özellikle son yıllarda popüleritesi her geçen gün artan olgudur.
ama bu konuda her kafadan farklı ses çıktığı için bizlerin kafası oldukça karışmış durumdadır.
aslında hem zihin hem beden sağlığı için çok önemli olan beslenmedir. mutluluk ile doğrudan alakası vardır. hemen size kısa formülü sunuyorum.
karbonhidratları kompleks karbonhidratlardan alın. makarna, pilav gibi. basit şekerlerden uzak durun. toz şeker gibi.
proteinleri hayvansal besinlerden alın. esansiyel amino asitler içerenleri. yumurta, tavuk, balık gibi.
yağları bitkisel besinlerden alın. esansiyel yağ asit içerenleri. zeytin yağı, ceviz gibi. kızarmış yağlardan ve hayvansal yağlardan uzak durun. tereyağ gibi.
bol vitamin alın. taze sebze ve meyve yiyin. bol su için.
alkolde kırmızı şarabı tercih edin. hem yaşlanmayı yavaşlatıyor hem de kalp sağlığına iyi geliyor.
sigaradan uzak durun. kafeinli içecek çok içmeyin.
elbette bunların hepsini yapmıyorum. fast food çok seviyorum ve alkol sigaram da var. ama bir ara bunları yapmaya kastığımda şimdikinden çok daha enerjik olduğumu söyleyebilirim. cinsel güce ve psikolojiye oldukça faydalı. tekrar başlamayı düşünüyorum.
Beyaz ekmekten kesinlikle uzak durarak ilk adımı atabileceğiniz beslenme.
Glisemik endeksi tepelerde gezdiği için hem kan şekerini fırlatarak vücudun amına koyan hem de yemek yemenizden iki saat sonra yine acıkmanıza sebep olan bu ekmek, Türk kadının niye yayla gibi kalçası, Türk erkeğinin de niye havan topu gibi göbeği olduğunu açıklar.
Onun yerine çok tahıllı ekmek veya pahalı geliyorsa en azından kepekli ekmeği tercih etmek gerekir.
kişinin kendisini dinç, formda, kuvvetli ve adı üstünde sağlıklı hissetmesi için (tabii hissetmekle kalınmıyor, sağlıklı olunuyor) yapmış olduğu beslenme türüdür.
bu beslenmeye başlamak için öncelikle, kişinin hayatından beyaz unu, şekeri, tuzu çıkarması gerekecektir. yalnız korkmayın, bunların yerini doldurabilecek birsürü besin vardır. tuz yerine pul biber, karabiber gibi baharatlar kullanırsanız tuzun yokluğunu fark etmezsiniz. alışkın olmayan kişiler bu beslenmeye hemen adapte olamazlar. fazla yemeye alıştıkları için kendilerini öyle beslendikten sonra hep aç hissederler. nereden mi biliyorum? kendimden... sağlıksız beslenen kişilerin yemek yemekteki amacı sadece "yemektir". onlar yedikleri besinden vitamin almak için değil, karınlarını doyurmak için yemek yerler. bu da çok yanlıştır. ilk önce yediğiniz besinden vitamin almaya bakacaksınız, yoksa eliniz hep sağlıksız besinlere kayar.
sağlıksız beslenen kişi kendini sağlıklı beslenmeye adadıysa, birkaç haftası diyare (ishal) veya konstipasyon (kabız) olarak geçer.çünkü bünyesi ve metabolizması bu beslenmeyi hemen kaldıramaz. kendiniz için saatler belirlemelisiniz. sağlıklı beslenme için önemli yeri vardır saatle beslenmenın. düzene sokulmalıdır yeme içme alışkanlığınız.
sabah kahvaltısı bilindiği üzere insan yaşantısında olmazsa olmazdır. kahvaltıda yumurta, süt, peynir, zeytin, salatalık, domates, tam tahıllı ekmek kesinlikle olmalıdır. meyve suyu içmenizi pek tavsiye etmem. onun yerine meyvenin kendisini yiyin efendim. mesela, kış aylarındayız bolca mandalina ve nar yiyerek c ve a vitamininizi karşılarsınız. hatta nar yiyerek konstipasyon olmayı engellemiş olursunuz. d vitamininizi sadece besinlerden almayın, dışarı çıkıp güneş ışınlarından da nasibinizi alın ( konuyla alakası yok ama bilinsin istedim.).
kahvaltıdan 1,5 saat sonra ara öğün olarak meyve, meyvenin yanında da yoğurt yiyebilirsiniz.
öğle yemeğinde ise sebzeli yemekler, et, tavuk, balık gibi besinler tercih edebilirsiniz. tatlı yemekten vazgeçemiyorsanız, yoğurdun içine bal döküp karıştırın. sonra afiyetle yiyin. en azından ağzınız tatlanmış olur. şerbetli tatlılardan uzak durun! sütlü tatlıları tercih edin ama ilk haftalarda değil.
kuru yemiş de çok önemlidir. miktarını kendi avuç içiniz kadar ayarlayıp, yemelisiniz. biliyorsunuz her şeyin fazlası zarar. ayrıca tuzla kavrulmuş olanları değil, doğal, taze olanları tercih edin.
akşam yemeğinde hafif yemekler tüketin. salata yemenizi tavsiye ederim. genellikle saat akşam 6'dan sonra yemek yememeniz iyi olur. fakat, "ben daha sonra acıkırım." diyorsanız, yatmanıza 4 saat varken yemek yemelisiniz.
