şahıslara saygı'yı anlıyorum da fikirlere saygıyı anlayamıyorum. hele hele dine saygıyı mesela yani ben neden senin dinine saygı duymak zorundayım? senin o gerzek, 8 yaş çocuk zekasına hitap eden masallarına saygı duymalıyım? hayır niye yani? oldu anasını satayım dünyanın bütün salaklıklarına saygı duyalım! o kadar karaktersiz olmaya gerek yok, saygı duymamayı da bilmek gerek.
--spoiler--
1-Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
2. maddeye evet. Kimseyi rahatsız etmem ve rahatsız edersem bunun saygısızlık olduğunu düşünürüm. Aynısı bana yapılırsa saygısızlık olarak addederim.
Örneğin otobüste veya metroda bacaklarımı açarak oturmam hem karşımda oturana hemde yanımda oturana saygısızlık yapmak rahatsız etmek istemem. Aslında bunun temeli de öz saygıdır yani kişinin kendisine duyduğu saygı.
Ancak eşcinselliğe, ibneliğe, hırsızlığa, tecavüzcüye, çocuk istismarcısına, teröriste, şerefsize, torbacıya, uyuşturucu satıcısına, orospuya, fahişeye, pezevenge! saygı duymamı kimse bekleyemez. bunlara saygı duyarsam kendime olan saygımı yitirmiş olurum. hepsi bundan ibaret aslında.
Yani biri hırsızlığı onaylıyorsa saygı duyabilir beni ilgilendirmez diyebilir. Fahişeliği, tecavüzcüyü, pezevengi, ibneyi içselleştirebiliyorsa saygı duymalıdır çünkü kendisi o seviyeye inebilecek kadar öz saygıya sahiptir.
son günlerde en çok duyduğum laf "saygı duymalıyız, saygı duyalım, saygı duyuyorum" olduğu için...
bir kişi, zorunlu olarak saygı duyması gerektiği kişiler dışındaki insanlara saygı duymak zorunda değildir, fakat bu onlara hakaret edebileceği anlamına gelmez. örneğin; ben bir üniversite öğrencisi olarak rektöre saygı duymak zorunda değilim, çünkü onun astı değilim, üniversitede çalışmıyor, okuyorum. bu durum ona küfredebileceğim anlamına gelmiyor.
Saygı, ilişkide olunan, iletişim kurulan varlık veya oluşumun hak, değer, inanç ve her türlü(!) özelliğini göz önünde tutmak ve bunlara önyargısız(!) yaklaşmayı içerir...
saygı bilinenin aksine kabullenmek müsamaha göstermek demek değildir(!) bu kavramı iyi öğrenmek ileri bir toplumun gereğidir...
saygıyı kabullemek olarak algılayan toplum asla ileri adım atamayacaktır(!)
Türkiye de yaşayan insanların %90 ından fazlasının yoksun olduğudur. Ne inanca, ne görüşe, ne ideolojiye nede başka bir şeye saygı duyan kesim çok azdır. Saygı duyan candır canandır, başımın tacıdır.
19 yıllık hayatımda her zaman ilk planda olandır. zayıf noktamdır. saygısızlık olan yerde bulunmak dahi istemem. karşındakinle siyasi, spor, ne biliyim herhangi bi konuda fikrin zıt olsa bile saygılı olunmalı.
insani bir göstergedir. saygı insan olabilmenin olmazsa olmazlarındandır. insanın kendisine karşı olana öz saygı, başkasına karşı olana ise saygı olarak adlandırılsa da ilki olmadan ikincisi olamaz.
ideolojilerin, siyasilerin koyunu olmuş bünyelerde pek bulunmaz.
el öperek ifade edilmesinden nefret ettiğim şey.
keşke daha az temasta bulunan bir kültürümüz olsaydı, samimi olmadığımız insanlara sarılıp öpmekten daha samimiyetsiz bir şey yok çünkü!