evet, sayıştay raporları bilerek yok ediliyor, sansürleniyor.
hatta ve hatta bundan böyle sayıştay denetçileri hazırladıkları raporları, sayıştay'ın saycap sistemine girmeden evvel, grup amirlerine sunacak, grup amirleri arasında yapılan toplantılarda raporlar değerlendirilecek ve ondan sonra sisteme girilecek.
yani sayıştay'ın yöneticilerinin -ki yönetici tabakası akp'nin atadığı isimler- onay verdiği raporlar yayınlanacak, onay vermedikleri denetim raporları çöpe gidecek...
bakınız iki adet sayıştay raporunun karşılaştırmasını sunuyorum.
2015 yılına ait sayıştay'ın kamu işletmeleri raporu tam 230 sayfalık bir kitap halindeyken, 2020'ye ait sayıştay'ın kamu işletmeleri raporu sadece 48 sayfa...
ne oldu da 5 yıl önce 230 sayfalık bir kitap halinde olan sayıştay raporu, 5 yıl sonra 48 sayfalık bir hafta sonu magazin dergisine dönüştü?
cevap belli: sansür...
yani raporlar yok edilmiş, kırpılmış, yayınlanmamış.
sansüre uğramış.
2017'de yapılan referandum sonrası yayınlanan tüm raporlar 40'lı sayfalara düşmüş...
bunun son örneği, sayıştay'ın ulaştırma ve altyapı bakanlığı denetim grubu başkanı fazlı yıldız üzerine baskı kurularak ve denetimini yaptığı bakanlığa ait bulgulara sansür uygulanmak suretiyle istifa etmesi sağlandı.
yani kamu kurumlarını millet adına denetleyen namuslu bir bürokrattan, elde ettiği bulguları sansürlemesi, kamu ile paylaşmaması istendi, namuslu bürokrat da buna karşın istifasını sundu.
medyayı sansürlüyorsunuz, insanları konuşturmuyorsunuz, hiçbir eleştiriye tahammülünüz yok, öyle bir çamura batmışsınız ki, sizi denetleyen tek kurum olan sayıştay'ı da sansürlüyorsunuz artık.