1980'lerin Türkiye'sine dönüş ile mümkün olabilecek beslenme şeklidir.
1- Her şeyi mevsiminde yiyin. Mevsiminde yetiştirilmeyen hibrit meyve sebzelerden uzak durun
2- GDO'lu bitkilerden uzak durun. Hatta GDO'lu yemlerle beslenen hayvanların etinden de...
3- içinde Nişasta bazlı şeker olan her şeyi hayatınızdan çıkarın.
4- içerisinde koruyucu madde gördüğünüz her şeyi hayatınızdan çıkarın.
5- işlenmiş gıda ürünlerini satın almayın.
6- Mümkünse yemeğinizi evde pişirin. Bu kriz günlerinde 1 liralık hamurun üzerine 3 liralık malzeme serpilerek yapılan ve size 40 liraya satılan pizzalara gerek yok. Ayrıca hazır pizzanın üzerindeki o sosis tavuk ibiğinden mi yapılıyor neden o kadar pembe?
7- Bol yoğurt, peynir ve kefir tüketin. sütün içerisindeki tuz oranı -hayvanlara verilen yemler nedeniyle- aşırı fazladır. Bu nedenle yemle değil doğada beslenen hayvanların sütünü tercih edin. Yazlık mazlık gibi bir yeriniz varsa civarda mutlaka ineği tavuğu olan bir amca ya da teyze vardır. Gidip ondan alın sütünüzü yumurtanızı...
8- Bu inanış meselesi olmakla beraber Arpa suyu (ya da içemiyorsanız en azından boza ya da kvas) için.
sağlıklı zayıflamanıza, zinde olmanıza, enerji dolu olmanıza yarar. metacartin gibi sağlık bakanlığı onaylı ürünlerle desteklendiğinde sizin için daha iyi ve daha etkili olur.
bilimsel olarak belirlenmiş 10 kuraldan oluşan beslenmedir:
1. tüketilen gıdaların çeşitlilik açısından zengin olması • tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karsı olumsuzluk geliştirir. dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemli koşulu tek taraflı beslenmemekten geçer. değişik gıdaların damak tadını yasamanın ayrıca bir haz verdiğinizde bilmemiz gerekir.
• tabiatın bize sunmuş olduğu taze ve çok çeşitliliği ; meyve, sebze, ekmek, süt ve süt ürünlerinin örneğinde olduğu gibi tüketmeniz sizi daha dinç ve dinamik kılacaktır.
meyve ve sebze yemeyi bir alışkanlık haline getiriniz. ancak her meyveyi ve sebzeyi kendi mevsim ve sezonunda yemek gerekmektedir. suni şekilde olgunlaştırılan meyve ve konservelerde içinde olması gereken minareli ve vitaminlerden fakir olduğunu bilmemiz gerekmektedir.
2. almış olduğunuz enerji/kalorinin miktarı önemlidir. • gereğinden fazla gıda tükettiğinizde vücut onu yağa dönüştürerek depolayacaktır. vücudunuzda bulunan tüm yağ depolarının temelinde fazlaca alınan gıdalar yatmaktadır.
• vücudun gereksiniminden daha az enerji/gıda aldığınızda ise yaşamınızı sürdürebilmeniz için ilk olarak depo edilmiş olan enerji kaynakları kullanılacaktır. bu durum ancak gerçek anlamda vücudunuzda yağ depoları varsa anlamlıdır, yoksa bu durum adale erimesini beraberinde getirir.
3. toplam gıdanın fazla öğün sayısına bölünerek tüketilmesi anlamlıdır. • olağanüstü açlık hissini daha iyi kontrol altına almak ve bunu bastırmanız için günde en az 5-6 kez az miktarda öğün almanız sağlıklı olacaktır. ağzınıza almış olduğunuz lokmaları iyi çiğnemeyi alışkanlık haline getiriniz. çünkü doyma refleksi midede değil beyinde bulunmaktadır. ne kadar ağır ve iyi çiğnerseniz almış olduğunuz gıdayı bir o kadar sindirmiş olursunuz. öğün sayısını arttırdığınız içinde mideniz belli aralıklarla iyi çalıştığında doyma refleksi daha erken ortaya çıkacak ve sizde fazla kilo almaktan kurtulacaksınız.
