lise 3teyken aralarında bir tane beyaz fark etmiştim, senelerce hiç arkadaşı da olmadan yaşayıp gitti. birkaç ay önce bir baktım, beyaz olan saç dökülmüş. yerine yenisi de çıkmadı.
annemin saçları 40 yaşından sonra beyazlamaya başladı, şu an bile kendinden 10 yaş küçüklerden az beyaz. zayıf denebilecek ince telli saçlara sahip olmanın tek avantajı geç beyazlaması.
bu yıl ilk beyazımı gördüm ve ne kadar üzüldüm tahmin bile edemezsiniz. saçlarımı beyazlayana kadar boyamayacağım diyordum ama maalesef ki bu süreç erken başladı .
Şu anda bende olan durum. Daha 20 li yaşlardayım 19 da başladı ve tepeler hafif doldu. Şakaklarımda da var. Tıraş olunca gözükmüyor ama saç uzayınca bariz belli. inşallah 30 larda patlak vermez.
size azıcuk bilgi vereyim bili fakirleri;
Saç beyazlamasının mekanizması
Saç, saç kökündeki saç matrisi tarafından üretilir. Muhakkak ki, birçoğumuz saçımızın siyah veya sahip olduğu renkten yavaş yavaş beyaza dönüştüğünü düşünürüz. Oysa ki, saçımızın orijinal rengi zaten beyazdır. Siyah görüntü ise melanositlerin ürettiği melanin pigmentlerinin saça karışması sonucu oluşur. Yani, beyaz saçlar aslında, melanin pigmentlerini almadan büyüyen saçlardır.
Melaninin ömelanin ve feomelanin olarak iki çeşidi vardır ve saçın hangi renk tonunda olması tamamıyla bu iki çeşit melaninin saçtaki oranına bağlıdır. Ömelaninin oranı yüksek oldukça saç siyah veya kahverengi olur, feomelaninin oranı yüksek oldukça sarı veya kırmızı renklerde olur. Çoğunluğun saçında bu iki pigment de belli oranlarda karışık bir şekilde mevcuttur. Yaşın ilerlemesi ve başka birçok nedenlerden ötürü, melanositlerin çalışması zayıflayınca, melanin pigmenti üretimi de azalmaya başlar ve hatta tamamıyla durur. Böyle olunca saç kökünde üretilen saçlar melanin pigmenti ile karışamadan kendi rengiyle uzayıp çıkar. Bizim gördüğümüz beyaz saçlar işte bu saçlardır.
Konu saçın beyazlaması olunca, aslında değinmeden geçemeyeceğimiz bir önemli faktör daha vardır.
Saç18 çeşit amino asitten oluşur ve onlardan biri olan trozin, melanin pigmentlerinin hammaddesidir. Ama trozinlerin melanin pigmentlerine dönüşebilmesi için kesinlikle "tirozinaz" enzimine ihtiyacı vardır. Yani "tirozinaz" enzimi olmadan melanin pigmentinin üretilmesi mümkün değildir. Tüm organizmalarda olduğu gibi, yaşın ilerlemesi veya başka her türlü olumsuz şartlardan dolayı tirozinaz enziminin üretimi de, etkisi de azalır ve sonucunda melanin pigmenti yeterli miktarda üretilemediği veya hiç üretilemediği için saçlar da beyaz saç olarak büyüyecektir.
pigmentin az veya çok, erken veya geç kayboluşuna göre birçok beyazlama sebebi vardır.
-doğuştan beyazlaşma örneğinde, albino bireylerde görülen şekliyle kalıtımsal özellik gösterir.
-erken beyazlaşma örneğinde, saçlar 20'li yaşlarda beyazlaşır, bu da kalıtımsaldır.
-yaşlandıkça beyazlaşma örneğinde saçlar 40 yaşına doğru beyazlaşır, bu fizyolojiktir.
- bazı beyazlaşma örnekleri, özellikle kısmi olanlar tesadüftür. vitiligo ve saçkıran hastalıklarından dolayı saçlar beyaz bile çıkabilir, bazen şiddetli üzüntü ve heyecan da buna sebep olabilir.