Küçükken platonik sevdiğim biri vardı orada okuyordu. Google haritaları bezdirmiştim bir aralar onun fotoğrafları çıkar mı diye. Sonra büyüdük kız evlendi. Birazda sosyetik biriydi, damadın evini ocağını sömürdü. dedim Allah'tan tanışmamışım diye.*
Sağmalcılar, bu günkü Bayrampaşa'nın ilk adıdır. 1980'lerin sonuna kadar Eyüp ilçesine bağlı bir köy olan bayrampaşa, Mayıs 1990da ayrı bir ilçe olmuştur.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Bulgaristan'dan, daha sonra ise Yugoslavya'dan gelen muhacirlerin yerleştirildiği bölgede tarım ve hayvancılık yapılırdı. istanbul'da en çok Sağmal ineğin bulunduğu yerlerden biri olup adı da buradan gelmektedir.
1960'lı yıllarda Sağmalcılar'ın içme suyu ve kanalizasyon bağlantılarının karışması neticesinde büyük bir kolera salgını başladı ve bölge karantinaya alındı. Uzun süren salgın nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Bu salgının ardından bölgenin adı, değiştirilerek geçmişte bu bölgede büyük bir çiftliği bulunan Sadrazam Bayram Paşa'nın adı verildi zira Türkiye'de kolera=sağmalcılar olmuştu.
Bayram Paşa da 4. Murat'ın sadrazamıdır.
Yakın zamana kadar son kalan bostanlarda yetiştirilen Sağmalcılar enginarı (ki günümüzde bayrampaşa enginarı olarak bilinir) halen bu sebze için bir marka değeri taşısa da artık tarımı bu ilçe sınırlarında pek yapılmamaktadır. Zira ilçede tarım yapılabilecek tek yeşil alan -çok seyrek olan parklar dışında- evlerdeki saksılardır...
bayrampaşa ilçesinin eskiden kullanılan diğer adıdır. mübadele yıllarında buraya yerleştirilen muhacirlerin büyük baş hayvan yetiştiriciliği ve mandıracılıkla yoğun bir şekilde meşgul olmalarından dolayı semtin ismi sağmalcılar olmuştur.
Tezgahtar bir kızdı o.
evi Sağmalcılar da.
6 kardes bir ana .
birde kötürum baba.
içki kumar peşin de.
Boş vermis abisi.
Devlete karşı gelmiş.
Bir ablası Mapus ta.