4. yeteri kadar protein alınmalıdır. • kilo basına ortalama olarak 0,9 gr protein almanız gerekmektedir. 60 kg ağırlığında olan bir bayan için bu 54 gr protein demektir. 80 kg olan erkek için ise yaklaşık 72gr protein demektir.
• vücudumuz kendi depolarında protein meydana getirecek kabiliyeti yoktur. onun için proteinin dışarıdan yiyecek yolu ile alınması önemlidir. ancak alınan miktarın sinirli olmasında bir o kadar önemlidir. toplam enerji kaynağımızın %10 protein ile sağlanması sağlıklı beslenme anlamında anlamlı ve önemlidir.
• sağlıklı beslenme açısından haftada 2 öğün etli yemek protein açısından yeterli olacaktır.
• fazla tüketilen protein hemen yağa dönüşüp depolanacağından fazla yemekten kaçınınız.
5. tükettiğiniz yağı sınırda tutunuz. • gözle görülen yağlardan kendinizi sakınmalısınız. vb. kızartma , sos ve sosislerde olduğu gibi. • ancak gözle görülmeyen gizli yağlar karşısında da daha dikkatli olmalısınız. alışveriş yaptığınız gıdalarda yağsız olanlara öncelik veriniz,kati yağlardan sakininiz. peynir ve sucuk türlerinden yağsız olanları tercih ediniz.
6. her gün taze sebze, meyve ve tahıl ürünleri tüketmeyi alışkanlık haline getiriniz.
• vitamin hapları yerine vitamin ihtiyacını; taze sebze ve meyve tüketerek dengeleyiniz.
• sebze, meyve ve tahıl ürünlerinin içinde ayrıca sağlıklı bir yasam için ihtiyacınız olan mineraller ve posalar yeterli derecede bulunmaktadır.
7.maalesef: tatlılardan uzak durmalısınız. • yemek olarak tükettiğiniz seker fazlası vücudunuzda hemen yağa dönüşmektedir. ayrıca tatlılar ve rafine sekerler kalitesiz karbonhidratlardır. bunların gereksiz yere vücudunuzda yağ olarak depolanmasını istemezsiniz herhalde
8. gıdalara zarar vermeden yemeklerinizi hazırlayın. • yemeğin nasıl hazırlandığı ve pişirildiği önemlidir. yemekleri fazla kaynatmaktan ve kızartmaktan kaçınınız. bu işlem sebze ve gıdaların içinde bulunan önemli minerallerin, vitaminlerin yıkılmasına neden olur. sebzeli yemek yaparken doğrama isini yemek hazırladığınız esnada yapınız. ufak doğramalarda ve ezmelerde kaçınınız. meyve içinde ayni durum söz konusudur. • rafine edilmemiş pirinç ve buğday tüketmek önemli ve anlamlıdır. çünkü bu besinler mineral, vitamin ve posadan zengin gıdalardır.
• hazırlamış olduğunuz yemeklerin tazeliği önemlidir. yiyebileceğiniz kadar yemek hazırlayınız. tekrar ısıtılan yemeklerde kalori kaybı olmamakta ancak mineral ve vitaminler açısından değerlendirildiğinde oldukça değersiz olmaktadır.
• buharla pişen yemekler yiyeceğiniz yemeklerin ağırlık türünü oluşturmalıdır. yemeklerinizin sularını dökmeyiniz,çünkü pek çok vitamin ve mineral çözünmüş olarak yemeğin suyunda bulunur.
9. su: yasamak için önemlidir. soluduğumuz hava kadar hayati önem taşır.
• günde en az 2,5- 3 litre su içmeyi alışkanlık haline getiriniz. sabah kalktığınızda ilk yapmanız gereken görevlerinizin basında iki bardak su içmek olmalıdır.
• yemeklerden yarim saat önce su içiniz, yemek esnasında ve yemekten hemen sonra su içmeyiniz. yemekten en erken yarim saat sonra su içmeniz önemlidir.
• sıcak havalarda ve terlediğiniz durumda sıvı alınımını kaybettiğiniz ölçüde takviye ediniz. dönem saunaya veya hamama giderek terlemek sağlıklıdır. ancak terleyecekseniz bol su içmeyi ihmal etmeyiniz.