çikolata sevenler için de bir bilgi vermek istiyorum;
"çikolatayı iki parmak kalınlığınızda ve bir dilim kepek ekmek ile yerseniz kilo yapmaz ve doymuş olursunuz efendim.".
zor yahu. son 2 yıldır yapmaya çalışıyorum, yemin ederim ot, yumurta, et yeyip; süt, portakal suyu gibi şeyler içmekten içim şişti. ben fast food insanıyım hacı. kocaman bol kaşarlı bir pizza olacak mesela, ya da krema soslu güzel bir makarna, veya kocaman xxl bir hamburger menü. bak bunların hepsine varım. ama güzel olan ne varsa sağlıksız ve çok kalorili. ya gülü seven dikenine katlanır deyip fastfooda abanıp obez bir insan olacaksın; ya da yine gülü seven dikenine katlanır deyip fit bir vücut için yemesi zevkli olmayan şeyleri tüketeceksin. güle güle menemene banılan sıcacık ekmek, güle güle mayonez ketçap, güle güle kavanozda kaşıklanmak için bekleyen enfes nutella, güle güle boynu bükük patates kızartması..
%100 Yapılması çok zor ancak biraz dikkat ederek şu anki besenme alışkanlığınıza göre daha sağlıklı beslenebilirsiniz.
Öncelik ekmeği bırakmaktan geçiyor. tamamen bırakamıyorsanız tam buğday o da öğünde 1 tane. Ben uno'nun çiva tohumlu denge tam buğday ekmeğini alıyorum 1 hafta yetiyor bana.
tuz ve şeker kesinlikle olmamalı. Çay kahvede şekeri mümkünse bırakın bırakamıyorsanız çayı ve kahveyi azaltın. Akşam 6-7 den sonra mümkünse hiç bir şey yemeyin.
mısırözü yağ ve ayçiçek yağı ve margarinlerden uzak durabildiğiniz kadar uzak durun. Bunlarla yapılan kızartmalar falan hayatınızdan çıkarın.
protein, karbonhidrat ve yağ nedir hangi besinlerde neler vardır bunları öğrenmeye çalışın. karbonhidrattan özellikle yağdan da mümkün mertebe uzak durmaya çalışın.
Canan karatay ı eleştiren çok ama kadın eski usül beslenme alışkanlıklarından bahsediyor. kitapları sade anlatımlı bir tanesini alın okuyun isterseniz.
Bu konu hakkında epey yanlış bilgi dolanıyor. Bu nedenle normal beslenme ile zayıflama diyetinin ayrılması gerekiyor.
Mesela yukarda adam yazmış tuzdan kesinlikle uzak durun. Beyin sinir uçları arasında iyon iletimi sağlayarak düşünür. Yani yeterli tuz alınmazsa net söylüyorum beyin organların çalışmasını kontrol edemez özetle ölürsünüz.
tansiyon hastası olanlar evet tuz tüketimine dikkat edecek onu söylemiyorum ama onlar bile çok az da olsa tuz almalı.
Kritik nokta şu. Marketten aldığımız hemen her üründe koruyucu olarak tuz var. Bu nedenle yemeklere de aşırı derecede tuz eklendiğinde sorun ortaya çıkıyor.
Ayrıca tuz bir mineral ve vücut tuzdan farklı içerikler de alıyor. Piyasa için üretilen sofra tuzları ise nitelik olarak fabrikasyon olduğundan bu gerekli mineraller vücut tarafından alınamıyor.
Tuz tüketimi önemli doğal tuz tüketimi daha da önemli.
Özetle ezbere is yaparsanız bunun da bir bedeli var.
içinde salata elma armut gibi besinler bulunması şart olan beslenme türü.
Allahın yarattigi hiçbir besinden zarar gelmez insan eliyle yapılanları yemeyin sadece. Yiyin gitsin zaten tok tutuyor.
dikkat ettiğim ve uygulamaya çalıştığım beslenme türünün adıdır.
ne mi yapıyorum?
mesela içinde un olan yiyecekleri tüketmemeye çalışıyorum, şimdi "vucudun karbonhidrat ihtiyacıları da var!" diyenler çıkacaktır, haklılar da ama dediğim gibi hiç yemiyorum demiyorum, dikkat ediyorum diyorum zaten yeteri kadar yiyorum.
içinde şeker olan hiç ama hiç bir şeyi tüketmiyorum, çikolata, baklaya, tatlı(sadece sütlü hafif tatlılar hariç) hiç biri hayatımda yok hatta kahveye vs tüm içeceklere bile şeker koymuyorum, zaten kola, gazoz tarzı şeyleri ağzıma sürmem!
tuz! bence en zararlısı hiç ama hiç kullanmıyorum, ilk zamanlar yemeklerin tadı berbat geliyordu ama şimdi tuzlu yemeklerin tadı yok sanki, hepsi birbiri gibi tadıyor, tuz tadıyor!