sağlık sektöründe kabaca iyi hizmetler yapıldı diyebiliriz.*fakat bütün bunların vergisel olarak halkın üzerine çöktüğünü de bilmek gerekir. sağlık sektöründeki özel sektörün eline geçirdiği fırsatın haddi hesabı yoktur. devlet o kadar büyük bedeller ödüyor ki bunun halkın bütçesine yansımaması mümkün değildir. bir özel hastaneye gittiğinizde size herşeyi yapıyorlar belki ama bunlar devlete büyük bedellere maloluyor. ve tam da bu konudaki denetleme mekanizması maalesef içler acısı. yani devlet ödediği faturaların hesabını ne kadar sorabiliyor, soramıyor! soramadıkça da sağlık bütçesi boş yere artıyor. bu bütçe arttıkça da halkın yükü halk hissetmeden artırılıyor.
kesinlikle bu alanda eğitim alınması gereken sektördür.
sağlıktan bahsediyoruz, sağlık ve türkiye. bu iki karşılaştırmaya baktığınızda yıllardır sıkıntı yaşandığı malum. personel açığı gün be gün artan bir sektördür. bir insan giyimine kuşamına belli bir raddeden sonra para harcamayabilir, hatta boğazında bile kısar ama sağlığından vazgeçemez. insan hayatı elbet ancak en nihayetinde sektördür.
öğrencilerim lys sonrası tercihlerde akıl danışırlar sağolsun, tabi kendi eğilimlerini, ideallerini baz almakla beraber %90'ını sağlık sektörüne yönlendirdim.
maalesef devlet sağlık hizmetlerini de özelleştiriyor, buna doğru bir gidiş var, zaten bu olmasa da gerek özel de gerekse devlette sağlık personeli açığı olacaktır ve bu açık hiç kapanmayacaktır emin olun.
öyle boktan arkeoloji ya da antropoloji gibi bölümler yazacağınıza, personel talebi olan sektörlere ağırlık verilmesi her zaman için daha iyidir.
not: arkeolog ya da antropolog arkadaşlar yanlış anlamasınlar, bölümlerine ve kendi yetilerine laf ettiğim yok, zaten bu bölümden mezun olanların nasılda perişan olduklarını iyi bilirler.
kısacası fef yazıp 4-5 yılı heba etmektense, sağlık myo mezunu olup, dikiş atmayı aşı yapmayı bilseniz, özelde ya da kamuda alacağınız asgari tutar 2000 tl olacaktır.
kamu için konuşacak olursak bir ortodonti uzmanı ya da diş teknisyeni ve ya fizyoterapist 35-40 puanla atanıyorsa, bakın 35-40 puan barajın bile altında. bu sektöre el atmak gerekir. tavsiye olunur.
eskiden devlet hastahanelerine sabah güneş bile doğmadan sıraya girer akşama kadar beklesen bile kesinlikle muayne olurduk, şimdi telefonla randevu sistemi getirdiler ve bu sistemle randevu almak çok zor, randevu alsan bile bazen 2 ay sonrayı bile bulabiliyor.
özel hastahaneler sigortayla anlaşma yapmasıyla birlikte bu sistemi koydular ki özel hastahaneler kazansın bu özel hastahanelerin yarısının kimlerin elinde olduğunu tahmin edersiniz zaten.
bir diğer sorun ise özel sağlık sigortası olan hastalarda*, nasıl olsa sigortası var her türlü para alırız diye hastahaneler alakasızca tahliller yapmakta, hatta işi abartıp gereksiz ameliyatlar bile yapıyor.
Özel hastaneler yolu ile tam bir ticarethane.gereksiz yapılan tehkikler, tomografiler ile hem hastalar hem devlet soyuluyor. Ölmek üzere olanlara bile pet filmler çekiyorlar.