• su olarak asil burada belirtilmesi gereken ve söz konusu olan sıvıdır. buna dahil olanlar ise; su- ayran- soda-taze meyve ve sebze sularıdır. suni tatlandırılmış limonata ve nektar suları pek sağlıklı değildir.
• aşırı alkol tüketimi bos kalorin olduğundan sağlıksızdır. alkol tüketmemeniz gerekmektedir. almış olduğunuz alkol su olarak kabul edilmez.
• sağlıklı ve dengeli beslenme anlamında günde en fazla 25 gr saf alkol almak dolaşım sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. bu bir bardak şaraba, 300 ml biraya ve bir kadeh viskiye tekabül etmektedir.
10. spor ve egzersiz. • günlük egzersiz yapmak çok önemli ve sağlıklıdır. ağır yemeklerden sonra en az 20 dakika yürümek sağlıklı bir sindirim ve dolaşım için önemlidir.
• sağlıklı beslenme açısından yüzme- yürüyüş- bisiklet sürmek iyidir. diğer spor türlerini yapma imkanlarınız mevcut ise onlarında yapmanız gerekir. ancak aşırı efor ve kondisyon gerektiren spor türlerinden jimnastik yaparak ısınmadan aktif spor yapmayınız. ısınma hareketleri yapmayı bir alışkanlık haline getiriniz.
• ormanda , temiz havada yürümeyi ve güneşlenmeyi sürekli kılınız.
• sigara kullanmaktan uzak durunuz.
Her şey kendi doğal ortamında sağlıklı yetişiyor olsa her besin grubundan biraz biraz almaya dayanır fakat günümüz hayat şartlarında sıfıra yakın bir ihtimal.
Üçüncü dünya ülkeleri, işsizlikle, fakirlikle, çaresizlikle cebelleşen insanlar için sikimsonik bir unsurdur.
Üç tarafı denizle çevrili olduğu halde balık yiyemeyen, bir zamanların tarım ve hayvancılık ülkesi olduğu halde et tüketemeyen, el yakan baklagillere aval aval bakmak durumunda bırakılan, sebzenin ve meyvenin onbin elden geçip üreticiye fahiş fiyatlarla ulaştırılan insanlara sağlıklı beslenme önerileri sunmak hakarettir.
Hadsizliktir.
Boşverin sağlıklı beslenmeyi, beslenebiliyor musunuz asıl mesele budur.
Beslenemiyorsanız bunun sebebi nedir? Bu soruyu sormayı öğretin önce!
Ben neden açım, neden et yiyemiyorum, neden meyve yiyemiyorum, bunun sorumlusu nedir, kimdir gibi sorular sorması gerektiğine inandırın önce insanları.
Evet, eğitim şart!
içerik; haşlanmış kabak, havuç. Karabuğday pilavı, zeytinyağlı tavuk. Gramajlar belirli. Ayrıca tabak kuru görünse de haşlanmış sebzeler oldukça sulu, yani kuru değil.
Sanıldığının aksine hep faydalı olduğu söylenen besinleri değil size faydalı olan besinleri tespit edip yemelisiniz laktoza alerjisi olan birinin sürekli süt ürünleri tüketmesi ya da glutene alerjisi olan birinin yulaf yemesi sağlıksızdır. Vücudunuzu iyi tanıyın ona göre beslenin.
Arkadaşlar, aldığım kararların her zaman arkasında durmuşumdur. Sağlıklı beslenme, sanki biraz olumsuzluk çağrıştırıyor gibi, tamam beslenmem diyesi geliyor insanın doğrusu.
Zeytinyağı ve kekik eklettim turşuma, bu da bir başlangıçtır...
Yazacaklarım aslında genel ve bilindik şeyler ama insanlar günümüzde bilgiye ulaşamadığı için değil çok fazla bilgi bombardımanına maruz kaldığı için kafaları karışıyor ve doğruluğu ispatlanmış bilgileri de göremez hale geliyorlar. Bilginin çokluğu ve bazı konularda ki uzmanların fikirlerinin farklılığı insanların kafalarının fazlası ile karışmasına sebep oluyor. Yani ortada sağlıklı beslenme konusunda pek çok bilimsel bilgi ve teori var ama insanların kafası yine de karışık.
