sağlıklı beslenme

    5.
  1. kişinin kendisini dinç, formda, kuvvetli ve adı üstünde sağlıklı hissetmesi için (tabii hissetmekle kalınmıyor, sağlıklı olunuyor) yapmış olduğu beslenme türüdür.

    bu beslenmeye başlamak için öncelikle, kişinin hayatından beyaz unu, şekeri, tuzu çıkarması gerekecektir. yalnız korkmayın, bunların yerini doldurabilecek birsürü besin vardır. tuz yerine pul biber, karabiber gibi baharatlar kullanırsanız tuzun yokluğunu fark etmezsiniz. alışkın olmayan kişiler bu beslenmeye hemen adapte olamazlar. fazla yemeye alıştıkları için kendilerini öyle beslendikten sonra hep aç hissederler. nereden mi biliyorum? kendimden... sağlıksız beslenen kişilerin yemek yemekteki amacı sadece "yemektir". onlar yedikleri besinden vitamin almak için değil, karınlarını doyurmak için yemek yerler. bu da çok yanlıştır. ilk önce yediğiniz besinden vitamin almaya bakacaksınız, yoksa eliniz hep sağlıksız besinlere kayar.

    sağlıksız beslenen kişi kendini sağlıklı beslenmeye adadıysa, birkaç haftası diyare (ishal) veya konstipasyon (kabız) olarak geçer.çünkü bünyesi ve metabolizması bu beslenmeyi hemen kaldıramaz. kendiniz için saatler belirlemelisiniz. sağlıklı beslenme için önemli yeri vardır saatle beslenmenın. düzene sokulmalıdır yeme içme alışkanlığınız.

    sabah kahvaltısı bilindiği üzere insan yaşantısında olmazsa olmazdır. kahvaltıda yumurta, süt, peynir, zeytin, salatalık, domates, tam tahıllı ekmek kesinlikle olmalıdır. meyve suyu içmenizi pek tavsiye etmem. onun yerine meyvenin kendisini yiyin efendim. mesela, kış aylarındayız bolca mandalina ve nar yiyerek c ve a vitamininizi karşılarsınız. hatta nar yiyerek konstipasyon olmayı engellemiş olursunuz. d vitamininizi sadece besinlerden almayın, dışarı çıkıp güneş ışınlarından da nasibinizi alın ( konuyla alakası yok ama bilinsin istedim.).

    kahvaltıdan 1,5 saat sonra ara öğün olarak meyve, meyvenin yanında da yoğurt yiyebilirsiniz.

    öğle yemeğinde ise sebzeli yemekler, et, tavuk, balık gibi besinler tercih edebilirsiniz. tatlı yemekten vazgeçemiyorsanız, yoğurdun içine bal döküp karıştırın. sonra afiyetle yiyin. en azından ağzınız tatlanmış olur. şerbetli tatlılardan uzak durun! sütlü tatlıları tercih edin ama ilk haftalarda değil.

    kuru yemiş de çok önemlidir. miktarını kendi avuç içiniz kadar ayarlayıp, yemelisiniz. biliyorsunuz her şeyin fazlası zarar. ayrıca tuzla kavrulmuş olanları değil, doğal, taze olanları tercih edin.

    akşam yemeğinde hafif yemekler tüketin. salata yemenizi tavsiye ederim. genellikle saat akşam 6'dan sonra yemek yememeniz iyi olur. fakat, "ben daha sonra acıkırım." diyorsanız, yatmanıza 4 saat varken yemek yemelisiniz.

    çikolata sevenler için de bir bilgi vermek istiyorum;

    "çikolatayı iki parmak kalınlığınızda ve bir dilim kepek ekmek ile yerseniz kilo yapmaz ve doymuş olursunuz efendim.".

    sağlıklı günler. yeah.
    24 ...
  2. 35.
  3. Basit bir örneği;

    (img:#2243658)

    içerik; haşlanmış kabak, havuç. Karabuğday pilavı, zeytinyağlı tavuk. Gramajlar belirli. Ayrıca tabak kuru görünse de haşlanmış sebzeler oldukça sulu, yani kuru değil.
    8 ...
  4. 11.
  5. stolk da bu işe el attığına göre hem kilo kontrolü hem de sağlık açısından sağlıklı beslenmeliyiz. (net)

    https://www.youtube.com/watch?v=QQvE41Sw2Ow
    3 ...
  6. 9.
  7. Gerekli yagi ve karbonhidrati almalisiniz.
    2 ...
  8. 12.
  9. sporla da süslerseniz uzun yaşarsınız. insan ne yerse odur diye bir söz vardı. şöyle parlak bir meyve olun mesela yağlı çörek olacağınıza.
    2 ...
  10. 28.
  11. Üçüncü dünya ülkeleri, işsizlikle, fakirlikle, çaresizlikle cebelleşen insanlar için sikimsonik bir unsurdur.

    Üç tarafı denizle çevrili olduğu halde balık yiyemeyen, bir zamanların tarım ve hayvancılık ülkesi olduğu halde et tüketemeyen, el yakan baklagillere aval aval bakmak durumunda bırakılan, sebzenin ve meyvenin onbin elden geçip üreticiye fahiş fiyatlarla ulaştırılan insanlara sağlıklı beslenme önerileri sunmak hakarettir.
    Hadsizliktir.

    Boşverin sağlıklı beslenmeyi, beslenebiliyor musunuz asıl mesele budur.
    Beslenemiyorsanız bunun sebebi nedir? Bu soruyu sormayı öğretin önce!
    Ben neden açım, neden et yiyemiyorum, neden meyve yiyemiyorum, bunun sorumlusu nedir, kimdir gibi sorular sorması gerektiğine inandırın önce insanları.
    Evet, eğitim şart!
    6 ...
  12. 36.
  13. 100 yaşına kadar bunları yiyerek yaşamak istemem.
    2 ...
  14. 4.
  15. ebru şallı nın hayatını adadığı durumdur.
    1 ...
  16. 43.
  17. az yemek en iyi sağlıklı beslenme yoludur.
    1 ...
  18. 1.
  19. özellikle son yıllarda popüleritesi her geçen gün artan olgudur.
    ama bu konuda her kafadan farklı ses çıktığı için bizlerin kafası oldukça karışmış durumdadır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük