hem kopek hem de egitmeni icin onemli bir spordur. Kopek ve egitici arasindaki baglari guclendirir. Schuthund egitimini alan ve testi gecen kopeklerin insanlara uyumlulugu ve itaatkarligi ispatlanmistir.