Ayrıca önceden mutlaka belirtmeliyim ki sağlıklı insanlara iyi gelen beslenme programları herhangi bir organ ya da endokrin sisteminin farklı ya da yetersiz çalıştığı durumlarda ilgili kişiye iyi gelmeyebilir. Bu yüzden önceliğiniz mutlaka doktorunuzun ya da diyetisyeninizin söylediği şekilde ilerlemek olsun. Okuyun, araştırın ve tek bir kaynaktan edindiğiniz bilgi ile yetinmeyin.
Ben doğru bildiklerimi yazdım ama doktor ya da diyetisyen onayı olmadan bu beslenme programına başlamanızı tavsiye etmiyorum çünkü sağlık durumunuzu tam olarak bilmiyorum. Doktorunuz onaylarsa ve kendinizde yeterli motivasyonu görüyorsanız yazdıklarımı deneyebilirsin. Benim yazacaklarım bildiğim ve deneyimlediğim doğrulardır ama her insanın bedeni ve bünyesi farklıdır. O yüzden bir şeyi uygulamadan önce kendinize uygun mu, değil mi diye on defa düşünün sonra kararınızı verin.
Öncelikle sigara, alkol, gazlı içecekler, enerji içecekleri, meyve suları ve tüm katkı maddesi içeren paketlenmiş (ambalajlı) gıdalardan uzak durmanızı tavsiye ederim. Sadece paketlenmiş abur cubur gıdalardan bahsetmiyorum koruyucu, boyar madde, aroma verici, kıvam arttırıcı gibi katkı maddelerini içeren ambalajlı tüm içecek ve yiyeceklerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Sofra şekeri dahil olmak üzere tüm şeker türlerinin ve şeker eklenmiş tüm içeceklerin ve yiyeceklerin beslenmenizde yeri yoktur, hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
Hamur işlerinden, ekmekten, pastane ürünlerinden uzak durmalısınız.
Mayonez, ketçap gibi tüm soslar yasaktır.
Bunların insan vücuduna hiçbir faydası yoktur hatta fazlasıyla zararı vardır.
Yemek saatleriniz düzenli olmalı. Yemeğini her gün düzenli şekilde aynı saatte bir, iki ya da üç öğün olarak yemelisiniz, öğün sayınıza durumunuzu değerlendirip doktorunuz ya da siz karar vereceksiniz. Ve öğün haricin de arada başka bir şey atıştırmamalısınız. Bunun istisnası su olabilir, su için herhangi bir kısıtlama yok.
Serbest olan besinler;
Su, zeytinyağı, sebzeler, kuruyemişler ve baklagiller.
Sebze türlerinin yiyebildiğiniz kadarıyla tamamını tavsiye ederim.
Kuruyemişlerden ise en çok ceviz ve bademi tavsiye ederim. Ayrıca şunu söyleyeyim alacağın kuruyemişler mutlaka kabuklu ve işlenmemiş olmalı yani tuzlu, soslu ya da kavrulmuş kuruyemiş olmayacak. Kabuklarını kendin kırıp öyle yiyeceksin. Ceviz ya da fındık kırıcı oldukça basit ve ucuz bir alet ve büyük marketlerde satılıyor.
Baklagiller genel olarak çok besleyici lif, protein ve aminoasit zengini çok sağlıklı gıdalardır. Baklagiller arasından özellikle mercimeği tavsiye ederim besin değeri ete çok yakındır.
Tehlikeli besinler;
Şimdi bu besinleri neden serbest olan yiyecek ve içecekler kısmına almadım ya da neden tehlikeli görüyorum size onu izah edeceğim.
1. derece tehlikeli olan besin grubu hayvan etleridir. Et sindirim sistemi için son derece yorucu bir gıdadır. Vücut eti sindirmeye çalışırken karaciğer ve böbrekler üzerine yük biner. Ayrıca tıbbın şu an ulaştığı aşama bize şunu gösteriyor; ‘’ ne kadar et o kadar kanser ‘’. Yani demek istediğim pek çok kanser türü ile et tüketimi arasında doğrudan ilişki var. Ama aynı zamanda vücudun en temel ihtiyaçlarından olan B12 vitaminini ve demiri alabildiğimiz en verimli kaynakta yine et. Dikkatli tüketmemiz gerekli.
Hangi et çeşidi olursa olsun bir eti eğer ızgara ya da mangal yaparak pişiriyorsak çok lezzetli olsa da o et artık kanserojendir. Kızartma da çok tehlikelidir. Pişirme şekilleri arasında diğer yöntemlere göre en masumları haşlama ya da fırındır.
