her lisede yıllık 240 kişilik kontenjanın taş çatlasa 15-20'si sözeli seçer. onlar da sözele yatkınlığından değil de derslerinde başarısız olduğu için öğretmenlerin! zoruyla yönlendirilir.
geri kalanı ise yine aynı şekilde sayısala yatkın oldukları için değil de ailelerin! baskısı ile bir baltaya sap olmanın tek yolu olarak gördükleri için sayısala yönelirler.
lan avukat olmak için sözel zekadan çok matematiği belirleyici kıstas olarak gören bir sisteme tabiiyiz. daha neyin havası, neyin tafrası bu?
fizikle ilgili bir konu açarız gelip iki kelam edemezsiniz, iş sayısal sözel muhabbetine gelince "sayısal siker xd" geyiği yaparsınız.
biri sayılarla oynar biri düşüncelerle biri olacak olanla ilgilenir biri olmuş olanla biri sert kahve sever bir sütlü biri sigara içer öteki pipo sever kültürden kişiliğe kadar farklıdırlar. Tabi ki istisnaları vardır
sayısalcılar işleri için çabalar, uğraşır; sözelcilerse rahatçılardır, keyiflerine düşkündür istisnalar hariç(sayısalcı olup da sözelci gibi rahat olanlarla sözelci olup sayısalcı gibi uğraşanlar).
sözelciler genelde grup halinde takılan sosyal arkadaşlardır. Sayısalcılar genel de sınıfta takılırlar. Eşit ağırlıkçıları genelde okulda göremezsin. TM ciler olarak okulu sevmiyoruz. Ben hukuk tayım şu an hala okul fobim devam ediyor ve en iyi eşit ağırlıkçı bir fenci olabilir ama asla en iyi sözelci olamaz.
Sözelciler ezbere dayılı bir sistemde yetişmtir sayısalcılar isi biraz ezber ve olayı kavramaya dayalı bir sistemde yetişmiştir doğal olarak sayısalcıların anlayabilme kapasite daha yüksektir ve daha zekidirler.
üniversite öncesi sözelciler, sonrası sayılcaların kral olması.
sayısalcılar üniversite sınav ve tercihlerinde sözelcilerden daha ayrıcalıklılar...
sözel derslerin bazı sorularını babaannenize bile öğretip yaptırabilirsiniz.
en kral bölümler sayısalcıların.
ayrıca sayısalcılar, eşit ağırlıkçılarında eline veriyor. matematikleri çok iyi olup , fizik , kimya derslerine kafası basmayanlar biraz sözel çalışıp eşit ağırlıkçıların bölümlerine dadanıyorlar.