Et ve et ürünleri arasın da tehlike sıralaması yapacak olursak en tehlikelileri salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etlerdir. ikinci tehlikeli et kırmızı ettir. Üçüncü tehlikeli et tavuk eti, dördüncü tehlikeli et hindi eti, en tehlikesizi ve faydalısı ise temiz denizde avlanmış ağır metal içermeyen balıklardır. Ancak bu balıkların kanserojen maddelerin oluşumuna sebep olmayacak bir pişirme yöntemi kullanılarak pişirilmesi önemlidir.
Eğer olası zararlarından dolayı et tüketmemeye karar verirseniz et yemek yerine yumurta tüketebilirsiniz. Yumurta çok kuvvetli bir besindir bir insan için gerekli olan protein vitamin, mineral ve aminoasitlerin neredeyse tamamını içerir. Çok iyi ve kaliteli bir protein kaynağıdır vücut yumurtadan alınan proteinin neredeyse tamamını kullanabilir. Ancak tek ama en önemli dezavantajı hayvansal bir gıda olup çok yüksek kolesterol içermesidir. Bilim adamları yumurta konusunda bir türlü karar veremiyorlar ancak kalp damar hastalığı olanların mutlaka dikkatli tüketmesi gerektiği konusunda hemfikirler.
2. derece tehlikeli olan besin grubu tahıllar ve patatestir. Tahıllara örnek olarak bulgur ve pirinci sayabilirim. Tahıllar yüksek glüten ve karbonhidrat içeriklerinden dolayı tehlikeliler listesindedir. Patates bir tahıl değildir ama ister kızartması ister haşlaması yapılsın içerdiği yüksek nişasta oranından dolayı yüksek karbonhidrat ve kalori içerir. Yüksek karbonhidrat içeren gıdaları tükettiğimiz de üzerine bir de aldığımız kaloriyi yakmıyorsak zamanla bir bağımlılık ve sonrasında da şeker hastalığı gibi metabolik hastalıklar gelişir. Bu grupta ki gıdalar arasında en masumu ise şekeri daha yavaş yükselttiği için bulgurdur. Ama yine de yakmıyorsak / harcamıyorsak fazladan karbonhidrat almamalıyız bulgur daha masum olsa da ihtiyacımız yoksa aldığımız enerjiyi harcamayacaksak onu da yememeliyiz. Gluten konusundan uzak durmak isterseniz tahıllara benzer taneleri olan karabuğday / greçka denilen ve glüten içermeyen bir bitkinin pilavını yapabilirsin ama yine de her halükârda glütensizde olsa gereksiz karbonhidrat almamalısınız.
3. derece tehlikeli gıda grubumuz meyvelerdir. Meyveler yüksek miktarlarda vitamin ve mineral içeriyor olsalar da aynı zamanda çok yüksek oranda şeker içerirler. Meyve şekeri früktozdur ve früktoz vücuda girdiğin de karaciğer vücudu korumak için onu hemen yağa dönüştürüp paketler. Meyvelerden alınan früktoz eğer yakılmıyorsa maalesef karaciğer yağlanmasına ve şeker hastalığına sebep olur. Meyve tüketimini tavsiye etmiyorum çünkü meyvelerde ki tüm vitamin ve mineraller zaten taze sezeler de mevcut. Yeterince sebze tüketirseniz vitamin mineral yönünden bir eksiklik yaşamamanız gerekli.
4. derece tehlikeli gıda grubumuz süt ve süt ürünleri. Sütü direkt tüketmenizi asla tavsiye etmem. insan türü belirli bir yaştan sonra sütü sindirebilecek enzimlerini kaybediyor ve yetişkin insanlar süt içtiğinde sindirim problemleri yaşıyorlar. Ayrıca yakın zamanda yapılan bir araştırma da sütün içinde vücut içerisinde ortaya çıkabilecek kanserli hücrelerin büyümesine neden olabilecek bir faktör bulundu. Peyniri de tavsiye etmem çünkü vücutta asidoza neden oluyor. Bir hassasiyetiniz yoksa süt ürünleri arasında tavsiye edebileceğim tek ürün doğal ev yoğurdudur.
Tüketimini tehlikeliler sınıfına alsam da süt ve süt ürünleri arasında eğer hassasiyetiniz yoksa evde yapılmış doğal yoğurdu tüketebileceğinizi belirtmiştim yine ihtiyaç dâhilin de belki lor peynirini de tüketebilirsiniz tadı tuzu yoktur ama diğer süt ürünlerine göre daha az zararlı ve daha faydalıdır. Bu peynir kas yapımını ve tamirini destekler. Ancak hassasiyetiniz varsa zarar görmemek için yoğurdu ya da lor peynirini de yememelisiniz.
5. derece tehlikeli gıda grubumuz ise bitki çaylarıdır. Çok farklı etkiler gösteren çeşitli bitki çayları vardır. Bildiğiniz gibi bazı bitki çayları yeterli oranda / dozda ve sürede tüketildiğinde bazı hastalıkların tedavisine destek olabilmektedir, yani insan sağlığı için faydalıdır. Bu bitki çayları sıcak suda bekletildiklerinde suya bazı aktif bileşikler bırakırlar ve bunu içtiğinizde karaciğeriniz ve böbrekleriniz bu maddelerin bazılarını vücut için kullanmak için bazılarını da vücuttan uzaklaştırmak yani atmak için yoğun bir şekilde çalışmaya başlarlar, yani bitki çayları karaciğeriniz ve böbreğiniz için bir yük / stres oluşturabilirler. Dünya üzerinde her yıl binlerce insan bitkilerin yanlış tüketiminden dolayı karaciğer ya da böbreklerini kaybediyorlar ya da ağır hasara uğratıyorlar. Bitkilerin veya bitki çaylarının yanlış kullanımından dolayı her yıl Dünyada on binlerce kişi ölüyor. Bitki çayları sizin için masum olmayabilirler, ne şekilde etki göstereceğini bilmediğiniz bir bitki çayını mümkünse tüketmemelisiniz.
6. Derece tehlikeli; Tuz kullanımı konusunda da dikkatli olunması gereklidir. Fazladan kullanılan tuz ya da çok tuzlu besinler böbreklere ekstra yük getirir ve bu durum böbreklerinize zaman içerisinde hasar verip hayatınızın ilerleyen yıllarında diyalize girmenize sebep olabilir.
Son olarak yazacağım şunlardır; benim yazdıklarım değil doktorunuzun tavsiyeleri önemlidir. Sizin durumunuzu tam olarak bilemiyorum, benim kendi uyguladığım ve fayda gördüğüm beslenme programı belki sizin için uygun olmayabilir. Çünkü günlük tükettiğiniz karbonhidratı oldukça kısıtladım. Böyle beslenmek beni halsiz düşürmez ama sizi farklı etkileyebilir ve vücudunuz farklı tepkiler verebilir. Şekerinizin ani yükselmesi kadar çok fazla düşmesi de bazı durumlarda size zarar verebilir. Ama doktorunuza danışırsanız ve yazdıklarımı uygulayabileceğinizi söylerse o zaman artık gönül rahatlığı ile bu beslenme programını uygulayabilirsiniz.
Bu beslenme programını uyguladığında ilk günler ya da haftalar keyifsiz hissedebilirsiniz ve enerjiniz düşük olabilir ama zamanla vücut bu yeni duruma alışacak keyfiniz ve enerjiniz yavaş yavaş geri gelecektir.
Bazen bazı çevresel, sosyal şartlar elimizi kolumuzu bağlar. Çalışan çoğu insan için bazı alışkanlıkları aniden değiştirmek zordur. Çünkü insanın zihinsel ve fiziksel olarak yeni duruma alışacak zamana ihtiyacı olur ama iş ve diğer sorumluluklar beklemez. Burada iş sizin zekânıza ve yaratıcılığınıza kalıyor. insan türünün hayatta kalmasını sağlayan en büyük özelliklerinden birisi adaptasyon yeteneğidir. Yani bu yazdıklarım doğru olsa da belki çevresel ve sosyal şartlardan dolayı yüzde yüz uygulayamayacaksınız o zaman içinde bulunduğunuz duruma ve şartlara göre uyabileceğiniz kadar kısmını uygularsınız. Sonra yavaş yavaş zihinsel ve fiziksel olarak alıştıkça eksik uyguladığınız kısımları tamamlarsınız.